The Bund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunginosaa Shanghaissa. Katso myös täsmennyssivu.
Näkymä Bundille

Bund (yksink.: 外滩; perint.: 外灘; pinyin: Wàitān, shanghainkiina: /ŋatʰɛ/) on alue Huangpun kaupunginosassa Shanghaissa. Alue keskittyy Huangpu-joen varrella kulkevan Zhongshan-tien ympärille. Alueella sijaitsi aiemmin Shanghain kansainvälinen asutuskeskus, jossa toimi ulkomaisia pankkeja, sanomalehtien toimituksia, konsulaatteja ja laivanvarustamoja[1]. Nimi Bund yleensä viittaa alueella sijaitseviin rakennuksiin ja laitureihin.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana Bund tulee urdun kielen sanasta band ja tarkoittaa pengermää tai pengerrettyä laituria. Intiassa, Kiinassa ja Japanissa on useita alueita, joista käytetään nimitystä bund, mutta erisnimeä Bund käytetään lähes yksinomaan Shanghaissa sijaitsevasta alueesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella sijaitsee useita historiallisia rakennuksia, joissa toimi pankkeja ja kauppaliikkeitä Britanniasta, Yhdysvalloista, Venäjältä, Saksasta, Japanista, Alankomaista ja Belgiasta. Lisäksi alueella sijaitsevat muun muassa Britannian ja Venäjän konsulaatit sekä Shanghai Club.[2] Bund sijaitsee Shanghain vanhan muureilla ympäröidyn kaupungin pohjoispuolella ja se oli aluksi brittiläinen yhdyskunta. Myöhemmin brittiläinen ja yhdysvaltalainen yhdyskunta yhdistettiin ja 1800-luvun lopulla käynnistynyt rakennusbuumi lopulta teki alueesta Itä-Aasian merkittävän taloudellisen keskuksen.

1940-luvulla Bundissa sijaitsivat useimpien merkittävien rahalaitosten Kiinan pääkonttorit. 1950-luvulla, kommunistien voitettua Kiinan sisällissodan useat pankit siirrettiin muualle ja hotellit ja kerhot suljettiin ja otettiin muuhun käyttöön. Myös jokivartta reunustaneet patsaat ja muut kolonialismin merkit poistettiin.

1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa Kiinan talouspolitiikan avautumisen myötä Bundin rakennukset palautettiin alkuperäiseen käyttöön. Valtion laitokset siirrettiin pois ja tilalle tuli pankkeja. Samaan aikaan aluetta koetelleet taifuunit saivat paikallisviranomaiset rakentamaan joen varteen tulvapadon, jonka takia osa penkereestä on yli 10 metriä ympäröiviä katualueita korkeammalla. Tällä on ollut merkittävä vaikutus Bundin katurakenteen kehitykseen. 1990-luvulla Zhongshan-tie, jonka varrella Bund sijaitsee, levennettiin 10-kaistaikseksi ja suuri osa kadun varrella sijainneista puistoista hävitettiin. Samaan aikaan poistettiin myös Bundin ja Pudongin välillä kulkeneiden lauttojen laiturit.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bund yöllä

Bund kattaa 1,5 kilometrin matkan Huangpu-joen länsirannalla. Perinteisesti Bundin katsotaan alkavan etelässä Yan'an-tiestä ja päättyvän pohjoisessa Waibaidun sillalle.[2]

Bund keskittyy Sun Yat-senin mukaan nimetyn Zhongshan-tien varrelle. Se on pääasiallisesti kehätie, joka muodosti aiemmin Shanghain kaupungin rajan. Tien länsipuolella sijaitsee 52 länsimaista klassismia ja modernismia edustavaa rakennusta. Itäpuolella sijaitsi aiemmin puisto, joka johti Huangpun puistoon. Puistomainen alue on Zhongshan-tien leventämisen myötä huomattavasti pienempi kuin aiemmin. Kauempana idässä on 1990-luvulla rakennettu korkea tulvapato, jonka rakentaminen muutti Bundin alueen näkymiä huomattavasti.

Lähellä Nanjing-tien risteystä sijaitsee Bundin ainoa pronssipatsas, joka kuvaa Shanghain ensimmäistä kommunistista kaupunginjohtajaa Chen Yitä. Alueen pohjoisosassa sijaitsevassa Huangpun puistossa on Kansan sankareiden muistomerkki, joka on korkea abstrakti betonipatsas, joka pystytettiin Oopiumisodissa kuolleiden muistoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellegard, Peter; Kinnunen, Noora, käänt.: Kiina, s. 191. Helsinki: Tammi, 2008. ISBN 978-951-31-4100-4.
  2. a b Rough Guides: The Rough Guide to Shanghai. Rough Guides Limited, 2017-07-06. ISBN 9780241318904. Teoksen verkkoversio (viitattu 17.3.2019). en

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Bund