Ero sivun ”Maanpuolustuskoulutus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
→‎Koulutus nykyään: maanpuolustuskoulutusyhdistys pääartikkeliksi
Rivi 6: Rivi 6:


==Koulutus nykyään==
==Koulutus nykyään==
{{Pääartikkeli|[[Maanpuolustuskoulutusyhdistys]]}}
Määrällisesti laajinta maanpuolustuskoulutusta tarjoaa [[Maanpuolustuskoulutusyhdistys]] (MPK), mihin sisältyy turvallisuus-, varautumis-, johtamis-, kouluttajakoulutusta sekä sotilaallisia valmiuksia kehittävää koulutusta, muita koulutustapahtumia ja muuta koulutuksen järjestämiseen liittyvää toimintaa. Koulutus järjestetään 19 alueellisessa maanpuolustuspiirissä sekä valtakunnallisissa meri- ja ilmapuolustuspiireissä. [[1990-luku|1990-luvulla]] virinnyt maanpuolustushenki loi edellytykset MPK:n perustamiselle, koska valtiovalta halusi järjestää maanpuolustuskentän koordinoitavaksi kokonaisuudeksi. Valtion tukea nauttiva MPK koordinoikin nykyään monenlaisia toimintoja. Y
Suomessa määrällisesti laajinta maanpuolustuskoulutusta tarjoaa [[Maanpuolustuskoulutusyhdistys]] (MPK), mihin sisältyy turvallisuus-, varautumis-, johtamis-, kouluttajakoulutusta sekä sotilaallisia valmiuksia kehittävää koulutusta, muita koulutustapahtumia ja muuta koulutuksen järjestämiseen liittyvää toimintaa.
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan ei liity minkäänlaisia sotilaallisesti järjestäytyneitä joukkoja, vaan se toimii yksinomaan koulutuksen järjestäjänä. Kaikki muodostettavat joukot, myös maakuntajoukot, ovat tavanomaisella tavalla osa puolustusvoimien kriisiajan organisaatiota. Maakuntajoukkojen koulutustavoitteet aluksi voivat liittyä [[vartio]]komppania- ja vartiopataljoonatoimintaan paikallisesti. Niistä voi muodostua myös torjuntapataljoona.

Puolustusvoimat tilaa Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä sotilaallisia valmiuksia kehittävää koulutusta. Vuonna 2012 koulutustapahtumia oli noin 260 ja niissä koulutettiin noin 18 000 henkilöä. Puolustusvoimat asettaa tilaamalleen koulutukselle määrällisiä ja laadullisia sekä laadun varmistamiseen liittyviä tavoitteita.

Muuta maanpuolustukseen liittyvää koulutusta tai turvallisuuspolitiikkaan liittyvää opetusta annetaan reserviläisyhdistysten tai maanpuolustuskiltojen piirissä. Killat keskittyvät myös historian ja perinteiden vaalimiseen.


Vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta on olemassa myös Suomea ympäröivissä maissa, mutta koulutuksen luonne vaihtelee maittain perinteiden ja lainsäädännön mukaisesti. Näin ollen se voi olla operatiivisesti autonomisempaa kuin Suomessa. [[Viro]]ssa vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus liittyy kiinteästi [[Kaitseliit]]tiin, Ruotsissa [[Hemvärnet]]iin.
Vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta on olemassa myös Suomea ympäröivissä maissa, mutta koulutuksen luonne vaihtelee maittain perinteiden ja lainsäädännön mukaisesti. Näin ollen se voi olla operatiivisesti autonomisempaa kuin Suomessa. [[Viro]]ssa vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus liittyy kiinteästi [[Kaitseliit]]tiin, Ruotsissa [[Hemvärnet]]iin.

Versio 1. tammikuuta 2015 kello 12.28

Maanpuolustuskoulutus on erotuksena asevelvollisuuslakiin perustuvasta velvoittavasta koulutuksesta vapaaehtoista maanpuolustusta tukevaa koulutusta.

Historiaa

Suojeluskuntajärjestö aloitti Suomen maanpuolustuskoulutuksen vapaaehtoistoimintana vuoden 1918 tapahtumien jälkeen, kun katsottiin yleisesti, että sotilaskunnon ylläpitäminen olisi maanpuolustukselle hyväksi. Talvisodan noin 350 000 suomalaissotilaasta noin kolmasosa oli hankkinut sotilaskoulutusta myös suojeluskunnassa. Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen perusteella ja Suomessa kiellettiin järjestäytyminen sotilaallisilla perusteilla. Myös suojeluskuntien naistoiminnasta vastannut Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin.

Koulutus nykyään

Suomessa määrällisesti laajinta maanpuolustuskoulutusta tarjoaa Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK), mihin sisältyy turvallisuus-, varautumis-, johtamis-, kouluttajakoulutusta sekä sotilaallisia valmiuksia kehittävää koulutusta, muita koulutustapahtumia ja muuta koulutuksen järjestämiseen liittyvää toimintaa.

Vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta on olemassa myös Suomea ympäröivissä maissa, mutta koulutuksen luonne vaihtelee maittain perinteiden ja lainsäädännön mukaisesti. Näin ollen se voi olla operatiivisesti autonomisempaa kuin Suomessa. Virossa vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus liittyy kiinteästi Kaitseliittiin, Ruotsissa Hemvärnetiin.

Katso myös

Aiheesta muualla

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.