ANSI-taide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ACiD Productions -ryhmän jäsenten tekemä BitchX-ANSI-logo

ANSI-taide on ASCII-taiteen kaltaista merkkigrafiikkaa, joka käyttää hyväkseen MS-DOSin ANSI.SYS-ajurin ohjauskoodeja ja IBM PC:n näytönohjainten 8-bittistä tekstitilamerkistöä. Käytettävissä on 256 erilaista merkkiä eli siis huomattavasti enemmän kuin ASCII-kuvissa ja lisäksi kuvia voidaan värittää 16 eri värillä (8 taustaväriä, 16 edustan väriä). Yleensä ANSI-kuvat eivät kuitenkaan juurikaan muistuta ulkonäöltään ASCII-kuvia, sillä kirjainten ja välimerkkien sijasta niissä käytetään lähinnä palikkamaisia rasterimerkkejä (engl. "raster block"). Siten ANSI-taidetta voidaan pitää tietyllä tavalla ASCII-taiteen ja pikseligrafiikan välimuotona. ANSI-standardin ohjauskoodit mahdollistavat myös kuvien animoinnin ja näin tehtyjä tuotoksia kutsutaan usein ansimaatioiksi.

ANSI-taiteen kulta-aika oli modeemilla käytettävissä BBS-järjestelmissä eli "purkeissa", joiden tekstimuotoinen käyttöliittymä kuvitettiin usein ANSI-grafiikalla. BBS:t olivat erittäin suosittuja Suomessa 1990-luvun alkupuoliskolla ja siten ANSI-taidettakin harrastettiin paljon. Nykyään Internet on paljolti syrjäyttänyt BBS:t eikä MS-DOSiakaan juuri käytetä ja taidemuodon merkitys on siten vähäisempi. Harrastajia kuitenkin riittää yhä, erityisesti demoskenen yhteydessä. Kilpailuita ANSI-taiteelle järjestetään edelleen jonkin verran demopartyilla ja Internetissä ja ANSI-taiteilijat keskustelevat keskenään Internet-foorumeilla ja IRC-kanavilla. ANSI-grafiikkaa on käytetty myös monien pelien kuvituksena.

ANSI-kuvien piirtäminen onnistuu teoriassa millä tahansa tekstieditorilla, mutta tämä on hankalaa ja aikaavievää, sillä se vaatii ohjauskoodien kirjoittamista käsin ja kuvan lopullista ulkonäköä on hyvin vaikea hahmottaa. Siksi ANSI-taiteilijoita varten on kehitetty monia työkaluja, tunnetuimpina kenties TheDraw ja ACiDDraw. PabloDraw eroaa vanhemmista editoreista siten, että se toimii MS-DOSin lisäksi myös nykyaikaisissa käyttöjärjestelmissä ja lisäksi mahdollistaa useamman piirtäjän samanaikaisen työskentelyn samalla tiedostolla Internetin kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.