MG

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee autovalmistajaa. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
MG Cars
Perustettu 1924
Perustaja Cecil Kimber
Kotipaikka Yhdistynyt kuningaskunta Longbridge, Birmingham, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Toimiala autoteollisuus
Tuotteet autot
Omistaja SAIC Motor
Kotisivu www.mgcars.com
MG TA 1937

MG on brittiläinen automerkki. MG tunnetaan parhaiten kaksipaikkaisten urheiluautojen valmistajana, mutta MG:n mallistoon kuuluu myös sedaneja ja crossovereita.

MG on lyhennys sanoista ”Morris Garages”. Morris Garages toimi Oxfordissa alkujaan Morris-autojen jälleenmyyjänä, mutta aloitti oman autotuotannon vuonna 1924.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MG EX 181 1957, prototyyppi

Ensimmäiset Morris Garagesin valmistamat autot perustuivat Morrisin autoihin, joihin oli vaihdettu Carbodiesin valmistamat, urheilullisemmat autonkorit. Ensimmäiset autot oli merkitty sekä MG:n että Morrisin logoilla. Morrisin valmistamien autojen kustomointi jatkui aina vuoteen 1928, jolloin tuotanto oli kasvanut sellaisiin mittoihin, että itsenäistyminen oli tullut mahdolliseksi, ja M.G. Car Company Limited perustettiin. Tuotanto siirtyi vuonna 1929 Oxfordista naapurikaupunkiin, Abingdoniin, missä tuotanto jatkui aina vuoteen 1980 saakka.

Vuonna 1935 William Morris, jonka omistuksessa yhtiö oli siihen asti ollut, myi yhtiön Morris Motor Companylle, joka oli myös hänen omistuksessaan. Vuonna 1952 MG sulautui British Motor Corporationiin ja edelleen vuonna 1968 British Leyland Motor Corporationiin (BLMC).

BLMC muuttui vuonna 1975 British Leylandiksi (BL) ja aloitti 1970-luvun lopussa yhteistyön japanilaisen Hondan kanssa. 1980-luvulla tuotannossa tapahtui merkittäviä muutoksia ja lopulta autotuotanto päätyi 1995 saksalaiselle BMW:lle. Vuonna 2000 muodostettiin MG Rover -yhtymä, jonka toiminta jatkui vuoteen 2005, jolloin yhtymä ajautui konkurssiin. Yhtymän autotuotanto siirtyi tarjouskilpailun seurauksena lopulta kiinalaisen Nanjing Automobilen omistukseen.

Myynti Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MG:n maahantuojana Suomessa toimi Morris-autojen maahantuoja Oy Voimavaunu Ab. 1960-luvun alkuun mennessä tämän merkkisiä autoja oli tuotu Suomeen yksittäiskappaleina, mutta seuraavan vuosikymmenen aikana MG:t muodostivat hyvin suuren osan urheiluhenkisten autojen myynnistä Suomessa. Merkille toi näkyvyyttä se, että Timo Mäkinen ja Rauno Aaltonen kilpailivat tämän merkkisillä autoilla muun muassa Monte Carlo -rallissa, ja MG-tehdasjoukkue osallistui Jyväskylän Suurajoihin. MG-autoja myytiin parhaina vuosina 1960-luvun puolivälissä pari sataa kappaletta vuosittain. Virallisissa rekisteröintitilastoissa MG kuului silti koko ajan "muut merkit" -luokkaan.[1] Vuonna 1971 MG:n maahantuonti siirtyi Sisu-autojen valmistajalle Oy Suomen Autoteollisuus Ab:lle. Koko 1970-luvun aikana Suomessa rekisteröitiin enää vain 26 MG-autoa.[2] Vuoden 1999 lopussa Suomessa oli rekisterissä 293 MG-merkkistä autoa.[3]

Nykyiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olli J. Ojanen: Autot ja autoilu Suomessa 60-luvulla, s. 86. Helsinki: Alfamer Oy, 2002.
  2. Timo Laitinen: Auto 70-luvulla: nousun ja kriisin vuosikymmenellä (3. painos), s. 125. Helsinki: Alfamer/Karisto Oy, 2013.
  3. Kari Pynnä: Näillä ajamme: autokantatilasto 31.12.1999. Tekniikan Maailma 11/2000, s. 155. Helsinki: Yhtyneet Kuvalehdet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]