Ero sivun ”Singspiel” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Saksan kielessä substantiivit isolla kirjaimella
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Singspiel''' ({{k-fi|laulunäytelmä}}) on [[Saksan kieli|saksankielinen]] [[musiikkiteatteri]]n tyylilaji, jota voidaan pitää eräänlaisena [[ooppera]]na tai [[operetti]]na. Singspielille on tyypillistä [[resitatiivi]]en korvaaminen puhutulla dialogilla. [[Mozart]] kirjoitti [[Wien]]issä keisari [[Joosef II]]:n tilauksesta Singspielin ''[[Ryöstö seraljista]]'' ([[1782]]), ja jatkoi tyylilajin parissa oopperoissaan ''[[Der Schauspieldirektor]]'' ([[1786]]) ja ''[[Taikahuilu]]'' ([[1791]]), vaikka ''Taikahuilu'' sisältääkin runsaasti vaikutteita myös muista oopperan tyylilajeista.
'''Singspiel''' ({{k-fi|laulunäytelmä}}) on [[Saksan kieli|saksankielinen]] [[musiikkiteatteri]]n tyylilaji, jota voidaan pitää eräänlaisena [[ooppera]]na tai [[operetti]]na. Singspielille on tyypillistä [[resitatiivi]]en korvaaminen puhutulla dialogilla. [[Mozart]] kirjoitti [[Wien]]issä keisari [[Joosef II]]:n tilauksesta singspielin ''[[Ryöstö seraljista]]'' ([[1782]]), ja jatkoi tyylilajin parissa oopperoissaan ''[[Der Schauspieldirektor]]'' ([[1786]]) ja ''[[Taikahuilu]]'' ([[1791]]), vaikka ''Taikahuilu'' sisältääkin runsaasti vaikutteita myös muista oopperan tyylilajeista.


Vaikka useimpien Singspielien juoni on koominen ja saattaa sisältää maagisia ja satumaisia elementtejä, ovat useimmat moderniin oopperaohjelmistoon jääneet Singspielit kuten [[Ludwig van Beethoven|Beethovenin]] ''[[Fidelio]]'' ([[1805]]) ja [[Carl Maria von Weber|von Weberin]] ''[[Taika-ampuja]]'' ([[1821]]) vakavia.
Vaikka useimpien Singspielien juoni on koominen ja saattaa sisältää maagisia ja satumaisia elementtejä, ovat useimmat moderniin oopperaohjelmistoon jääneet singspielit kuten [[Ludwig van Beethoven]]in ''[[Fidelio]]'' ([[1805]]) ja [[Carl Maria von Weber]]in ''[[Taika-ampuja]]'' ([[1821]]) vakavia.


{{Tynkä/Musiikki}}
{{Tynkä/Musiikki}}

Versio 3. elokuuta 2014 kello 01.02

Singspiel (suom. laulunäytelmä) on saksankielinen musiikkiteatterin tyylilaji, jota voidaan pitää eräänlaisena oopperana tai operettina. Singspielille on tyypillistä resitatiivien korvaaminen puhutulla dialogilla. Mozart kirjoitti Wienissä keisari Joosef II:n tilauksesta singspielin Ryöstö seraljista (1782), ja jatkoi tyylilajin parissa oopperoissaan Der Schauspieldirektor (1786) ja Taikahuilu (1791), vaikka Taikahuilu sisältääkin runsaasti vaikutteita myös muista oopperan tyylilajeista.

Vaikka useimpien Singspielien juoni on koominen ja saattaa sisältää maagisia ja satumaisia elementtejä, ovat useimmat moderniin oopperaohjelmistoon jääneet singspielit kuten Ludwig van Beethovenin Fidelio (1805) ja Carl Maria von Weberin Taika-ampuja (1821) vakavia.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.