Amaretto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amaretto
Disaronno Originale -merkkinen pullo amarettoa.
Disaronno Originale -merkkinen pullo amarettoa.
Tyyppi likööri
Alkuperä  Italia

Amaretto on italialainen karvasmantelilla maustettu makea likööri. Se valmistetaan aprikoosin kivistä, mantelipuun siemenistä tai molemmista. Liköörin nimi juontuu italian kielen sanasta amaro (suom. karvas), joka viittaa manteleiden makuun. Karvaus ei kuitenkaan hallitse liköörin makua, vaan se on voimakkaasti makeutettua.

Tunnetuihin amaretto-merkkeihin kuuluu esimerkiksi Disaronno Originale, jonka alkoholipitoisuus on 28 %.

Amarettolikööriä voidaan käyttää niin ruoanlaitossa kuin drinkeissäkin. Sitä voi lisätä pikantin aromin aikaansaamiseksi esimerkiksi liharuokiin ja jälkiruokiin, kuten jäätelöön. Likööri voidaan nauttia kuivana, jäillä ja muiden drinkkien pohjana. Kansainvälisesti tunnettuja amaretto-drinkkejä ovat muun muassa Godfather (1:1 amarettoa ja viskiä), French connection (1:1 amarettoa ja konjakkia) ja Alabama Slammer (1:1 amarettoa, Southern Comfort -likööriä, sloe giniä ja tilkka appelsiinimehua).

Amarettosta saadaan maistuva juoma myös sekoitettuna kahviin. Sitä käytetään myös monissa makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa kuten tiramisussa ja suklaan makuparina.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.