Ero sivun ”Elefanttitauti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jklak (keskustelu | muokkaukset)
Jklak (keskustelu | muokkaukset)
lisätty luokka
Rivi 25: Rivi 25:
===Viitteet===
===Viitteet===
{{Viitteet|sarakkeet}}
{{Viitteet|sarakkeet}}
[[Luokka:Loistaudit]
[[Luokka:Immunologiset sairaudet]]
[[Luokka:Immunologiset sairaudet]]



Versio 19. kesäkuuta 2012 kello 11.28

Elefantiaasia sairastavan filippiiniläismiehen jalat.

Elefanttitauti eli elefantiaasi (latinaksi elephantiasis) on ihmisten sairaus, jossa imusolmukkeiden tukkiintuminen saa jalat, kivekset ja joskus myös nivusten imusolmukkeet turpoamaan valtaviksi, paksunahkaisiksi möykyiksi, jotka painavat useita kiloja ja voivat olla jalkapallon kokoiset. Yleensä tauti johtuu ihmisessä loisivien sukkulamatojen aiheuttamasta imuteiden tuhoutumisesta.

Taudin aiheuttaja

Elefanttitaudin aiheuttajana on noin 90% tapauksista imusuonistossa loisiva rihmamato Wuchereria bancrofti. Mutta myös rihmamadot Brugia malayi ja Brugia timori aiheuttavat tautia. Mato tarttuu hyttysten välityksellä. [1] Myös muu imukudoksen häiriö tai sen poisto voi aiheuttaa elefantiaasin.

Taudin puhkeaminen

Tauti puhkeaa, kun nestekierto ei toimi normaalisti. Häiriöstä aiheutuu painavuuden ja väsymisen tunnetta ylimääräisen nesteen kertymisestä johtuen. Lymfedeema tarkoittaa imunesteen virtaushäiriöistä aiheutuvaa turvotusta. Esimerkiksi imusolmukkeiden infektiot saattavat tukkia imutiet, jolloin ylimääräistä nestettä kertyy kudoksiin. Häiriötila voi syntyä usein myös esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen tai melanoomaleikkauksen yhteydessä, jolloin kainalon imusolmukkeet joudutaan usein poistamaan.

Elefantiaasin turvottamat kivekset

Tautia sairastavan miehen kivekset.

Mikäli kivekset turpoavat, yleensä siitin sulautuu kokonaan tähän turvonneeseen massaan. Tauti ei ole hengenvaarallinen, eikä se edes yleensä vie siemennesteen hedelmällisyyttä, mutta se hankaloittaa kävelemistä ja tekee yhdynnän erittäin hankalaksi. Tauti on myös ajoittain kivulias. Tautia ei yleensä hoideta, sillä sen pääasiallisilla esiintymisalueilla suuria kiveksiä pidetään arvossa. Elefanttitautia esiintyy lähinnä Afrikassa.

Elefanttitautia aiheuttaa imusuonistossa loisiva filariamato. Mato tarttuu hyttysten välityksellä.

Aiheesta muualla

Lähteet

  • Hulden Lena: Kuusijalkainen vihollinen - niveljalkaisten vaikutus länsimaiseen sodankäyntiin. Helsingfors: Schidts Förlags Ab, 2008 (2006 ruotsinkielinen alkuteos). ISBN 978-951-50-1651-5.

Viitteet

  1. Kuusijalkainen vihollinen s. 73-78

[[Luokka:Loistaudit]