Tiramisu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiramisu

Tiramisu (ital. tiramisù) on pehmeä italialainen jälkiruoka, johon käytetään muun muassa espressokahvia, sokeria, savoiardi-keksejä, kananmunia ja mascarpone-juustoa. Jälkiruoan pinnalle sihdataan kaakaojauhetta.

Tiramisusta on tullut suosittu jälkiruoka muissakin kuin italialaisruokaa tarjoavissa ravintoloissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiramisun alkuperästä ei ole yksimielisyyttä, sillä siitä ei ole kirjallisia mainintoja ennen vuotta 1983.[1] Vuonna 1998 Fernando ja Tina Raris väittivät, että jälkiruoka on tuore keksintö. He korostavat, että vaikka muiden kerrosjälkiruokien reseptit ja historiat ovat samantapaisia, tiramisu mainitaan ensimmäisen kerran julkisuudessa kreikkalaisessa keittokirjassa. Eräässä artikkelissa olisi mainittu, että tiramisu kehitettiin vuonna 1971 Trevisossa.[2][3]

On väitetty myös, että se olisi kehitetty Pohjois-Italiassa ensimmäisen maailmansodan aikana. Naiset tekivät sitä miehille mukaan, kun nämä lähtivät sotaan. He saattoivat ajatella, että sen kofeiini- ja energiapitoisuus antaisi miehille energiaa taisteluun ja että miehet palaisivat sen ansiosta terveinä kotiin.

Vähemmän hienon teorian mukaan jälkiruoka oli keino käyttää hyödyksi vanhat kakut ja tähteeksi jäänyt kahvi, jolla kuiva kakku kostutettiin, ja ehkä lorautettiin vielä vähän likööriä. Herkullisuutta lisäsi vielä, kun siihen laitettiin kerroksittain mascarponea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Giovanni Capnist, I Dolci Del Veneto, 1983, ISBN 8-87-021239-4
  2. Tina & Fernando Raris, La marca gastronomica, 1998, ISBN 8-88-706155-6
  3. The Trail of Tiramisu
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tiramisu.
Wikikirjasto