Todella upeeta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Todella upeeta
Absolutely Fabulous
Ensimmäisen kauden DVD-julkaisu
Ensimmäisen kauden DVD-julkaisu
Tyyli Tilannekomedia, farssi
Kestoaika noin 30 min
Luoja(t) Jennifer Saunders, Dawn French
Pääosissa Jennifer Saunders
Joanna Lumley
Julia Sawalha
June Whitfield
Jane Horrocks
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta
Alkuperäiskieli englanti
Verkko BBC One
Esitetty Yhdistynyt kuningaskunta 12. marraskuuta 1992
Suomi 14. tammikuuta 1995 –
Tuotantokausia 5
Jaksoja 39
Tunnuskappale This Wheel’s on Fire
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) French and Saunders productions
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Todella upeeta (engl. Absolutely Fabulous) on BBC:n tuottama ja näyttelijä Jennifer Saundersin kirjoittama komediasarja, farssi, jota on esitetty vuodesta 1992 kausittain. Sarjan tunnusmusiikin ”This Wheel’s on Fire” esittää Julie Driscoll yhdessä Adrian Edmonsonin kanssa. Kappaleen ovat alun perin tehneet Bob Dylan ja The Band.

Ennen sarjaa Saundersilla oli yhdessä Dawn Frenchin kanssa TV-show, jossa toistuneen sketsin pohjalta syntyi sitten Todella upeeta. Suomessa sarjaa ovat esittäneet Yle TV1, TV5 ja AVA.

Sarjasta tehtiin yhdysvaltalainen versio, jota esitettiin Foxilla vuonna 2009. Sarjan tuottajana toimi Saunders.

Vuonna 2000 British Film Instituten kyselyssä ammattilaiset valitsivat sarjan kaikkien aikojen 17. parhaaksi brittiläiseksi TV-ohjelmaksi[1].

Sarjan puitteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saunders itse esittää pääosaa, henkisesti epäkypsää yksinhuoltajaäitiä nimeltä Ed(w)ina Monsoon. Hän on jättänyt elämässään vähemmälle huomiolle kaiken muun paitsi muotibisneksen, ja hän tietää kuinka saada kaiken haluamansa. Edinaa säestää ja kannustaa jos mahdollista vieläkin härskimpi ja häpeämättömämpi ystävätär Patricia "Patsy" Stone, jota esittää Joanna Lumley. Tällä on kaikkia kuviteltavissa olevia paheita nymfomaniasta, huumeiden väärinkäytöstä ja alkoholismista lähtien. Vastapainona on Edinan varhaiskypsä, tylsä ja jalat maassa pitävä tytär Saffron, joka yrittää kaikin keinoin opiskella ja huolehtia taloudesta, eli tilanteeseen kuuluu käännetty vanhemmuus. Saffya esittää Julia Sawalha.

Sivurooleissa esiintyy kirjavaa sakkia: kelvoton isoäiti, tuottajia, sihteereitä. Lähes jokaisessa jaksossa on vieraillut tunnettuja julkisuuden henkilöitä useimmiten omana itsenään, muun muassa Twiggy, Lulu, Britt Ekland, Helena Bonham Carter, Whoopi Goldberg, Sofie Gråbøl, Elton John, Ruby Wax.

Vuonna 2011 Jennifer Saunders ilmoitti, että sarjan pohjalta tehdään elokuva, ja Todella upeeta -elokuva tuli ensi-iltaan elokuussa 2016.

Keskeiset henkilöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Edina Monsoon (Jennifer Saunders) — PR-toimiston omistaja ja johtaja, yksinhuoltajaäiti ja vastuuton, kapinallinen nelikymppinen teini samassa paketissa.
  • Saffron "Saffy" Monsoon (Julia Sawalha) — Edinan tytär, vakavamielinen nuori, joka yrittää pitää perheen elämän jonkinlaisessa järjestyksessä eikä ymmärrä äitinsä elämänvalintoja.
  • Patsy Stone (Joanna Lumley) — Edinan paras ystävä, entinen malli, ammattibilettäjä, julkkisten siipeilijä, alkoholisti, narkomaani, ja paljon muuta. Patsy ei voi sietää Saffronia.
  • isoäiti (June Whitfield) — Edinan äiti, joka on ollut hieman pihalla jo vuosikymmeniä. Kykenee välillä kuitenkin esittämään tyttärelleen myrkyllisiä huomautuksia. Herttainen mummeli, joka kärsii toisinaan kleptomaniasta.
  • Bubbles (Jane Horrocks) — Edinan omituisesti käyttäytyvä henkilökohtainen assistentti, jolla on voimakas Lancashiren aksentti.
  1. Just don't tell the Major, Fawlty is our favourite 2000. Birmingham Post & Mail Ltd, Gale, Cengage Learning. Viitattu 29.10.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]