Piirtopöytä (digitointilaite)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee digitointilaitetta. Piirustuslauta on myös perinteiseen tekniseen piirtämiseen tarkoitettu piirustusalusta.
Piirustuslauta ja stylus, edessä siihen kuuluva hiiri.
Havaintokuva piirustuslaudan avulla aikaansaaduista jäljistä. Huomaa paineentunnistavuus, joka aiheuttaa vaihtelua riippuen ohjelman asetuksista.

Piirtopöytä (tunnettu myös nimillä piirustuslauta ja piirtolevy) välittää piirtäjän analogisen datan digitaalisena tietokoneeseen. Piirtopöytä on yhteydessä tai kosketuksessa stylukseen (piirrin tai kynä), jota kuvan tekijä käyttää. Laitteiston keskeinen ominaisuus on paineentunnistavuus.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetusti tietokoneen hiiri soveltuu huonosti piirtämiseen tai maalaamiseen. Ensimmäinen tunnettu piirustuslauta oli RAND vuodelta 1961.

Jotkut digitaaliset piirustus- ja maalausjärjestelmät, kuten Sketchpad (1963) tai moderni Wacom Cintiq toimivat niin, että stylus koskettaa suoraan tietokoneen näyttöön.

Alun perin Japanissa 1983 aloittanut Wacom-yhtiö kehitti johdottoman, patterittoman ja paineentunnistavan kynän 1987. Paineentunnistus tarkoittaa, että piirtäjä voi asettaa kynän kärjen joustamaan kätensä "raskauden" mukaan ja näin jäljitellä klassisia piirustus- ja maalausvälineitä, kyniä, liituja ja siveltimiä. Kehittyneemmät laudat saattavat tunnistaa myös kynän kallistumisen.

Paineentunnistus edellyttää, että myös piirustus- tai kuvankäsittelyohjelmassa on tuki kyseiselle toiminnolle. Sopivalla ohjelmalla piirtäminen voi muistuttaa enemmän maalaamista, lasuureja myöten.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirtopöytä havaitsee kynän sijainnin sähkömagneettisen vuorovaikutuksen avulla. Erilaisten kynien lisäksi piirtopöytään saattaa kuulua myös läpinäkyvä taso, jonka alle voi sijoittaa "digitoitavan" kuvan sekä muita säätölaitteita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piirtopöytä (digitointilaite).