Thomas Nuttall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Nuttall

Thomas Nuttall (5. tammikuuta 1786, Long Preston, Yorkshire–10. syyskuuta 1859, St Helens, Lancashire) oli englantilaissyntyinen, Yhdysvalloissa vaikuttanut kasvi- ja eläintieteilijä.

Nuorena Nuttall työskenteli Englannissa muutaman vuoden kirjanpainajaharjoittelijana. 1808 hän muutti Yhdysvaltoihin ja teki siellä elämäntyönsä. Philadelphiassa hän tutustui professori Benjamin Smith Bartoniin, joka oli tuolloin hyvin arvostettu luonnontieteilijä, ja jonka rohkaisusta Nuttall suuntasi intohimonsa luonnontieteisiin.

1810 hän teki tutkimusmatkan Suurille Järville. 1811 hän osallistui John Jacob Astorin rahoittamalle matkalle Missourin yläjuoksulle, jolla Nuttall ystävystyi englantilaisen kasvitieteilijän John Bradburyn kanssa, joka keräsi kasveja Liverpoolin kasvitieteelliseen puutarhaan.

Englannin ja Yhdysvaltain välien kiristymisen vuoksi Nuttall joutui palaamaan Lontooseen, jossa hän järjesti suuren kasvikokoelmansa. 1815 hän palasi Amerikkaan. 1818–1820 hän retkeili Arkansasjoella ja Red Riverillä. 1825 hän sai kuraattorin viran Harvardin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.

1834 hän erosi virastaan ja lähti uudelle retkelle länteen, kartoittaen Kansasin, Wyomingin ja Utahin kasvillisuutta. Joulukuussa 1834 Nuttall purjehti Havaijille, josta hän palasi seuraavana keväänä, ja tutki Tyynenmeren rannikkoa Yhdysvaltain luoteis- ja länsiosissa.

1836–1841 Nuttall työskenteli Philadelphian luonnontieteiden akatemiassa. Setänsä kuoltua hän palasi Englantiin joulukuussa 1841. Samoihin aikoihin tuli painosta hänen Yhdysvaltojen puita käsittelevä kirjansa, jossa ensimmäistä kertaa esiteltiin kaikki Yhdysvaltain puulajit.

Nuttall kuvaili ja nimesi suuren määrän kasveja ja myös eläimiä, linnuista muun muassa korpirastaan.

Harvardin yliopistoon perustettiin lintutieteellinen yhdistys The Nuttall Ornithological Club, joka ryhtyi julkaisemaan lintulehteä Bulletin of the Nuttall Ornithological Club vuonna 1876. Lehti on nykyisin nimeltään The Auk, eräs maailman arvostetuimmista lintutieteellisistä julkaisuista.

Tärkeimmät teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The genera of North American plants, 1818
  • New genera and species of plants, 1840
  • The North American sylva, 1842-1849

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]