Ero sivun ”Rover Group” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
fix
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 28: Rivi 28:
| huomautukset =
| huomautukset =
}}
}}
'''Rover Group plc''' oli vuonna 1986 muodostettu, Iso-Britannian valtion omistama, ajoneuvoteollisuutta harjoittanut yhtiö, joka aiemmin oli tunnettu nimillä [[British Leyland|British Leyland Ltd]], BL Ltd ja BL plc. Yhtiön omisti vuosina 1988 - 1994 British Aerospace, jonka jälkeen omistajaksi tuli BMW. Rover Group-yhtiö tuli tiensä päähän vuonna 2000, jolloin se pilkottiin osiin. Rover ja MG -autojen valmistus siirtyi [[MG Rover Group]]-yhtiölle.
'''Rover Group plc''' oli vuonna 1986 muodostettu, Iso-Britannian valtion omistama, ajoneuvoteollisuutta harjoittanut yhtiö, joka aiemmin oli tunnettu nimillä [[British Leyland|British Leyland Ltd]], BL Ltd ja BL plc. Yhtiön omisti vuosina 1988 - 1994 British Aerospace, jonka jälkeen omistajaksi tuli BMW. Rover Group-yhtiö tuli tiensä päähän vuonna 2000, jolloin BMW myi sen, ja Rover sekä MG -autojen valmistus siirtyi [[MG Rover Group]]-yhtiölle.

==Yhtiön historia==
Rover Group plc muodostettiin uudelleennimeämällä '''BL plc'''-yhtiö. Tämä tapahtui vuonna 1986, pian sen jälkeen kun Britannian pääministeri [[Margaret Thatcher]] oli nimennyt yhtiön johtoon kanadalaisen ammattijohtajan ja lakimiehen Graham Dayn.

Hankkiuduttuaan eroon hyötyajoneuvoja sekä linja-autoja valmistavista yksiköistään, jäljellejäänyt yhtiö koostui henkilöautoja valmistavista [[Austin Rover Group]]ista sekä [[Land Rover Group]]ista. Tämän jälkeen yhtiö yksityistettiin ja myytiin vuonna 1988 [[British Aerospace]]lle (BAe), 150 miljoonan punnan kauppahinnasta. Vuonna 1989 Rover Group vaihtoi jälleen nimeä, nyt Rover Group Holdings Ltd:ksi.

Tammikuussa 1994 BAe myi yhtiön saksalaiselle ajoneuvovalmistaja [[BMW]]:lle, 800 miljoonan punnan kauppahinnasta. Tämä aiheutti huutomyrskyn [[House of Commons|parlamentin alahuoneessa]]. Jälleen oli vuorossa yhtiön nimenvaihdos, vuonna 1995 sen nimeksi tuli '''BMW (UK) Holdings Ltd'''.

Huolimatta miljoonien puntien investoinneista, BMW ei onnistunut saamaan yhtiötä taloudellisesti kannattavaksi. On esitetty arvioita, että Roverin vaikeudet maksoivat BMW:lle 15 miljardia [[Saksan markka| Saksan markkaa]]. Maaliskuussa 2000 BMW ilmoitti myyvänsä yhtiön ja jo kahden kuukauden kuluttua sillä oli uusi omistaja. Liikemieskonsortio [Phoenix Consortium]] osti [[Rover]] ja [[MG]] -merkit ja jatkoi autojen valmistusta Longbridgen tehtailla. Valmistettaviin malleihin sisältyi vielä alkuperäinen Mini, jonka viimeiset elinkuukaudet sen 41-vuotisessa historiassa olivat käsillä. Liiketoimintaa harjoitettiin [[MG Rover Group]]-nimellä, konsortion omistaessa MG-merkin. Rover-merkin oli BMW:n omistuksessa ja e lisensoi merkin käyttöoikeudet MG-Rover Groupille. BMW oli myynyt [[Land Rover]]in [[Ford Motor Company]]lle, pitäen itsellään oikeudet uuden [[Mini (BMW)|MINIn]] rakentamiseen. BMW piti itsellään myös oikeudet [[Riley]] ja [[Triumph (auto)|Triumph]]-merkkeihin.

Ford myi Land-Roverin sittemmin intialaiselle [[TATA Motors]]ille, ja nykyisin oikeudet Rover-merkkiin omistaa myös TATA Motors. Lisäksi se omistaa [[Land-Rover]]in ja [[Jaguar]]in – kuin myös [[Daimler Motor Company|Daimler]] ja [[Lanchester]] -merkit.



























{{Käännös}}
{{Käännös}}
[[it:Gruppo Rover]]
[[it:Gruppo Rover]]

Versio 17. heinäkuuta 2012 kello 17.37

Rover Group plc
Perustettu 1986
Lakkautettu 2000
Kotipaikka Longbridge, Birmingham, Englanti
Toimiala Autoteollisuus
Emoyhtiö Valtionyhtiö 1986–87
British Aerospace 1987–94
BMW 1994–2000

Rover Group plc oli vuonna 1986 muodostettu, Iso-Britannian valtion omistama, ajoneuvoteollisuutta harjoittanut yhtiö, joka aiemmin oli tunnettu nimillä British Leyland Ltd, BL Ltd ja BL plc. Yhtiön omisti vuosina 1988 - 1994 British Aerospace, jonka jälkeen omistajaksi tuli BMW. Rover Group-yhtiö tuli tiensä päähän vuonna 2000, jolloin BMW myi sen, ja Rover sekä MG -autojen valmistus siirtyi MG Rover Group-yhtiölle.

Yhtiön historia

Rover Group plc muodostettiin uudelleennimeämällä BL plc-yhtiö. Tämä tapahtui vuonna 1986, pian sen jälkeen kun Britannian pääministeri Margaret Thatcher oli nimennyt yhtiön johtoon kanadalaisen ammattijohtajan ja lakimiehen Graham Dayn.

Hankkiuduttuaan eroon hyötyajoneuvoja sekä linja-autoja valmistavista yksiköistään, jäljellejäänyt yhtiö koostui henkilöautoja valmistavista Austin Rover Groupista sekä Land Rover Groupista. Tämän jälkeen yhtiö yksityistettiin ja myytiin vuonna 1988 British Aerospacelle (BAe), 150 miljoonan punnan kauppahinnasta. Vuonna 1989 Rover Group vaihtoi jälleen nimeä, nyt Rover Group Holdings Ltd:ksi.

Tammikuussa 1994 BAe myi yhtiön saksalaiselle ajoneuvovalmistaja BMW:lle, 800 miljoonan punnan kauppahinnasta. Tämä aiheutti huutomyrskyn parlamentin alahuoneessa. Jälleen oli vuorossa yhtiön nimenvaihdos, vuonna 1995 sen nimeksi tuli BMW (UK) Holdings Ltd.

Huolimatta miljoonien puntien investoinneista, BMW ei onnistunut saamaan yhtiötä taloudellisesti kannattavaksi. On esitetty arvioita, että Roverin vaikeudet maksoivat BMW:lle 15 miljardia Saksan markkaa. Maaliskuussa 2000 BMW ilmoitti myyvänsä yhtiön ja jo kahden kuukauden kuluttua sillä oli uusi omistaja. Liikemieskonsortio [Phoenix Consortium]] osti Rover ja MG -merkit ja jatkoi autojen valmistusta Longbridgen tehtailla. Valmistettaviin malleihin sisältyi vielä alkuperäinen Mini, jonka viimeiset elinkuukaudet sen 41-vuotisessa historiassa olivat käsillä. Liiketoimintaa harjoitettiin MG Rover Group-nimellä, konsortion omistaessa MG-merkin. Rover-merkin oli BMW:n omistuksessa ja e lisensoi merkin käyttöoikeudet MG-Rover Groupille. BMW oli myynyt Land Roverin Ford Motor Companylle, pitäen itsellään oikeudet uuden MINIn rakentamiseen. BMW piti itsellään myös oikeudet Riley ja Triumph-merkkeihin.

Ford myi Land-Roverin sittemmin intialaiselle TATA Motorsille, ja nykyisin oikeudet Rover-merkkiin omistaa myös TATA Motors. Lisäksi se omistaa Land-Roverin ja Jaguarin – kuin myös Daimler ja Lanchester -merkit.














Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.