Koordinaatit: 36°35′N, 2°27′E

Tipasa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nykykaupunkia Algeriassa. Muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Tipasa

Tipasa

Koordinaatit: 36°35′N, 2°27′E

Valtio Algeria
Maakunta Tipasan maakunta
Väkiluku (2008) 15 180 [1]
Aikavyöhyke UTC+1

Tipasa (arab. ولاية تيبازة Tibaza) on rannikkokaupunki Algeriassa. Se on Tipasan maakunnan pääkaupunki. Nykyinen Tipasan kaupunki on perustettu vuonna 1857 ja se on kuuluisa kauniista sijainnistaan ja hiekkarannoistaan.

Tipasan arkeologinen alue valittiin vuonna 1982 UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foinikialaiset perustivat Tipasan ja keisari Claudius teki siitä roomalaisen armeijasiirtokunnan. Roomalainen kaupunki rakennettiin kolmelle kukkulalle. Suurin osa asuintaloista, joista ei ole jäänyt mitään jäljellä, sijaitsivat keskimmäisellä kukkulalla. Läntiselle kukkulalle on jäänyt kuitenkin kahden basilikan ja itäiselle kukkulalle muun muassa basilikan, kylpylän ja amfiteatterin rauniot. Suojavallista on myös selvät jäänteet ja itäisen kukkulan juurella on muinaisen sataman rauniot. Basilikoja ympäröivät hautausmaat, jotka ovat täynnä kivestä tehtyjä mosaiikkikoristuksilla päällystettyjä ruumisarkkuja.

Kristinusko levisi alueelle varhain, tosin vasta 300-luvulla sattuneen Salsan marttyyrikuoleman jälkeen. Vandaalikuningas Hunerik lähetti Tipasaan vuonna 484 areiolaisen piispan, minkä seurauksena suurin osa asukkaista pakeni Espanjaan. Monia alueelle jääneitä vainottiin julmasti. Pian tämän jälkeen kaupunki hävisi maailmankartalta.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tipasa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Algeria:Cities Citypopulation. Viitattu 3.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]