MG Rover Group

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MG Rover Group
Perustettu 2000
Perustaja Phoenix Venture Holdings (PVH)
Lakkautettu 2005
Toimitusjohtaja John Towers, Chief Executive
Kotipaikka Longbridge, Birmingham, Yhdistynyt kuningaskunta
Toimiala Autoteollisuus
Henkilöstö 6 500

MG Rover oli viimeinen brittiläisessä omistuksessa ollut henkilöautojen massatuotantoon keskittynyt yhtiö. Yhtiö muodostettiin, kun BMW vuonna 2000 myi omistuksessaan olleet, aiemmat Rover Group -yhtiön autojen ja moottoreiden valmistuksessa käytetyt koneet ja laitokset ja osan aineettomista oikeuksista liikemieskonsortio Phoenix Venture Holdingsille.[1]

MG Rover joutui vararikkoon vuonna 2005, ja sen avaintoiminnot hankki omistukseensa Nanjing Automobile (Group) Corporation (NAC), joka aloitti urheiluautojen ja urheilullisten saloon-mallien valmistuksen vuonna 2007. Rover-merkki, joka oli ollut lisensoituna MG Roverin käytössä, omistusoikeuden ollessa BMW:n hallussa, siirtyi Fordille tämän ostettua Land Rover -liiketoiminnot BMW:ltä vuonna 2000. Oikeudet Rover-merkkiin siirtyivät intialaiselle Tata Motorsille Fordin myytyä Jaguar ja Land Rover -liiketoimintonsa tälle vuonna 2008.

Yhtiön historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MG Rover muodostettiin osasta entisen Rover Groupin henkilöautojen massavalmistuksen liiketoimintaa, josta BMW hankkiutui eroon vuonna 2000 huomattavien rahallisten tappioiden ja pienenevien markkinaosuuksien johdosta.[1] BMW oli hankkinut Rover Groupin omistukseensa British Aerospacelta vuonna 1994, ja se oli sen jälkeen myynyt yhtiön Land Rover -liiketoiminnot Fordille sekä erottanut uuden MINIn valmistuksen uuteen tytäryhtiöön, joka sijaitsi Cowleyssa, Oxfordshiressa. MG Rover otti hoitaakseen jäljelle jääneet osat entisen Rover Groupin henkilöautojen massatuotannosta valmistuksen sijoittuessa Longbridgen tehtaille Birminghamiin.

Phoenix Venture Holdings Ltd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phoenix Venture Holdings (PVH) oli brittiläinen yhtiö, joka syntyi varta vasten kootun liikemieskonsortion aikaansaamana. Konsortion johdossa toimi entinen Roverin toimitusjohtaja John Towers, ja muut jäsenet olivat Peter Beale, Nick Stephenson ja John Edwards. Kevin Howe nimitettiin MG Roverin toimitusjohtajaksi (Managing Director) heinäkuussa 2000. Kun BMW ilmaisi halunsa luopua Rover Group -toiminnoista, luotiin monimutkainen sopimusjärjestely, jolla yhtiö siirtyi PVH:n omistukeen nimellisestä kymmenen (10) punnan kauppahinnasta. Sopimus sisälsi tuotemerkkien ja omaisuuden kaupan lisäksi 500 miljoonan punnan myötäjäiset, jotka BMW antoi PVH:lle. Omistusoikeus siirtyi vuonna 2000, ja autojen valmistus alkoi MG Rover -yhtiön nimen alla. Huhtikuun 8. päivänä vuonna 2005 MG Rover ja siihen kuuluvat tytäryhtiöt ilmoittivat olevansa vararikossa.[2]

Neljä vuotta kestäneiden ja 16 miljoonaa puntaa maksaneiden tutkimusten jälkeen Britannian hallitus julkaisi raportin koskien yhtiön romahdusta. Raportissa käsiteltiin vain yhtiön johdon toimia MG-Roverin elinaikana, ja siitä käy mm. ilmi että johtoviisikko oli nostanut 42 miljoonaa puntaa yhtiöstä palkkoina ja eläkkeinä ennen romahdusta.

Raportissa otettiin myös kantaa Nick Stephensonin ja kiinalaisen tohtori Qu Lin seurustelusuhteeseen. Tälle oli maksettu yli 1,6 miljoonaa puntaa konsulttipalkkioina 15:n vararikkoa edeltäneen kuukauden aikana. Juuri tämän ajanjakson aikana MG Rover ja NAC kävivät fuusioneuvotteluja. Tutkimusten aikana kävi ilmi, että Peter Beale oli asentanut yhtiön johdon tietokoneisiin Evidence Eliminator -ohjelman, jolla saadaan tietoja pysyvästi poistettua koneilta. Myöhemmin tutkijat mainitsivat Bealen antaneen kuulusteluissa vääriä lausuntoja.

Vastineessaan yhtiön johto syytti poliitikkoja oman likapyykkinsä pesemisestä sekä noitavainosta, koska raportissa ei puututtu hallituksen avainministereiden toimiin ennen romahdusta.

Joka tapauksessa, PVH:n ottaessa MG Roverin hallintaansa vuonna 2000 yhtiön tappiot saman vuoden kahdeksalta ensimmäiseltä kuulta olivat arviolta 400 miljoonaa puntaa. Vuoteen 2004 mennessä tappiot olivat pienentyneet 80 miljoonaan puntaan, mutta voittoa yhtiö ei tehnyt ikinä.

Myynnin kannalta MG Roverin paras vuosi oli yhtiön ensimmäinen täysi toimintavuosi 2001: tuolloin saatiin myytyä yli 170 000 autoa. Loppua kohden myynti laski, ja vuonna 2004 se oli noin 120 000 autoa.

Yhtiö lopetti toimintansa huhtikuun 8. päivänä vuonna 2005, kun pitkään neuvoteltu fuusio SAIC:n kanssa kariutui. Yhtiön velat olivat tuolloin noin 1,4 miljardia puntaa.

Konkurssin seurauksena yli 6 000 työntekijää, jotka olivat suoraan tehtaan palveluksessa, menetti työpaikkansa.[1] On arvioitu, että alinhankintaketju sekä muu tehtaaseen välillisesti liittyvä toiminta työllistivät noin 25 000 henkilöä. MG Roverin konkurssi aiheutti yli 30 000 työpaikan menetyksen hetkessä.

Tuotantomallien kaupallinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MG Roverin tuotanto käsitti viisi mallia: Minin, Rover 25:n, Rover 45:n, Rover 75:n ja MG F:n sekä 25:een perustuvan umpikylkisen vanin. Miniä valmistettiin väliaikaisen lisenssin alla yhtiön viiden ensimmäisen toimintakuukauden aikana. Sen valmistus oli muutenkin supistunut vuoden 1980 jälkeen pieniin tilaussarjoihin. Alkuperäisen Minin valmistuksen loputtua BMW piti nimen ja valmistusoikeudet itsellään, ja se lanseerasi vuonna 2001 markkinoille täysin uuden MINIn.

Rover 25 ja Rover 45 olivat malleina jo hivenen vanhenevia huolimatta niille annetusta kasvojenkohotuksesta, ja niiden tuotantoa vähennettiin kysynnän laskiessa. Rover 25 oli ollut Britannian eniten myyty automalli huhtikuussa 2000. Sen sijaan vasta noin vuoden ikäinen Rover 75 lähti hitaan alun jälkeen myymään hyvin. Tuotannon siirryttyä Cowleystä Longbridgeen markkinoille tuotiin 75:n estate-malli. MG F:n seuraajaksi esitelty MG TF oli selkeästi pienten tuotantomäärien erikoismalli. Sekin oli kuitenkin luokassaan myydyimpiä malleja aina vuonna 1995 tapahtuneesta ensiesittelystään alkaen.

Rover 25:n ja Rover 45:n urheilullisemmat versiot MG ZR ja MG ZS vakuuttivat ostavan yleisön ensiesittelystään 2001 lähtien. Samoin Rover 75:n urheiluversio MG ZT nautti kohtalaista suosiota.

Mallisto laajeni vuonna 2003 pienen CityRover-mallin sekä tehtaan lippulaivaksi suunnitellun MG XPower SV:n esittelyiden myötä. Yhtiön pettymykseksi kumpainenkaan malli ei saanut osakseen myyntimenestystä, jollaista oli toivottu.

Valmistetut mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinkaarensa aikana MG Rover Group valmisti seuraavia malleja:

Tärkeimmät tapahtumat vuosilukuina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2000, alkuvuodesta: MG Rover perustetaan, kun BMW myy entisen Rover Groupin henkilöautojen massavalmistuksen liiketoiminnot Phoenix Consortiumille nimelliseen 10 punnan hintaan.
 • 2001: MG Rover ostaa italialaisen autovalmistaja Qvalen tehtaan ja oikeudet Qvale Mangustan pohjalevyyn maksaen niistä 10 miljoonaa puntaa.
 • 2001: MG ZR, MG ZS ja MG ZT tuodaan markkinoille Rover 25:n, Rover 45:n ja Rover 75:n urheilullisempina vaihtoehtoina.
 • 2002: MG F:n uudistettu versio MG TF tuodaan markkinoille.
 • 2002: MG Rover aloittaa yhteistyön intialaisen Tata Motorsin kanssa.
 • 2002: MG Rover aloittaa neuvottelut kiinalaisen autovalmistaja Brilliance China Auton kanssa, suunnitelmissa on aloittaa MG Roverien valmistus kiinalaisella tehtaalla.
 • 2003: MG Rover esittelee uudet MG XPower SV- ja SV-R -urheiluautomallit. Autot perustuvat Qvale Mangustaan, ja niissä on moottorina Fordin 4,6-litrainen V8 kahtena eri tehoversiona.
 • 2003: MG Rover esittelee uuden CityRoverin, pienen 5-ovisen kaupunkiauton. Se perustuu vuosimallin 1998 Tata Indicaan.
 • 2003: Rover 75- ja MG ZT -malleista esitellään V8-moottoriset versiot.
 • 2003: MG Rover esittelee Rover 25 -malliin pohjautuvan Rover Streetwisen. Auto on ulkonäöltään katumaasturimainen, ja mainosteksteissä sitä kuvataan sanoin "urban on-roader".
 • 2003/04: MG Rover myy Longbridgen tehtaan kiinteistösijoitusyhtiö St. Modwen Propertiesille ja vuokraa sitten samat kiinteistötilat itselleen. Toiminnan tarkoitus on saada vapautettua pääomia.
 • 2004: MG Rover esittelee kasvojenkohotuksen saaneet versiot Rover 25/45/75- sekä MG ZR/ZS/ZT/ZT -malleista; niihin on muotoiltu uudet keula- ja peräosat. Rover 25/45/Streetwise ja MG ZR/ZS saavat myös uudistetut kojelaudat.
 • 2004: MG Rover aloittaa keskustelut Shanghai Automotive Industry Corporationin (SAIC) kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.
 • 2004: MG Rover myy Rover 25- ja 75 -mallien design-oikeudet SAIC:lle.
 • 2005: Neuvottelut yhteisyrityksestä SAIC:n kanssa hiipuvat, MG Rover romahtaa. PricewaterhouseCoopers (PwC) kutsutaan konkurssipesän hallinnoijaksi.
 • 2005: Nanjing Automobile Group (NAC) hankkii omistukseensa kaiken MG Roverin omaisuuden.
 • 2005/06: Nanjing Automobile Group julkaisee suunnitelmansa aloittaa autojen tuotanto Longbridgen tehtailla allekirjoitettuaan tehdasalueesta 33 vuoden vuokrasopimuksen.
 • 2006: SAIC tuo markkinoille uuden merkin Roewe hävittyään kilpailun Rover-merkin käyttöoikeudesta. Valmistaja esittelee Rover 75:n jatketulle pohjalevylle suunnitellun Roewe 750:n.
 • 2006: Ford ostaa BMW:ltä oikeudet Rover-merkin käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että NAC voi valmistaa autoja vain MG-merkin alla.
 • 2007: Nanjing Automobile Group aloittaa MG TF -mallien tuotannon Kiinassa.
 • 2007: SAIC ja NAC ilmoittavat fuusioituvansa.
 • 2008: Uuden omistajan alaisuudessa aloitetaan MG TF LE500 -mallin rajoitetun erän valmistus Longbridgen tehtailla.
 • 2009: Vakiotuotantomalli MG TF 135:n valmistus alkaa Longbridgen tehtailla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c MG Rover collapse: As it happened news.bbc.co.uk. 10.9.2009. Viitattu 17.3.2019. (englanniksi)
 2. MG Rover goes into administration news.bbc.co.uk. 8.4.2005. Viitattu 17.3.2019. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.