Ero sivun ”Konneveden seurakunta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 130.234.92.150 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Lab-oratory tekemään versioon.
Rivi 35: Rivi 35:


== Vox Elevato -musiikkifestivaali ==
== Vox Elevato -musiikkifestivaali ==
Kesällä 2007 Konneveden seurakunnan järjestämä hengellisen ja muun elämänkatsomuksellisen musiikin festivaali [[Vox Elevato]] tavoitti 11 päivän aikana 22 tapahtumallaan yli 3000 kävijää. Vox Elevato toteutetaan myös vuoden 2008 kesällä, 26.6. − 6.7.2008 Konnevedellä. Vox Elevato-musiikkifestivaalin taiteellisena johtajana toimii kanttori [[Alexi Juhanpelto]].
Konneveden seurakunnassa on järjestetty kesästä 2007 alkaen hengellisen ja muun elämänkatsomuksellisen musiikin festivaali [[Vox Elevato]], joka tavoitti heti ensimmäisellä kerralla 11 päivän aikana 22 tapahtumallaan yli 3000 kävijää. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii kanttori [[Alexi Juhanpelto]].


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 17. heinäkuuta 2011 kello 12.38

Konneveden seurakunta on Konnevedellä toimiva Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunta, joka aloitti toimintansa vuoden 1920 alussa erottuaan Konneveden emäpitäjä Rautalammin seurakunnasta. Konneveden seurakunta kuuluu Pieksämäen rovastikuntaan ja Kuopion hiippakuntaan.

Kirkko

Konneveden seurakunnan kirkko sijaitsee kaksi kilometriä Konneveden keskustaajamasta Kuopioon päin osoitteessa. Kirkon läheisyydessä sijaitsee myös seurakunnan virasto ja taloustoimisto sekä pappila.

Konneveden kirkko on vuonna 1923 vihitty arkkitehti Ilmari Launiksen suunnittelema paikallisesta graniitista rakennettu, Keski-Suomen ainoa harmaakivikirkko. Kirkkoa peruskorjattiin 1950-luvulla suurten kosteusvaurioiden vuoksi. Vasta tuolloin kirkkoon myös hankittiin alttaritaulu ”Taakankantajat”, jonka on tehnyt taiteilija Urho Lehtinen. Lehtisen käsialaa ovat myös lehterikaiteiden kuvitukset kymmenen käskyn aiheisiin. Kirkon pilarisyvennyksissä on Pauli Koskisen seudun elinkeinoelämää kirkon rakentamisajankohtana kuvaavia pienoisveistoksia. Kirkon katonrajassa kuorin ja sivulaivojen kohdilla olevissa pyöreissä ikkunoissa on värikäs lyijylasitus. Käytössä olevat kirkkotekstiilit ovat professori Päikki Prihan varhaista tuotantoa.

Vuonna 2006 Konneveden kirkko peruskorjattiin. Kirkon peltikatto ja sähköistys uusittiin, vesijohto ja wc-tilat rakennettiin ja sakastitilat remontoitiin. Äänentoistolaitteistoa parannettiin, alttaripöytä irrotettiin alttariseinästä ja alttarikaiteista tehtiin irrotettavat kulkue-ehtoolliskäytäntöä ja kirkon konserttikäyttöä varten. Vuoden 2006 peruskorjauksen jälkeen kirkossa on virallisesti 360 istumapaikkaa, mutta esimerkiksi seurakunnan järjestämän Vox Elevato -musiikkifestivaalin konserteissa on kirkkoon mahtunut poikkeusluvalla jopa 500 henkeä.

Konneveden kirkossa on kahdet urut, vuonna 1957 Kangasalan urkutehtaan rakentamat 20-äänikertaiset penumaattiset urut ja vuonna 2003 hankitut Allen Renaissance -merkkiset 50-äänikertaiset, ekspanderilla varustetut digitaaliurut.

Kirkon uudelleenkäyttöönvihkimisen toimitti 2. adventtina 10.12.2006 piispa Wille Riekkinen.

Seurakuntatalo ja Zeukkis

Seurakunnalla on Konneveden taajamassa vuonna 1970 valmistunut seurakuntatalo, joka on peruskorjattu vuonna 1997. Seurakuntatalossa sijaitsevat diakonin vastaanottotilat, päiväkerhotilat sekä kokoustilat. Seurakuntatalolla järjestetään jumalanpalveluksia, hautajaisten muistotilaisuuksia, kuoroharjoituksia, konsertteja ja näyttelyitä. Ryhmätilassa kokoontuvat monet piirit ja kerhot. Seurakuntatalon pääsalissa on emeritus-diakonissa Helmi Närhen aloitteesta syntynyt, taidegraafikko Outi Markkasen suunnittelema ja taidekutoja Raija Kieman toteuttama tekstiilitaideteos ”Jeesus Getsemanessa”. Seurakuntatalon pihalla on leikkikenttävarustus. Seurakuntatalon läheisyydessä sijaitsee myös kanttorila.

Aivan keskustassa sijaitsee myös seurakunnan vuokraama monitoimitila Zeukkis, jossa kokoontuu muun muassa nuorison yökahvila, ja jossa pidetään kerhoja ja kokouksia.

Siunauskappeli ja hautausmaa

Kilometrin verran kirkolta ja kolmisen kilometriä keskustaajamasta Kuopion suuntaan ijaitsee Konneveden seurakunnan hautausmaa ja siunauskappeli, joka on valmistunut vuonna 1957. Siunauskappelin peruskorjaus valmistui vuonna 2002, jolloin kappeli sai myös oman kellonsa.

Kappelissa on vuonna 1990 hankitut 26-äänikertaiset Ahlborn-digitaaliurut. Alttaritaulu on taiteilija Niilo Kallion öljyvärimaalaus Lanstun salmelta, jota pitkin vainajat aikoinaan Konnevedeltä kuljetettiin veneellä Rautalammin hautausmaalle.

Hautausmaalla on 178 sankarivainajan haudat, sankaripatsas ja Karjalaan jääneiden muistomerkki. Uusin hautausmaalaajennuksen käyttöönvihki lääninrovasti Raimo Jalkanen keväällä 2007. Siunauskappelin läheisyydessä on timpuri Raimo Hytösen valmistama muualle siunattujen ja haudattujen kynttilä- ja muistopaikka.

Ahoniemen leirikeskus

Seurakunnalla on Konnevedellä myös leirikeskus. Vuonna 1924 Kellankosken kansakouluksi valmistuneessa rakennuksessa koulutoiminta lakkasi vuonna 1965 ja seurakunta osti koulun Konneveden kunnalta vuonna 1978.

Leirikeskus sijaitsee luonnonkauniissa Liesvesi-järven ympäröimässä niemessä noin kymmenen kilometriä kunnan keskustaajamasta. Ahonimessä on päärakennuksen lisäksi kaksi lisämajoitusrakennusta, kotakirkko ja latorakennus. Ahonimessä järjestetään muun muassa rippikoulu- ja muita leirejä, tapahtumia ja perhejuhlia.

Seurakunnan työntekijät

Vuonna 2008 Konneveden seurakunnassa on yhdeksän kuukausipalkkaista työntekijää: kirkkoherra Olavi Virtanen, kanttori Alexi Juhanpelto, diakoni Ria Juhanpelto, nuorisotyönohjaaja Leena Jääskeläinen, lapsityönohjaaja-lähetyssihteeri Riitta Paananen, talouspäällikkö Pirkko Hämäläinen, seurakuntasihteeri Anni Manninen, seurakuntamestari Jari Vehmanen ja emäntä Marja Leppänen.

Lisäksi palkataan kausityöntekijöitä muun muassa hautausmaan ylläpitoon. Vuonna 2008 kirkkovaltuuston puheenjohtaja on Ilmpo Mehto ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jyrki Nissinen. Seurakunnan luottamushenkilöt, vapaaehtoistoimijat, kuorolaiset ja muut aktiivit ovat merkittävä tekijä toiminnassa.

Vox Elevato -musiikkifestivaali

Konneveden seurakunnassa on järjestetty kesästä 2007 alkaen hengellisen ja muun elämänkatsomuksellisen musiikin festivaali Vox Elevato, joka tavoitti heti ensimmäisellä kerralla 11 päivän aikana 22 tapahtumallaan yli 3000 kävijää. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii kanttori Alexi Juhanpelto.

Lähteet