Ero sivun ”Maanpuolustuskoulutus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 367 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
→‎Koulutus nykyään: maanpuolustuskoulutusyhdistys pääartikkeliksi
(→‎Koulutus nykyään: maanpuolustuskoulutusyhdistys pääartikkeliksi)
 
==Koulutus nykyään==
{{Pääartikkeli|[[Maanpuolustuskoulutusyhdistys]]}}
MäärällisestiSuomessa määrällisesti laajinta maanpuolustuskoulutusta tarjoaa [[Maanpuolustuskoulutusyhdistys]] (MPK), mihin sisältyy turvallisuus-, varautumis-, johtamis-, kouluttajakoulutusta sekä sotilaallisia valmiuksia kehittävää koulutusta, muita koulutustapahtumia ja muuta koulutuksen järjestämiseen liittyvää toimintaa. Koulutus järjestetään 19 alueellisessa maanpuolustuspiirissä sekä valtakunnallisissa meri- ja ilmapuolustuspiireissä. [[1990-luku|1990-luvulla]] virinnyt maanpuolustushenki loi edellytykset MPK:n perustamiselle, koska valtiovalta halusi järjestää maanpuolustuskentän koordinoitavaksi kokonaisuudeksi. Valtion tukea nauttiva MPK koordinoikin nykyään monenlaisia toimintoja. Y
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan ei liity minkäänlaisia sotilaallisesti järjestäytyneitä joukkoja, vaan se toimii yksinomaan koulutuksen järjestäjänä. Kaikki muodostettavat joukot, myös maakuntajoukot, ovat tavanomaisella tavalla osa puolustusvoimien kriisiajan organisaatiota. Maakuntajoukkojen koulutustavoitteet aluksi voivat liittyä [[vartio]]komppania- ja vartiopataljoonatoimintaan paikallisesti. Niistä voi muodostua myös torjuntapataljoona.
 
Puolustusvoimat tilaa Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä sotilaallisia valmiuksia kehittävää koulutusta. Vuonna 2012 koulutustapahtumia oli noin 260 ja niissä koulutettiin noin 18 000 henkilöä. Puolustusvoimat asettaa tilaamalleen koulutukselle määrällisiä ja laadullisia sekä laadun varmistamiseen liittyviä tavoitteita.
 
Muuta maanpuolustukseen liittyvää koulutusta tai turvallisuuspolitiikkaan liittyvää opetusta annetaan reserviläisyhdistysten tai maanpuolustuskiltojen piirissä. Killat keskittyvät myös historian ja perinteiden vaalimiseen.
 
Vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta on olemassa myös Suomea ympäröivissä maissa, mutta koulutuksen luonne vaihtelee maittain perinteiden ja lainsäädännön mukaisesti. Näin ollen se voi olla operatiivisesti autonomisempaa kuin Suomessa. [[Viro]]ssa vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus liittyy kiinteästi [[Kaitseliit]]tiin, Ruotsissa [[Hemvärnet]]iin.
67 073

muokkausta

Navigointivalikko