Aavikkokettu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee eläinlajia. Aavikkoketulla saatetaan viitata myös sotamarsalkka Erwin Rommeliin.
Aavikkokettu
Fennec Fox @ Africa Alive, Lowestoft.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Koiraeläimet Canidae
Suku: Ketut Vulpes
Laji: zerda
Kaksiosainen nimi
Vulpes zerda
Zimmermann, 1780
Levinneisyyskartta
Aavikkoketun levinneisyys
Aavikkoketun levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Aavikkokettu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Aavikkokettu Commonsissa

Aavikkokettu eli fennekki (Vulpes zerda, myös Fennecus zerda) on noin 20 cm korkea, suurikorvainen, maailman pienin koiraeläinlaji (roduista pienin on Chihuahua), joka elää Saharan aavikolla Pohjois-Afrikassa. Väritykseltään se on hiekankellertävä, mikä auttaa sitä suojautumaan autiomaassa. Myös sen suuret korvat ovat tulosta sopeutumisesta kuumiin oloihin ja auttavat viilentämään elimistöä. Sen turkki hylkii lämpöä ja auringonvaloa päivisin, mutta säilyttää lämmön öisin ilman viilentyessä. Sen anturat ovat paksun karvan peitossa, mikä suojaa niitä kuumalta hiekalta.

Aavikkokettu liikkuu yleensä öisin ja syö pikkujyrsijöitä, liskoja ja lintuja. Pariutumisaikana tammi-helmikuussa urokset ovat hyvin hyökkääviä. Aavikkokettua uhkaavat kaiken aikaa monet suuret vaarat: korppikotkat, hyeenat ja sakaalit. Fennekit ovat paljon sosiaalisempia kuin muut kettulajit, ja elävät usein pienissä perheyhteisöissä. Naaraspuoliset aavikkoketut poikkeavat muiden kettulajien naaraista, koska ne tulevat kiimaan kahdesti vuodessa. Jos ensimmäinen kiima menee hukkaan, niin toinen paikkaa sen parin kuukauden jälkeen. Poikueen tavallinen koko on 2–5 pentua. Fennekit tulevat sukukypsiksi vuoden ikäisinä.

Aavikkokettu on myös hyvin sopeutunut aavikon kuumuuteen, sillä se alkaa läähättää vasta kun on yli 35 asteen helle. Kylmä sille päinvastoin tulee melko lämpimässä säässä, sillä kun mittari näyttää alle 20 asteen, se jo vapisee kylmästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asa, C.S., Valdespino, C., Cuzin, F., de Smet, K. & Jdeidi, T.: Vulpes zerda IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 16.7.2014. (englanniksi)


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.