Ero sivun ”Jorma Katrama” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
57 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(fix, lähteetön)
{{lähteetön}}
'''Jorma Kalevi Katrama''' (s. [[5. kesäkuuta]] [[1936]] [[Helsinki]]) on suomalainen [[Kontrabasso|kontrabasisti]].
 
Katrama aloitti musiikkiopinnot viulistina, hänmutta vaihtoi myöhemmin kontrabassoon, jota hän opiskeli [[Sibelius-Akatemia]]ssa [[Oiva Nummelin]]in johdolla. Hän teki Suomen ensimmäisen kontrabassodiplomin. Vuodet [[1964]]–[[1967]]1964–1967 hän jatkoi opintojaan [[Pariisi]]ssa [[Gaston Logerot|Gaston Logerot’n]]'n johdolla. Ensikonserttinsa hän piti [[Helsinki|Helsingissä]] vuonna [[1968]]. Katrama on konsertoinut orkesterisolistina ja [[Resitaali|resitaalein]] SkandinaavianSkandinavian maiden lisäksi Saksassa, Ranskassa, Bulgariassa,Hollannissa Alankomaissa, Italiassa, Isossa Britanniassa, Puolassa, Virossa, Kreikassa, Etelä -Koreassa, Taiwanilla, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Katraman 6kuusi soololevyä ovat herättäneen kansainvälistä huomiota ja soittoa on luonnehdittu mmmuunmuassa seuraavasti: "Kontrabasso kuin satakieli" (Helsingin Sanomat), "The tone is liquid sunshine" (International Bassist Magazine).{{lähde tarkemmin}} Lisäksi hän on toiminut monien kansainvälisten kontrabassokilpailujen juryn jäsenenä (Rooma, Parma, Cremona, Geneve, Mittendald, Markneukirchen, Edinburgh, Crema, Reims). Katrama on soittanut [[Helsingin kaupunginorkesteri]]ssa vuodesta [[1959]] asti, ryhmän äänenjohtajana hän toimi vuodesta [[1967]] aina eläkkeelle siirtymiseensä, vuoteen [[1999]] asti. Tämän lisäksi Katrama opetti kontrabassonsoittoa [[Helsingin Konservatoriossakonservatorio]]ssa 1974-19901974–1990 ja toimi sittemmin Sibelius -Akatemian kontrabassonsoiton lehtorina vuoteen 2001. Katrama pitää säännöllisesti mestarikursseja ympäri maailman. Hän on Suomen Kontrabassoklubin perustajajäsen ja sen ensimmäinen puheenjohtaja.
 
Suomen Muusikkojen Liitto, Suomen Kontrabassoklubi, Danish Doublebass Club, Kyousho Bass Society sekä Scottish Bass Trust ovat kutsuneet Katraman kunniajäsenekseen.
 
Katramalle myönnettiin [[Pro Finlandia]] -mitali vuonna 2001.
 
Katrama tunnetaan myös taitavana [[säkkipilli]]nsoittajana. KatramaHän on The Midnight Sun Pipers ry:n perustajajäsen ja yhdityksenyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja.
 
==Levytyksiä (soololevyjä)==
70 406

muokkausta

Navigointivalikko