Ero sivun ”Kaartin jääkärirykmentti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 65: Rivi 65:


==Kaartin Jääkäritoimikunta==
==Kaartin Jääkäritoimikunta==
'''Kaartin Jääkäritoimikunta''' eli KJTK on Kaartin Jääkärirykmentin [[varusmiestoimikunta]]. Toimikunnalla on kaksi päätehtävää, joista toinen on olla linkki kaartissa palvelevien varusmiesten ja rykmentin komentajan välillä ja toinen on järjestää vapaa-ajan ohjelmaa ja liikuntamahdollisuuksia varusmiehille. KJTK osallistuu myös erinäisiin rykmentin edustustehtäviin. KJTK:n puheenjohtaja on alikersantti Emirhan Ansari saapumiserää 1/11.
'''Kaartin Jääkäritoimikunta''' eli KJTK on Kaartin Jääkärirykmentin [[varusmiestoimikunta]]. Toimikunnalla on kaksi päätehtävää, joista toinen on olla linkki kaartissa palvelevien varusmiesten ja rykmentin komentajan välillä ja toinen on järjestää vapaa-ajan ohjelmaa ja liikuntamahdollisuuksia varusmiehille. KJTK osallistuu myös erinäisiin rykmentin edustustehtäviin. KJTK:n puheenjohtaja on kersantti Emirhan Ansari saapumiserää 1/11.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 16. syyskuuta 2011 kello 14.57

Kaartin Jääkärirykmentti
[[Tiedosto:|250px|]]
Toiminnassa 1996
Valtio Suomi
Puolustushaarat Maavoimat
Tukikohta Santahamina, Helsinki
Komentajat
Nykyinen komentaja Jukka Valkeajärvi 2009-
Tunnettuja komentajia Kari Kasurinen 1996-99 Juha-Pekka Liikola 2000-02 Pertti Laatikainen 2002-06 Hannu Liimatta 2006-09

Kaartin Jääkärirykmentti (KaartJR) on Suomen puolustusvoimien Maavoimien joukko-osasto.

Rykmentti on sijoitettu Santahaminan saarelle Helsinkiin. Kaartin Jääkärirykmentti on erikoisyksikkö, jonka tehtävänä on kouluttaa rakennetun alueen taistelun (ennen AKE) erikoistuneita joukkoja. Sillä on pitkät perinteet, mutta nykymuotoisena on toiminut vuodesta 1996 lähtien, jolloin se muodostettiin yhdistämällä Uudenmaan Jääkäripataljoona (UudJP) ja Kaartin Pataljoona (KaartP). Rykmentin komentajana toimii nykyisin eversti Jukka Valkeajärvi.

Kaartin Jääkärirykmentin tehtäviin kuuluu erilaiset edustustoimet, kuten kunniavartiot Presidentinlinnan ja Päävartion edessä. Kaartinjääkärien edustusunivormu on harmaa ja siihen kuuluu valkea kypärä sekä niinikään valkeat hansikkaat sekä säärystimet. Solmion tilalla on varusmiesten lomapukuun 80-luvulla kuulunut kauluri.

Organisaatio

Rykmentin komentajan alaisuudessa ovat esikunta (KAARTJRE), Kaartin Pataljoona (KaartP), Uudenmaan Jääkäripataljoona (UudJP), Aliupseerikoulu (AuK/KaartJR), Huoltokeskus (Hkesk/KaartJR) Helsingin Sotilaspoliisiosasto (Sotilaspoliisi Helsinki) sekä Kaartin Soittokunta (KaartSK).

Sotilaspoliisiosasto

Helsingin Sotilaspoliisiosaston runko koostuu ammattisotilaista (yht 30 - 40 ups/ou/au) ja sen alaisuudessa palvelevat vuorollaan Kaartin Pataljoonan vartiotehtäviin asettamat varusmies sotilaspoliisit. Osasto on KAARTJR komentajan alaisuudessa, mutta toteuttaa MAAVE:n ja ESSLE / Helsingin varuskunnan päällikön ja komendantin käskemät tehtävät ESSL:n alueella.

Kaartin Soittokunta

Kaartin Soittokunta on perustettu vuonna 1819 ja se on samalla puolustusvoimien edustussoittokunta. Soittokunnan päällikkö on musiikkimajuri Raine Ampuja ja sen koko on n. 40 soittajaa.

Kaartin Pataljoona

Kaartin Pataljoonan perusyksiköt ovat:

  • Sotilaspoliisikomppania (SpolK)
  • 2. Jääkärikomppania (2. JK)
  • Kuljetuskomppania (KuljK)

Uudenmaan Jääkäripataljoona

Uudenmaan Jääkäripataljoonan perusyksiköt ovat:

  • 1. Jääkärikomppania (1. JK)
  • Tukikomppania (TukiK)
  • 3. Jääkärikomppania (3. JK)

Komentajat

Kaartin Jääkärirykmentin komentajina ovat toimineet:

  • eversti (1996) Kari Kasurinen (s. 1946) 1996-1999
  • prikaatikenraali (2006) Juha-Pekka Liikola (s. 1954) 2000-2002
  • eversti (2002) Pertti Laatikainen (s. 1957) 2002 - 2006
  • eversti (2005) Hannu Liimatta (s. 1957) 1.2.2006 - 30.1.2009
  • eversti (2005) Jukka Valkeajärvi 1.2.2009 -

Kaartin Jääkäritoimikunta

Kaartin Jääkäritoimikunta eli KJTK on Kaartin Jääkärirykmentin varusmiestoimikunta. Toimikunnalla on kaksi päätehtävää, joista toinen on olla linkki kaartissa palvelevien varusmiesten ja rykmentin komentajan välillä ja toinen on järjestää vapaa-ajan ohjelmaa ja liikuntamahdollisuuksia varusmiehille. KJTK osallistuu myös erinäisiin rykmentin edustustehtäviin. KJTK:n puheenjohtaja on kersantti Emirhan Ansari saapumiserää 1/11.

Aiheesta muualla