Tohmo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tohmon koulu kuvattuna 2018.

Tohmo on Kemijärven 1. kaupunginosa. Se sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päästä kaupungin keskustasta.

Tohmo on rauhallinen ja luonnonkaunis alue. Alueella on useita omakotialueita Tohmon kylässä, Peltoniemessä, Karvakossa, Heralammella ja Rajassa. Rajassa sijaitsi aikanaan armeijan koulutuskeskus, joka on nykyään yksityisessä omistuksessa, alueella on noin 6 ha tontilla sijaitseva 22 asunnon rivitaloalue, joka osittain omistus- ja vuokrauskäytössä.

Tohmossa on useita vesialueita. Tohmon kylässä Tohmontie päättyy Kemijokeen, rannassa on uimapaikka, venesatama, grillikota ja vessa. Muita suurempia vesialueita ovat Peltojärvi Peltoniemessä ja Karvakkojoki, joka kiemurtelee asuinalueiden keskellä. Karvakkojoessa on ollut sähkövoimalaitos ja mylly, jotka on purettu, mutta ympäristössä on vieläkin nähtävillä niiden jälkiä.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylällä on toiminut useita kauppoja, mutta viimeinen lakkautettiin vuonna 2008. Kylän koulu lakkautettiin vuonna 2010. Kylällä toimii kaupungin omistama asumispalveluyksikkö vanhuksille, Puistolan palvelukeskus.

Majoittujien käytettävissä ovat rajavartiolaitoksen entisen päärakennuksen majoitustilat, sauna- ja suihkutilat, keittiö ja 200-paikkainen ruokasali sekä majoitustiloissa oma pienkeittiö. Kävelymatkan päässä on uimaranta. Alueella on urheilukenttä, 25 metrin sisäampumarata, 12,5 metrin sisäuima-allas, caravaanari-alue jossa on erillinen huoltorakennus, aluetta kiertää kävelypolku. Soveltuu hyvin esim. lapsiperheiden lomanviettopaikaksi (oma urheilukenttä + laajat piha-alueet).[1]

Etäisyydet ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohmon kylästä on matkaa Kemijärven keskustaan noin 8 km, Rautatieasemalle 6 km, Rovaniemen lentokentälle 80 km, Suomutunturille 50 km ja Pyhätunturille 40 km. Kemijärven paikallisliikenne kulkee Tohmon kylässä pääasiassa tunnin välein. Kylän läpi menee myös Pelkosenniemelle, Pyhätunturille, Sodankylään ja Savukoskelle kulkeva linja-autoliikenne.

Tohmossa käy kahden viikon välein kaupungin kirjastoauto Kyläluuta, joka tarjoaa kirjastopalveluiden lisäksi mm. Internetin ja opastuksen, joskus auton mukana kulkee terveydenhoitoalan opiskelija joka tarvittaessa mittaa verenpaineen ja -sokerin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotisivu www.lomamajoitus.com. Viitattu 23.3.2017.
  2. Kemijärven kaupunki - Kirjastoauto Kyläluuta www.kemijarvi.fi. Viitattu 23.3.2017.