Koordinaatit: 16°2′N, 11°20′E

Termit (vuoristo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Termit1.jpg
Termitvuoristoa.
Nainen Termitvuoristosta.

Termit on 732 metriä[1] korkea vuoristo Saharan eteläosassa Nigerissä. Se sijaitsee Zinderin alueen koillisosassa Gourén departementin Teskerin kunnassa.

Maantieteellisesti Termitvuoristo kuuluu Tšadin altaan länsiosaan. Sen pohjoispuolella sijaitsee Ténérén autiomaa ja Bilman hiekka-aavikko sekä eteläpuolella Sahelin vyöhyke. Gossololomiksi kutsuttu vuoriston pohjoisosa koostuu hiekan keskeltä kohoavista mustista vuorenhuipuista. Eteläosa on voimakkaasti kulunutta mustaa hiekkakiveä. Termitin lounaista reuna-aluetta kutsutaan Koutous-vuoriksi.

Alueen vuotuinen sademäärä on noin 100 millimetriä. Loka-helmikuun kuivana ja viileänä kautena yölämpötila laskee lähelle nollaa. Maalis-kesäkuun kuumana ja kuivana kautena päivälämpötila ylittää 45 °C. Kolme-neljä kuukautta jatkuvana sadeaikana keskilämpötila pysyttelee 20–35 asteen välillä. Talvella koillisesta puhaltaa kylmä tuuli, joka kesällä vaihtuu monsuunin tuomaksi trooppiseksi rintamaksi. Sadevesi keräytyy painaumiin nopeasti kuivuviksi lammikoiksi.[2] Vuoriston reunamilla sijaitsevat kaivot ovat 16–40 metriä syviä[3].

Termitin kasvillisuuteen kuuluu akaasioita ja heinäkasveja. Siellä elää maailman ainoa elinvoimainen mendesinantilooppikanta, gaselleja, muflonilampaita, gepardeja, sakaaleja, aavikkokettuja sekä erilaisia lintuja ja matelijoita. Nigerin hallitus aloitti vuonna 2005 etupäässä ranskalaisten rahoittaman projektin, jonka tavoitteena on Termitin ja Tin Toumman luonnonsuojelualueen perustaminen[2].

Seudun noin kaksi tuhatta asukasta[1] ovat etupäässä teda-heimoon kuuluvia tubuja. He harjoittavat paimentolaisuuteen perustuvaa kamelinkasvatusta sekä karavaanikauppaa. Vuoriston lounaispuolella asuu myös arabeja. Sen länsipuolitse Termit Nordin, Dongoumin ja Dao Dimmin kautta kulkee etelän Kazoesta Fachiin, Bilmaan ja Dirkouun suuntautuva kauppareitti. Toinen reitti kulkee Termit Dolen kautta vuoriston itäpuolitse Kawariin.[2]

Termitvuoristosta on löydetty ihmisiä ja eläimiä esittäviä esihistoriallisia kalliopiirroksia[4]. Alueella on myös toistaiseksi tutkimattomia arkeologisia kohteita[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Antilopes Sahélo-Sahariennes: Termit - Tin Toumma ass-niger.org. Viitattu 15.4.2012. (ranskaksi)
  2. a b c Antilopes Sahélo-Sahariennes: Pratiques pastorales en relation avec l’espace de la Réserve Naturelle Nationale de Termit-Tin Toumma saharaconservation.org. Viitattu 15.4.2012. (ranskaksi)
  3. UNESCO World Hertage Centre: Massif de Ternit whc.unesco.org. Viitattu 15.4.2012. (ranskaksi)
  4. Quéchon, Gerard: Art rupestre a Termit et Dibella. Cahiers ORSTOM, série Sciences Humaines, 1978, XVI. vsk, nro 4, s. 329–349. Artikkelin verkkoversio Viitattu 15.4.2012.
  5. Antilopes Sahélo-Sahariennes: Acquis, défis et manquants ass-niger.org. Viitattu 15.4.2012. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]