Sofie Gråbøl

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sofie Gråbøl
Gråbøl Lontoossa vuonna 2011.
Gråbøl Lontoossa vuonna 2011.
Syntymäaika 30. heinäkuuta 1968
Syntymäpaikka Fredriksberg, Tanska
Aktiivisena 1986–
Oikea nimi Anne Sofie Graabøl
Merkittävät roolit Sarah Lund (Rikos)
Puoliso Jakob Thuesen (1994–2006)
Palkinnot

2 Bodil-palkintoa
6 Robert-palkintoa

Ehdokkuudet

Emmy (2008)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Anne Sofie Gråbøl (oik. Graabøl; s. 30. heinäkuuta 1968 Fredriksberg, Tanska) on tanskalainen näyttelijä, joka on esiintynyt elokuvissa ja televisiosarjoissa 1980-luvulta alkaen. Hänen tunnetuin roolinsa on rikostutkija Sarah Lund TV-sarjasta Rikos.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sofie Gråbøl kasvoi vasemmistolaismielisessä ympäristössä Fredriksbergissä. Hänellä ei ole varsinaista näyttelijäkoulutusta, vaan hän ryhtyi näyttelijäksi äitinsä rohkaisemana. Hän huomasi lehti-ilmoituksen, jossa etsittiin näyttelijöitä, ja sai ensimmäisen sivuroolinsa kansainvälisestä tuotannosta Oviri (1986), joka kertoi Paul Gauguinin elämästä. Samana vuonna hän sai pääroolin elokuvasta Lapsuuteni katu ja seuraavana vuonna sivuroolin elokuvasta Pelle Valloittaja. Nämä roolit nostivat Gråbølin kansalliseen ja kansainväliseen maineeseen, mutta 1980-luvun lopulla roolityöt vähenivät ja Gråbøl opiskeli teologiaa ja työskenteli kirjakaupassa.

Seuraavalla vuosikymmenellä Gråbøl alkoi esiintyä myös televisiorooleissa. Uutta kansainvälistä mainetta toi toinen päärooli Ole Bornedalin jännityselokuvassa Yövahti (1994), josta tehtiin uusintaversio Hollywoodissa. Vuosikymmenen lopulla Gråbøl esiintyi myös komediarooleissa (mm. Mifune). Emmy-palkitussa TV-sarjassa Nikolaj ja Julie (2002–2003) hän esitti toista pääosaa.

Gråbølin tunnetuin rooli on rikostutkija Sarah Lund televisiosarjassa Rikos. Sarja esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008, ja päätösjaksoa seurasi yli kaksi miljoonaa tanskalaista. Sarja keräsi suosiota myös Britanniassa, Saksassa ja Hollannissa. Gråbøl esitti pääroolia myös toisella ja kolmannella tuotantokaudella sekä vieraili sarjan amerikkalaisessa uusintaversiossa Jälkiä jättämättä (2011), samoin kuin brittiläisessä TV-sarjassa Todella upeeta. Viimeaikaisiin rooleihin kuuluvat naispääosat elokuvassa I lossens time (2013), joka perustuu Per Olov Enquistin näytelmään, sekä tosipohjaisessa koulukotidraamassa Der kommer en dag (2016). Brittiläisessä TV-sarjassa Fortitude – ikiroudan kirous (2015–) hän esittää Fortituden kuvernööriä.

Gråbøl on saanut lukuisia Robert- ja Bodil-palkintoja sekä Dannebrogin ritarikunnan kunniamerkin.

Gråbøl oli naimisissa Jakob Thuesenin kanssa 1994–2006, ja heillä on kaksi lasta.