The Operational Art of War

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Operational Art of War
Kehittäjä Norm Koger
Julkaisija Talonsoft, Matrix Games
Lajityyppi strategia
Alusta Windows
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
TOAW.gif

The Operational Art of War on vuoropohjainen strategiapelisarja, jonka on kehittänyt Norm Koger ja julkaissut Talonsoft vuosina 19982000.

Sarjaan kuuluvat seuraavat pelit:

  • The Operational Art of War, Volume I (1998)
  • The Operational Art of War, Volume II (1999)
  • The Operational Art of War, A Century of Warfare (2000), kokoelma kahdesta edellisestä lisäosineen

Sarjan ensimmäinen pelin sijoittui vuosiin 19391955, toinen osa taas vuosiin 1956–2000. A Century of Warfare kokosi kummatkin edelliset osat yhdeksi peliksi ja lisäsi samalla uusia ominaisuuksia.

Pelaajan kontrolloitavat yksiköt ovat yleensä rykmenttejä, prikaateja ja divisioonia, vaikkakin pelimoottori sallii vaikka yksittäisten ryhmien tai ajoneuvojen hallinnoimisen. Peli simuloi yksikköjen kaluston aina yksittäisiin ajoneuvoihin asti.

The Operational Art of War pohjaa alun perin lautapeleinä julkaistuihin strategiapeleihin, joissa kaksi pelaajaa ottivat mittaa toisistaan heksoihin jaetulla kartalla vuorotellen. Nämä pelit olivat tunnettuja monimutkaisista säännöistään eikä niiden pelaaminen onnistunut mikäli pelaaja ei tuntenut pelin aiheena olevia yksiköitä. The Operational Art of War ei myöskään päästä aloittelevaa pelaajaa helpolla. Pohjatiedot erilaisista asejärjestelmistä, taktisista merkeistä sekä taktisen ja operatiivisen tason sodankäynnistä on omattava. Peli ei sisällä lainkaan tutoriaaleja, mutta sähköisen manuaalin avulla pääsee alkuun. Aloittelijoille sopiva skenaario on alkuperäinen Korean sota, pelattuna liittoutuneiden puolella. Skenaarion kartta ei ole järin suuri eikä joukkoja ole paljoa.

Kokeneelle pelaajalle The Operational Art of War -pelisarja tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet käydä lävitse erilaisia taisteluita ja sotia. Lisäksi pelit sisältävät skenaario-editorin, jonka avulla voi tehdä omia taisteluita. Internetissä onkin ilmaiseksi jaossa uusia taisteluita, muun muassa Neuvostoliiton hyökkäys Karjalankannakselle kesällä 1944 sekä Talvisota. Moninpelimahdollisuus on sekä Hotseat- että sähköpostin välityksellä.

Uudet julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matrix Gamesin toimitusjohtaja David Heath osti pelisarjan oikeudet Take-Two Interactivelta ja sarjaan on julkaistu kolmas osa The Operational Art of War III (2006).[1]

Peli sai arvosanan 9/10 Pelaaja-lehden arvostelussa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arvostelu: The Operational Art of War III Pelaaja. Viitattu 10.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.