Ero sivun ”Tuire Orri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
38 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(→‎Lähteet: linkin päivitys)
'''Tuire Sinikka Orri''' (oik. '''Tuire Orri-Björkell''', [[30. lokakuuta]] [[1918]] [[Helsinki]] – [[26. elokuuta]] [[2007]] Helsinki) oli suomalainen [[näyttelijä]] ja [[laulaja]].
 
== Elämäkerta ==
Orri aloitti uransa Virkamiesteatterissa, jonka hänen isänsä oli perustanut. Hän kävi [[Suomen Näyttämöopisto]]n 1936–1938 ja sai sen jälkeen kiinnityksen [[Viipurin kaupunginteatteri]]in kaudeksi 1938–1939. Välitön karjalainen ilmapiiri innosti Orria, jonka ”sirkeissä silmissä loisti näyttelemisen ilo”. [[Välirauha|Välirauhan aikaan]] hänet kiinnitettiin [[Helsingin Kansanteatteri]]in. ”Nykyteatterin viehkein ilmestys” ja ”operettien laululintunen” sai sekä yleisön että arvostelijoiden suosion.
 
[[Talvisota|Talvisodan]] aikana Orri osallistui Maan Turvan viidytyskiertueille yhdessä [[Lapatossu]]n, [[Aku Korhonen|Aku Korhosen]] ja [[Siiri Angerkoski|Siiri Angerkosken]] kanssa. Lisäksi Orri näytteli monissa suomalaisissa elokuvissa vuosina 1937–1945, useimmiten sivurooleja. Ainoan pääosansa hän näytteli maalaiskomediassa ''[[Kyläraittien kuningas]]'', jossa hän teki maalaisroolin viattomana Kervilän Annana. Hän esiintyi sivuosissa muun muassa elokuvissa ''[[Kersantilleko Emma nauroi?]]'', ''[[Kyökin puolella]]'' ja ''[[Keinumorsian]]''. Näyttämöuran hän lopetti miehensäensimmäisen aviomiehensä vaatimuksesta lasten ja perheen vuoksi. Vuonna 1948 hän siirtyi [[Radioteatteri]]in, mutta joutui jälleen perhesyistä lopettamaan 1950. Hän opiskeli laulua [[Hanna Granfelt]]in opetuksessa.
 
Tuire Orri tuli takaisinpalasi estradeille 1990-luvulla, keskelle nousevaa nostalgiaa. Vuonna 1993 hän esiintyi [[Niilo Tarvajärvi|Niilo Tarvajärven]] niin sanotussa ikäväntorjuntaillassa ja sen jälkeen useissa tilaisuuksissa muun muassa [[Imatra]]lla, [[Seinäjoki|Seinäjoella]] ja Helsingissä, joissa muisteltiin sota-ajan viihdettä.
 
Vuonna 1997 Orri levytti kappaleen ”Tuo suru jonka sain”. Hänen aiempia levytyksiään ovat ”Cowboy-serenadi” vuodelta 1949 ja ”Riihentontun joulu” vuodelta 1958. Hän esiintyi vielä vuonna 1997 [[Lotta Svärd|lottajärjestöstä]] kertovassa televisiodraamassa ''[[Kun taivas repeää]]'' sekä sarjan jatko-osassa ''[[Taivas sinivalkoinen]]''. Hän kuoli vaikeaan sairauteen 88-vuotiaana [[Meilahden sairaala]]ssa 26. elokuuta 2007.<ref>http://muistot.hs.fi/muistokirjoitus/2148/tuire-orri-bj%C3%B6rkell</ref>
10 028

muokkausta

Navigointivalikko