Tietokonetaide

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietokonetaiteessa eli digitaalitaiteessa on joko tekemisen apuvälineenä tai sen esittämisessä tietokoneella, siihen liittyvillä lisälaitteilla, ohjelmilla tai näiden kokonaisuuksilla eli järjestelmillä keskeinen osa. Suurin osa tietokonetaiteesta kytkeytyy perinteisempiin taiteenaloihin kuten animaatioon, typografiaan, kuvataiteisiin ja musiikkiin, mutta tietokoneilla on luotu myös vuorovaikutuksellista eli interaktiivista ja ohjelmien avulla syntyvää taidetta.

Tietokoneistuminen on aiheuttanut digitaalitaiteen ja monien perinteisten taiteiden tekemisen välisen rajan hämärtymisen. Tietokoneesta on tullut yksi väline muiden joukkoon.

Mainonta ja graafinen suunnittelu ovat käyttäneet tietokoneen avulla valmistettavia ja muokattavia kuvia hyväkseen varsinkin siitä asti, kun kuvalliset käyttöliittymät yleistyivät ja näyttötekniikka parani 1990-luvulla. Graafiset ohjelmat mahdollistavat nykyisin erilaisten maalausten ja piirustusten tekemisen piirustuslaudan avulla. Tällaisia ohjelmia ovat muun muassa Adobe Illustrator ja Adobe Freehand. Myös valokuvien muokkaukseen on tarjolla lukuisia tietokoneohjelmia, joista tunnetuin on Adobe Photoshop. Kuvien käsittelystä ollaan siirtymässä myös kuvan tekemiseen, jota varten on erilaisia kuvanteko-ohjelmia, esimerkiksi Corel Painter.

Graafisessa suunnittelussa käytettävä tietokone on perinteisesti Apple Macintosh, mutta myös PC:täkin käytetään.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]