Pikselitaide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva omenasta 8-bittisellä tyylillä.
Kuva velhosta.

Pikselitaide on digitaalisen taiteen muoto, jossa bittikarttaa muokataan pikselitasolla.[1] Tämän tyyppisen grafiikan estetiikka tulee 8- ja 16-bittisistä pelikonsoleista.[2] Tyyliä on käytetty myös muissa teknisesti rajoittuneissa järjestelmissä kuten graafisissa laskimissa ja teksti-tv:ssä. Pikselitaiteissa käytetty väripaletti on kooltaan rajallinen ja joissakin pikselitaidetoksissa käytetään vain kahta väriä.

Määritelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa pikselitaiteilijoista on sitä mieltä, että kuva voidaan luokitella pikselitaiteeksi vain, kun taiteilija manipuloi kuvaa ja hallitsee tarkoituksellisesti kunkin yksittäisen pikselin sijoittelua.[3] Muun muassa digitoidut valokuvat ja vektorigrafiikka eivät ole pikselitaidetta vaikka ne voidaan esittää pikseleistä koostuvana.[3] Tällä tavalla muokattaessa muutaman pikselin sijainnin muuttamisella voi olla dramaattinen vaikutus kuvaan. Useimmat pikselitaiteilijat eivät pidä suodattimilla muokattuja kuvia pikselitaiteena, koska taiteilija ei tietoisesti sijoita kuvan muodostavia pikseleitä.

Pikselitaiteen yhteinen piirre on kuvan alhainen värien kokonaismäärä. Pikselitaide välineenä jäljittelee monia vanhemman videopeligrafiikan piirteitä, jotka pystyivät tuottamaan vain rajoitetun määrän värejä kerralla. Lisäksi monet pikselitaiteilijat ovat sitä mieltä, että useimmissa tapauksissa suuren värimäärän käyttäminen, varsinkin kun ne ovat arvoltaan hyvin samankaltaisia, on tarpeetonta ja heikentää kuvan yleistä puhtautta ja saa sen näyttämään sotkuisemmalta. Monet kokeneet pikselitaiteilijat suosittelevat, että värejä ei käytettäisi enempää kuin on tarpeen.

Pikselitaide on tehnyt noin vuosikymmenen ajan paluuta videopeleihin muiden tyylien rinnalle.[4] Aiemmin pikselityylin käyttöä on vähennetty 3D-grafiikan hyväksi, mutta on ollut myös poikkeuksia.[4] Moderneilla alustoilla ei ole vastaavia teknisiä rajoituksia kuin on ollut aikaisemmin ja vaikka tyylilaji näyttää vanhalta peleissä käytetään monimutkaisempaa grafiikkaa kuin aiemmin olisi ollut mahdollista käyttää.[4] Varhaisessa pikselitaiteessa kuvat suunniteltiin alhaisen kuvatarkkuuden kuvaputkinäytöille, kirkkaille loisteaineille sekä heikkotehoisille videosignaaleille.[4] Moderni pikselitaide suunnitellaan korkean kuvatarkkuuden nestekidenäytöille.[4]

Tekniikan kehittyessä pyrkimyksenä oli fotorealismi, jossa 3D-grafiikka toimi apuna.[2] Pelimoottorien ja middleware-ohjelmistojen avusta huolimatta näissä tarvitaan edelleen paljon ihmisen taitoa ja arviointia.[2] Eräät pelisarjat kuten Metal Slug pysyivät pikselitaiteessa tästä kehityskulusta huolimatta.[2]

  1. Nina Smith: Benefits Of Pixel Art citizenjournal.net. 13.7.2021. Viitattu 26.3.2022. (englanniksi)
  2. a b Silber, Daniel: Pixel Art for Game Developers, s. xi–xv. CRC Press, 2016. ISBN 13-978-1-138-41355-9. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  3. a b c d e Aidan Moher: The Pixel Art Revolution Will Be Televised wired.com. 4.1.2022. Viitattu 26.3.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pixel art