Kruunukorkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kruunukorkki

Kruunukorkki on metallinen pullonsulkija, jonka amerikkalainen keksijä William Painter patentoi vuonna 1892.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiilidioksidipitoiset juomat olivat suosittuja jo 1880-luvulla, mutta hiilidioksidia sisältävien pullojen tiivis sulkeminen oli ongelmallista. Useimmat tuon ajan pullonsulkijoista olivat epäluotettavia ja vuotavia. Useimmat pullonsulkijoista myös pilasivat juoman joutuessaan kosketukseen juoman kanssa. William Painter kehitti pullonsulkijaongelman ratkaisuksi kruunukorkin vuonna 1891 ja sai sille vuotta myöhemmin patentin nro 468,258. Painterin kruunukorkki oli yksinkertainen, taloudellinen, kertakäyttöinen ja edullinen valmistaa. Tiiviste oli alun perin tehty korkista, jonka päällä käytettiin usein paperitiivistettä estämään juoman ja metallikorkin kosketus keskenään.lähde?

Kruunukorkin nykyinen rakenne on samanlainen, ainoastaan korkin hampaiden määrä on vähentynyt 24:stä 21:een. Tiivisteenä käytetyn luonnonkorkin korvasi 1910-luvulla teollisesti valmistettu liimatuista luonnonkorkkipalasista koostuva komposiittikorkki. Nykyään tiivisteenä käytetään erilaisia muoveja. Suomessa korkkitiivisteestä siirryttiin muovitiivisteisiin 1970-luvun alussa. Ulkomateriaalina käytetään sähkötinattua levyä.lähde?

Kruunukorkit ovat myös suosittuja keräilykohteita.[2]

Kruunukorkki Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kruunukorkki saapui Suomeen 1930-luvulla, mutta vasta vuoden 1977 alusta lähtien se on ollut markkinajohtajana olut- ja virvoitusjuomapulloissa. Tuolloin kotimaiset panimot tekivät yhteisen päätöksen kruunukorkkiin siirtymisestä.lähde?

Suomen ainoa kruunukorkkeja valmistava tehdas on Hämeenlinnassa toimiva Finn-Korkki. Yhtiö valmistaa vuosittain noin miljardi kruunukorkkia koti- ja ulkomaiden juomateollisuudelle.[3] Toinen suomalainen valmistaja G. W. Sohlberg lopetti korkkituotantonsa vuonna 1996.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miten syntyi kruunukorkki? 1.11.2009. Historia. Viitattu 26.7.2017.
  2. Tanhuanpää, Asko: Suomalaisveljekset keräilleet korkkeja 25 vuotta - käsittämätön kokoelma! 12.7.2015. Iltalehti. Viitattu 26.7.2017.
  3. Finn-Korkki Oy Finn-Korkki Oy. Viitattu 26.7.2017.