MG

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee autovalmistajaa. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
MG TA 1937

MG on brittiläinen automerkki, jonka valmistus on ainakin toistaiseksi lopetettu. MG tunnetaan parhaiten kaksipaikkaisten urheiluautojen valmistajana, mutta MG:n mallistoon kuuluu myös sedaneja ja coupéita.

MG on lyhennys sanoista "Morris Garages". Morris Garages toimi Oxfordissa alkujaan Morris-autojen jälleenmyyjänä, mutta aloitti oman autotuotannon vuonna 1924.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MG EX 181 1957, prototyyppi

Ensimmäiset Morris Garagesin valmistamat autot perustuivat Morrisin autoihin, joihin oli vaihdettu Carbodiesin valmistamat, urheilullisemmat autonkorit. Ensimmäiset autot oli merkitty sekä MG:n että Morrisin logoilla. Morrisin valmistamien autojen kustomointi jatkui aina vuoteen 1928, jolloin tuotanto oli kasvanut sellaisiin mittoihin, että itsenäistyminen oli tullut mahdolliseksi, ja M.G. Car Company Limited perustettiin. Tuotanto siirtyi vuonna 1929 Oxfordista naapurikaupunkiin, Abingdoniin, missä tuotanto jatkui aina vuoteen 1980 saakka.

Vuonna 1935 William Morris, jonka omistuksessa yhtiö oli siihen asti ollut, myi yhtiön Morris Motor Companylle, joka oli myös hänen omistuksessaan. Vuonna 1952 MG sulautui British Motor Corporationiin ja edelleen vuonna 1968 British Leyland Motor Corporationiin (BLMC).

BLMC muuttui vuonna 1975 British Leylandiksi (BL) ja aloitti 1970-luvun lopussa yhteistyön japanilaisen Hondan kanssa. 1980-luvulla tuotannossa tapahtui merkittäviä muutoksia ja lopulta autotuotanto päätyi 1995 saksalaiselle BMW:lle. Vuonna 2000 muodostettiin MG Rover-yhtymä, jonka toiminta jatkui vuoteen 2005, jolloin yhtymä ajautui konkurssiin. Yhtymän autotuotanto siirtyi tarjouskilpailun seurauksena lopulta kiinalaisen Nanjing Automobile omistukseen. MG:iden valmistus on tällä hetkellä keskeytynyt, mutta uusi omistaja harkitsee merkin ottamista uudelleen tuotantoon.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MG TF 2005
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MG.