Tien laulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tien laulu
Pather panchali
Ohjaaja Satyajit Ray
Säveltäjä Ravi Shankar
Pääosat Subir Banerjee
Kanu Banerjee
Karuna Banerjee
Uma Dasgupta
Chunibala Devi
Tulsi Chakrabarti
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Ensi-ilta 1955
Kesto 123 min
Alkuperäiskieli bengali
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Tien laulu on intialainen elokuva vuodelta 1955. Se on ensimmäinen osa Bibhutibhushan Bandopadhyayn romaaneihin perustuvasta Apu-trilogiasta, ja ohjaajansa Satyajit Rayn ensimmäinen kokoillan draamaelokuva. Elokuvan musiikin teki Ravi Shankar. Tien laulu kertoo päähenkilönsä, Apu-pojan varttumisesta Bengalissa 1920-luvulla.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori bengalilaispoika Apu varttuu maaseudulla sisarensa Drugan, vanhempiensa ja kärttyisän, sairaan tätinsä kanssa. Kun isä lähtee taas kerran töitä etsimään kaupunkiin, Apun äiti ei tahdo jaksaa selviytyä perheen huolehtimisesta köyhyyden keskellä. Apu kohtaa sisarensa ja tätinsä kuoleman, mutta selviytyy, varttuu ja viisastuu.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tien laulua pidettiin Cannesin elokuvajuhlilla aluksi primitiivisenä, mutta kriitikko André Bazin suostutteli tuomariston antamaan elokuvalle erikoispalkinnon.[1] Elokuva sai muitakin palkintoja.[2]

Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa teki kukin luettelon kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Tien laulu oli mukana heistä yhdeksän listalla[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Elliot Wilhelm: VideoHound’s World Cinema, The Adventurer’s Guide to Movie Watching. Detroit, London: Visible Ink, 1999. ISBN 1-57859-059-0.
  2. Awards All Movie
  3. Astala, Erkki: Ne sata tärkeintä, Projektio 2/1980 s. 7.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.