Ero sivun ”Ensimmäinen Jaakobin ilmestys” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 6 Wikidatan sivulle d:q1292915 siirrettyä kielilinkkiä
p →‎Lähteet: clean up using AWB
Rivi 10: Rivi 10:


* Robinson, James M. (toim.): ''The Nag Hammadi Library'', revised edition. HarperCollins, San Francisco, 1990.
* Robinson, James M. (toim.): ''The Nag Hammadi Library'', revised edition. HarperCollins, San Francisco, 1990.
* Schneemelcher, Wilhelm (toim.): ''New Testament Apocrypha: Gospels and Related Writings'' (Louisville: John Knox Press, 1992), pp. 313-326.
* Schneemelcher, Wilhelm (toim.): ''New Testament Apocrypha: Gospels and Related Writings'' (Louisville: John Knox Press, 1992), pp. 313–326.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 4. lokakuuta 2016 kello 18.28

Ensimmäinen Jaakobin ilmestys tai usein vain Jaakobin ilmestys on gnostilainen apokryfinen kirjoitus, joka tunnetaan sekä Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi V, kirja 3) että Codex Tchacoksesta. Kirjoitus on muodoltaan ilmestysmuotoinen keskustelu Jaakob Vanhurskaan ja Jeesuksen välillä. Kirjoituksen loppuun on lisätty Jaakobin marttyyrikuolemaa käsittelevä katkelmallinen selonteko, joka on liitetty muuhun osaan epäsuoralla viittauksella ristiinnaulitsemiseen.

Kirjoituksen alku kuvaa Jaakobin huolta siitä, että hän tulisi ristiinnaulituksi. Loppuosa kuvaa salaisia "tunnussanoja", jotka annetaan Jaakobille, jotta hän voisi nousta korkeimpaan Taivaaseen (taivaiden lukumäärä on 72) kuoleman jälkeen, ilman että pahan demiurgin voimat voisivat pysäyttää hänen kohoamisensa.

Tutkijat katsovat joidenkin kehyskertomuksen Jaakobia koskevien yksityiskohtien heijastelevan varhaista perimätietoa. Kirjoituksen mukaan Jaakob oli varhaisen kirkon johtaja ja apostoleista vanhin. Hänen kerrotaan paenneen Pellaan, kun roomalaiset valtasivat Jerusalemin vuonna 70.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että kirjoitukselle annetut ajoitusarviot vaativat, että se on kirjoitettu Toisen Jaakobin ilmestyksen jälkeen, eikä ennen, niin kuin ilmestysten nimistä voisi päätellä.

Lähteet

  • Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library, revised edition. HarperCollins, San Francisco, 1990.
  • Schneemelcher, Wilhelm (toim.): New Testament Apocrypha: Gospels and Related Writings (Louisville: John Knox Press, 1992), pp. 313–326.

Aiheesta muualla