Todistaja (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1957 elokuvasta. Myös elokuvaa Peter Weirin Todistaja (1985) on esitetty samalla nimellä
Todistaja
Witness for the Prosecution
Tyrone Power in Witness for the Prosecution trailer 2.jpg
Ohjaaja Billy Wilder
Käsikirjoittaja Harry Kurnitz
Billy Wilder
novelli ja näytelmä:Agatha Christie
Tuottaja Arthur Hornblow Jr.
Edward Small
Säveltäjä Matty Malneck
Kuvaaja Russell Harlan
Leikkaaja Dan Mandell
Lavastaja Alexandre Trauner
Pääosat Tyrone Power
Marlene Dietrich
Charles Laughton
Elsa Lanchester
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Theme Pictures
Edward Small Productions
Ensi-ilta Yhdysvallat 17. joulukuuta 1957
Suomi 28. helmikuuta 1958
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Todistaja (engl. Witness for the Prosecution) on Billy Wilderin ohjaama yhdysvaltalainen oikeussalidraama vuodelta 1957. Se perustuu Agatha Christien novelliin ja näytelmään Syyttäjän todistaja (novellikokoelmassa Kuoleman koira). Elokuvan pääosissa ovat Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton ja Elsa Lanchester.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo menestyksekkäästä asianajajasta nimeltä sir Wilfrid Roparts (Charles Laughton), joka ottaa asiakkaakseen Leonard Volen (Tyrone Power), jota epäillään keski-ikäisen naisystävänsä murhasta. Volen saksalainen vaimo Christine (Marlene Dietrich) lupaa ensin todistaa puolustuksen hyväksi ja antaa miehelleen alibin, mutta kun paljastuu, että hän oli vielä naimisissa toisen kanssa, kun hän nai Volen, ja liitto ei ollut pitävä, tämä ryhtyy syyttäjän todistajaksi. Hän kertoo todistajanaitiossa miehensä tunnustaneen murhanneensa ystävänsä, ja tämän pyytäneen häntä valehtelemaan, mutta hän päättää lopulta kertoa totuuden. Oikeudenkäynnin aikana sir Roparts tapaa juna-asemalla naisen, joka antaa tälle kirjeitä, jotka rouva Vole on kirjoittanut Max-nimiselle henkilölle. Kyseisissä kirjeissä esitetyt seikat antaisivat Christinelle vahvan motiivin valehdella. Wilfrid esittää kirjeet oikeudenkäynnissä, ja valamiehistö toteaa Leonard Volen syyttömäksi. Oikeudenkäynnin jälkeen saliin jäävät vain Wilfrid ja Christine Vole. Vole kertoo lavastaneensa kirjeet ja siten saaneensa miehensä vaikuttamaan syyttömältä, vaikka tiesi tämän todellisuudessa syyllistyneen murhaan. Lisäksi hän kertoo rakastavansa Leonardia ja toimineensa tämän vuoksi siten kuin toimi. Leonard Vole tulee saliin ja tunnustaa asian avoimesti. Häntähän ei voida syyttää uudelleen. Pian hänen syliinsä ryntää nuori tyttö (Ruta Lee), joka on hänen rakastajansa, ja rouva Vole loukkaantuu niin paljon, että puukottaa miehensä kuoliaaksi. Sir Wilfrid päättää puolustaa rouva Volea ja peruu lomansa.[1]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Witness for the Prosecution (1957) (Read full synopsis) Tcm.com. 2010. Turner Classic Movies. Viitattu 26.1.2010. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.