Ero sivun ”Pullo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ln:Molangi
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 31: Rivi 31:
Pullon valmistuksella on pitkä historia. Lasista valmistetut pullot ovat olleet vuosisatoja yleisiä. Niitä ovat ensimmäisinä valmistaneet foinikialaiset [[Ensimmäinen vuosisata|ensimmäisellä vuosisadalla]]. Pullojen valmistus muuttui teolliseksi [[Antiikin Rooma|roomalaisaikana]]<ref>{{Verkkoviite | Osoite =http://lauri.lsd.dk/lasi/turhaa/historiaa.php| Nimeke =Lasin historiaa| Viitattu =23.7.2009}}</ref>. Aikaisemmin lasitehtaiden pääartikkeli oli pullo.
Pullon valmistuksella on pitkä historia. Lasista valmistetut pullot ovat olleet vuosisatoja yleisiä. Niitä ovat ensimmäisinä valmistaneet foinikialaiset [[Ensimmäinen vuosisata|ensimmäisellä vuosisadalla]]. Pullojen valmistus muuttui teolliseksi [[Antiikin Rooma|roomalaisaikana]]<ref>{{Verkkoviite | Osoite =http://lauri.lsd.dk/lasi/turhaa/historiaa.php| Nimeke =Lasin historiaa| Viitattu =23.7.2009}}</ref>. Aikaisemmin lasitehtaiden pääartikkeli oli pullo.


Suomessa lasisten juomapullojen palautusjärjestelmä sai alkunsa 1950-luvulla olympialaisten ja Coca Colan rantautumisen aikaan. 1980-luvulla tuli uudelleentäytettävä muovipullo. 1990-luvulla [[Tölkki|juomatölkit]] tulivat pantillisiksi ja vuonna 2008 myös kevyet kierrätysmuovipullot, joiden materiaali kierrätetään uusiokäyttöön.
Suomessa lasisten juomapullojen palautusjärjestelmä sai alkunsa 1950-luvulla olympialaisten ja Coca Colan rantautumisen aikaan. 1980-luvulla tuli uudelleentäytettävä muovipullo. 1996 [[Tölkki|juomatölkit]] tulivat pantillisiksi ja vuonna 2008 myös kevyet kierrätysmuovipullot, joiden materiaali kierrätetään uusiokäyttöön.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 18. syyskuuta 2011 kello 20.56

Viinipulloja

Pullo on yleensä lasista tai muovista valmistettu ahdassuinen, tavallisesti kaulallinen astia, jossa säilytetään juomaa tai muuta nestettä, esimerkiksi ruokaöljyä, sytytysnestettä, lääkettä, nestesaippuaa, sampoota tai mustetta.

Juomapullo suljetaan korkilla. Jos pullo on suljettu kierrekorkilla, sen voi avata käsin. Kruunukorkilliset pullot avataan apuna käyttäen apuna korkinavaajaa tai korkkiruuvia. Retkeilyyn ja urheiluun tarkoitetuissa juomapulloissa käytetään usein erityistä korkkimallia, joka perustuu hampailla avattavaan ja suljettavaan venttiiliin. Kierrekorkit voi kiertää takaisin paikoilleen.

Pullopostiksi sanotaan viestiä, joka pulloon pantuna lähetetään kulkemaan merelle tai järvelle.

Kleinin pullo on kappale, jolla on vain yksi pinta. Hieman vastaava on Möbiuksen nauha eli liuska, jolla on vain yksi puoli.

Pullojen kierrätys

Kaupoissa myytäville virvoitus-, alkoholi- ja muita juomia sisältäville pulloille on monissa maissa asetettu pantti, jonka saa takaisin, kun pullo palautetaan myymälään tai muuhun palautuspisteeseen. Uudelleentäytettävät pantilliset lasipullot toimitetaan juomateollisuudelle. Siellä huonokuntoiset pullot poistetaan, hyvät pullot pestään ja huuhdellaan, ja otetaan uudelleen käyttöön (n. 33 kertaa). Kierrätysmuovipulloista (PET-pullo) värittömät kierrätetään useimmiten uusiksi juomapulloiksi. Värillistä materiaalia hyödynnetään mm. pakkausmateriaalien, reppujen ja nykyään jopa kännyköiden valmistuksessa.

Materiaaliltaan kierrätykseen soveltuvat muovipullot ovat panttimerkittyjä. Suomessa juomapullojen ja -tölkkien kierrätysjärjestelmästä vastaa PALPA, Suomen Palautuspakkaus Oy.

Lasisten viinipullojen kierrätyksestä Suomessa vastaa A-pullo.

Kaikki lasista ja muovista valmistetut pullot voi kierrättää Suomessa. Pantilliset pullot voi palauttaa kauppoihin ja pantittomat lasin ja muovin keräyspisteisiin. Lähimmät pisteet löytyvät Jätelaitosyhdistyksen verkkosivuilta.

Korkin kierrätys

PET-pullo
Lasipullo
Kierrätysmuovinen viinipullo

Kierrätysmuovipullot on hyvä palauttaa korkillisina, koska myös ne ovat kierrätettävää materiaalia.

Pullon valmistus

Pullon valmistuksella on pitkä historia. Lasista valmistetut pullot ovat olleet vuosisatoja yleisiä. Niitä ovat ensimmäisinä valmistaneet foinikialaiset ensimmäisellä vuosisadalla. Pullojen valmistus muuttui teolliseksi roomalaisaikana[1]. Aikaisemmin lasitehtaiden pääartikkeli oli pullo.

Suomessa lasisten juomapullojen palautusjärjestelmä sai alkunsa 1950-luvulla olympialaisten ja Coca Colan rantautumisen aikaan. 1980-luvulla tuli uudelleentäytettävä muovipullo. 1996 juomatölkit tulivat pantillisiksi ja vuonna 2008 myös kevyet kierrätysmuovipullot, joiden materiaali kierrätetään uusiokäyttöön.

Lähteet

  1. Lasin historiaa lauri.lsd.dk. Viitattu 23.7.2009.

Aiheesta muualla

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta pullo.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.