Ero sivun ”Jorma Katrama” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 merkkiä poistettu ,  7 vuotta sitten
fix, lähteetön
(fix, lähteetön)
{{lähteetön}}
'''Jorma Kalevi Katrama''' (s. [[5. kesäkuuta]] [[1936]] [[Helsinki]]) on suomalainen kontrabasisti.
 
Katrama aloitti musiikkiopinnot viulistina, hän vaihtoi myöhemmin kontrabassoon jota hän opiskeli [[Sibelius-Akatemia]]ssa [[Oiva Nummelin]]in johdolla. Hän teki Suomen ensimmäisen kontrabassodiplomin. Vuodet [[1964]]–[[1967]] hän jatkoi opintojaan [[Pariisi]]ssa [[Gaston Logerot]]'n johdolla. Ensikonserttinsa hän piti [[Helsinki|Helsingissä]] vuonna [[1968]]. Katrama on konsertoinut orkesterisolistina ja resitaalein Skandinaavian maiden lisäksi Saksassa, Ranskassa, Bulgariassa,Hollannissa, Italiassa, Isossa Britanniassa, Puolassa, Virossa, Kreikassa, Etelä Koreassa, Taiwanilla, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Katraman 6 soololevyä ovat herättäneen kansainvälistä huomiota ja soittoa on luonnehdittu mm seuraavasti: "Kontrabasso kuin satakieli" (Helsingin Sanomat), "The tone is liquid sunshine" (International Bassist Magazine. Lisäksi hän on toiminut monien kansainvälisten kontrabassokilpailujen juryn jäsenenä (Rooma, Parma, Cremona, Geneve, Mittendald, Markneukirchen, Edinburgh, Crema, Reims). Katrama on soittanut [[Helsingin kaupunginorkesteri]]ssa vuodesta [[1959]] asti, ryhmän äänenjohtajana hän toimi vuodesta [[1967]] aina eläkkeelle siirtymiseensä, vuoteen [[1999]] asti. Tämän lisäksi Katrama opetti kontrabassonsoittoa Helsingin Konservatoriossa 1974-1990 ja toimi sittemmin Sibelius Akatemian kontrabassonsoiton lehtorina vuoteen 2001. Katrama pitää säännöllisesti mestarikursseja ympäri maailman. Hän on Suomen Kontrabassoklubin perustajajäsen ja sen ensimmäinen puheenjohtaja.
Suomen Muusikkojen Liitto, Suomen Kontrabassoklubi, Danish Doublebass Club, Kyousho Bass Society sekä Scottish Bass Trust ovat kutsuneet Katraman kunniajäsenekseen.
 
Suomen Muusikkojen Liitto, Suomen Kontrabassoklubi, Danish Doublebass Club, Kyousho Bass Society sekä Scottish Bass Trust ovat kutsuneet Katraman kunniajäsenekseen.
Katramalle myönnettiin Pro Finlandia-mitali vuonna 2001
 
Katramalle myönnettiin Pro Finlandia-mitali vuonna 2001.
 
Katrama tunnetaan myös taitavana [[säkkipilli]]nsoittajana. Katrama on " The Midnight Sun Pipers ry":n perustajajäsen ja yhdityksen ensimmäinen puheenjohtaja.
 
==Levytyksiä (soololevyjä)==
 
*''Contrabbasso con amore'' Finlandia Records (Warner) 4509-95605-2
*''Contrabbasso con bravura'' Finlandia Records (Warner) 4509-95864-2
*''Contrabbasso con sentimento'' Finlandia Records (Warner) 4509-97894-2
*''Contrabbasso concertante'' Finlandia Records (Warner) 3984-21450-2
* "Contrabass!" Warner Korea 3984-21355-2
* " Le charme de la contrebasse" Erato 39842-27082
{{DEFAULTSORT:Katrama, Jorma}}
 
{{DEFAULTSORTAAKKOSTUS:Katrama, Jorma}}
[[Luokka:Suomalaiset kontrabasistit]]
[[Luokka:Pro Finlandia -palkitut]]
21 338

muokkausta

Navigointivalikko