Ero sivun ”Bartitsu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Synthebot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti poisti: ja:バリツ
Ptbotgourou (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti muokkasi: ru:Бартицу
Rivi 19: Rivi 19:
[[he:ברטיטסו]]
[[he:ברטיטסו]]
[[pt:Bartitsu]]
[[pt:Bartitsu]]
[[ru:Бартитсу]]
[[ru:Бартицу]]
[[sr:Бартицу]]
[[sr:Бартицу]]

Versio 1. lokakuuta 2012 kello 11.01

Bartitsu on taistelulaji, jota kehitettiin Englannissa 1890-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella.

Edward William Barton-Wright, englantilainen rautatieinsinööri joka oli asunut ja työskennellyt Japanissa, palasi englantiin 1898 ja ilmoitti kehittämästään uudesta itsepuolustuslajista. Hän väitti tämän lajin yhdistävän kaikkien taistelulajien parhaat elementit ja kutsui lajiaan Bartitsuksi. Suurimmaksi osaksi Bartitsu yhdisteli "vanhan koulukunnan" jujutsua, nyrkkeilyä, painia, ranskalaista savatea ja sveitsiläisen Pierre Vignyn kehittämää lyhyellä kepillä taistelua.

Barton-Wright oli aikaansa edellä yhdistäessään itämaisia lajeja länsimaisiin lajeihin. Bruce Lee teki Jeet Kune Do:n tapauksessa saman 70 vuotta myöhemmin.

Laji ei ottanut kuitenkaan tuulta alleen ja muut lajit veivät siltä nopeasti kannatusta. Laji olisi saattanut jäädä kokonaan historiaan, ellei Arthur Conan Doyle olisi maininnut Sherlock Holmes -tarinassaan The Adventure of the Empty House (1903) Holmesin paenneen Professori Moriartyn kynsistä käyttäen "Baritsua, japanilaista painia". Doyle kirjoitti nimen väärin ja aiheutti sillä paljon päänvaivaa Holmes-tutkijoille.

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.