Ero sivun ”Armand de Richelieu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
9 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
p
Hiippakuntansa johdossa nuori Richelieu otti pian osaa myös poliittiseen toimintaan. Vuonna 1614 hän valitutti itsensä Poitoun pappissäädyn edustajaksi [[Ranskan säätyjen yleiskokous|säätyvaltiopäiville]] (''États généraux'') [[Pariisi]]in. Kokouksessa hän oli oman säätynsä innokas puolestapuhuja. Eritoten hän vastusti säädyn verotusta ja kannatti piispojen poliittisen vallan lisäämistä. Hänestä tuli kokouksen lopussa säätynsä edustaja luovuttamaan sen päätökset ja toiveet eteenpäin täytäntöönpanoa varten. Päätöspuheenvuorossaan hän ylisti hallitusta sijaishallitsijan läsnä ollessa.
 
Sijaishallitsijana toiminut Henrik IV:n puoliso [[Maria de' Medici]] nimitti Richelieun marraskuussa 1615 tulevan kuningattaren [[Anna Itävaltalainen (Ranska)|Anna Itävaltalaisen]] hovisaarnaajaksi. Tämä tehtävä antoi hänelle oikeuden osallistua kuninkaan neuvoston istuntoon vuonna 1616 viiden kuukauden ajan sisäasiain- ja sota-asiain valtiosihteerinä.
 
Richelieun poliittinen ura koki kovan kolauksen, kun leskikuningatar Maria de Médicin suosikki, italialainen Concino Concini, jota pahat kielet väittivät jopa kuningas [[Ludvig XIII]]:n rakastajaksi, murhattiin. Kuningataräiti joutui sisäiseen maanpakoon [[Blois|Blois'hon]], jonne Richelieu seurasi häntä 1617. Tällöin hän vetäytyi hoitamaan omaa hiippakuntaansa.
104 773

muokkausta

Navigointivalikko