ANSI-taide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ACiD Productions -ryhmän jäsenten tekemä BitchX-ANSI-logo

ANSI-taide on ASCII-taiteen kaltaista merkkigrafiikkaa, joka käyttää hyväkseen MS-DOSin ANSI.SYS-ajurin ohjauskoodeja ja IBM PC:n näytönohjainten 8-bittistä tekstitilamerkistöä nimeltä code page 437.

Käytettävissä on 256 erilaista merkkiä eli siis huomattavasti enemmän kuin ASCII-kuvissa ja lisäksi kuvia voidaan värittää 16 eri värillä (8 taustaväriä, 16 edustan väriä). Yleensä ANSI-kuvat eivät kuitenkaan juurikaan muistuta ulkonäöltään ASCII-kuvia, sillä kirjainten ja välimerkkien sijasta niissä käytetään lähinnä palikkamaisia rasterimerkkejä (engl. "raster block"). Siten ANSI-taidetta voidaan pitää tietyllä tavalla ASCII-taiteen ja pikseligrafiikan välimuotona. ANSI-standardin ohjauskoodit mahdollistavat myös kuvien animoinnin ja näin tehtyjä tuotoksia kutsutaan usein ansimaatioiksi.

ANSI-taiteen kulta-aika oli modeemilla käytettävissä BBS-järjestelmissä eli "purkeissa", joiden tekstimuotoinen käyttöliittymä kuvitettiin usein ANSI-grafiikalla. BBS:t olivat erittäin suosittuja Suomessa 1990-luvun alkupuoliskolla ja siten ANSI-taidettakin harrastettiin paljon. Nykyään Internet on paljolti syrjäyttänyt BBS:t eikä MS-DOSiakaan juuri käytetä ja taidemuodon merkitys on siten vähäisempi. Harrastajia kuitenkin riittää yhä, erityisesti demoskenen yhteydessä. Kilpailuita ANSI-taiteelle järjestetään edelleen jonkin verran demopartyilla ja Internetissä ja ANSI-taiteilijat keskustelevat keskenään Internet-foorumeilla ja IRC-kanavilla. ANSI-grafiikkaa on käytetty myös monien pelien kuvituksena.

ANSI-kuvien piirtäminen onnistuu teoriassa millä tahansa tekstieditorilla, mutta tämä on hankalaa ja aikaavievää, sillä se vaatii ohjauskoodien kirjoittamista käsin ja kuvan lopullista ulkonäköä on hyvin vaikea hahmottaa. Siksi ANSI-taiteilijoita varten on kehitetty monia työkaluja, tunnetuimpina kenties TheDraw ja ACiDDraw. PabloDraw eroaa vanhemmista editoreista siten, että se toimii MS-DOSin lisäksi myös nykyaikaisissa käyttöjärjestelmissä ja lisäksi mahdollistaa useamman piirtäjän samanaikaisen työskentelyn samalla tiedostolla Internetin kautta.

ANSI-tiedosto koostuu lukuarvoista, jotka viittaavat käytetyn code page 437 -merkistön merkkeihin, niihin sisältyvistä ASCII-komennoista (lähinnä rivinvaihto ja kursorin palautus rivin alkuun), sekä ANSI.SYS-ajurin ohjauskoodeista. Lisäksi lopussa EOF (end-of-file) -arvon jälkeen on vielä ASCII-tagi (ns. SAUCE tag), johon on lisätty tietoa kuvasta (tekijän ja kuvan nimet jne.). Perinteisesti MS-DOS pysähtyy EOF-arvoon ja näyttää siis vain itse kuvan. ANSI.SYSin komennoista käytetään ennen kaikkea komentoja graphic mode reset, joka laittaa piirtovärit mustaksi, bold mode, jolla saa kirkkaamman puoliskon piirtoväreistä käyttöön sekä muita pää- ja taustaväriä vaihtavia komentoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.