Teen Wolf (vuoden 2011 televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teen Wolf
Tyyli draama, toiminta, kauhu
Luoja(t) Jeff Davis
Pääosissa Tyler Posey
Crystal Reed
Dylan O’Brien
Tyler Hoechlin
Holland Roden
Dylan Sprayberry
Arden Cho
Shelley Hennig
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat MTV
Suomi Netflix
Esitetty 5. kesäkuuta 2011 – 24. syyskuuta 2017
Tuotantokausia 6
Jaksoja 100
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 16
Sisältömerkintä Kuvaohjelmassa on sisältöä, joka aiheuttaa ahdistusta. Kuvaohjelmassa on huumeiden tai päihteiden käyttöä. Kuvaohjelmassa on seksuaalisia viittauksia. Kuvaohjelmassa on väkivaltaa.
Tuotanto
Tuottaja(t) Joseph Genier
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Teen Wolf on Jeff Davisin MTV:lle luoma yhdysvaltalainen nuortensarja, joka perustuu löyhästi vuoden 1985 elokuvaan Teen Wolf, eli ihmissusi teini-iässä. Sarjan päähenkilö on Tyler Poseyn esittämä teini-ikäinen Scott McCall, joka muuttuu ihmissuden pureman jälkeen itsekin ihmissudeksi. Sarjaa tehtiin vuosina 2011–2017 kuusi tuotantokautta, jotka sisältävät yhteensä 100 jaksoa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja seuraa ihmissuden puraiseman Scott McCallin (Tyler Posey) elämää kalifornialaisessa Beacon Hillsin kaupungissa. Hän muuttuu pureman myötä ihmissudeksi ja saa yliluonnollisia voimia. Sudeksi muuttumista on kuitenkin vaikea hallita, ja aina täydenkuun aikaan Scottista tulee hyvin vaarallinen. Scott oppii kuitenkin hallitsemaan muuttumistaan Derek Halen (Tyler Hoechlin) ja Stiles Stilinskin (Dylan O’Brien) avulla. Uusien yliluonnollisten voimiensa takia Scott kehittyy esimerkiksi haavipallon pelaajana, mikä saa Allison Argent -nimisen tytön (Crystal Reed) ihastumaan häneen. Scott saa myös muita yliluonnollisia kykyjä: hän pystyy mm. kuulemaan paremmin ja parantumaan nopeammin kuin ihmiset. Scottille selviää pian, että Peter Hale (Ian Bohen) puri häntä ja siitä alkaa taistelu, koska Peter haluaa Scottin laumaansa. Scott ei ole kuitenkaan ainoa, joka haluaa saada Peterin hengiltä. Myös Derek haluaa tappaa Peterin. Kaiken lisäksi Argentien suku (Allison, hänen isänsä ja tätinsä Kate (Jill Wagner)) ovat myöskin ihmissusien kimpussa. Peter tappaa Katen, ja Scott sopii Derekin kanssa, että hän tappaa Peterin, koska vain siten hän pystyy muuttumaan takaisin ihmiseksi ja saisi olla Allisonin kanssa. Mutta Derek ei anna sen tapahtua vaan tappaa Peterin itse, jolloin hänestä tulee Alfa.

Toisessa tuotantokaudessa Jackson Whittermore (Colton Haynes) muuttuu Kanimaksi, liskomaiseksi otukseksi, jota ei kukaan tunnu saavan hengiltä. Scott ja hänen ystävänsä yrittävät selvittää miten Jacksonin saisi pelastettua, mutta Kanima alkaa tappaa ihmisiä. Kuvioihin tulee mukaan myös Allisonin isoisä Gerard. Nuorille selviää että eräs poika nimeltään Matt hallitsee Kanimaa. Nuoret aikovat tehdä asialle jotain, mutta Gerard on nopeampi: hän tappaa Mattin, jolloin hänestä tulee Kaniman hallitsija. Lopulta Kanima saadaan kukistettua ja Gerard joutuu sairaalaan syövän takia. Toisella tuotantokaudella Derek alkaa luoda omia beetojaan: Boydin (Sinqua Walls), Erican (Gage Golightly) ja Isaac Laheyn (Daniel Sharman). Isaac liittyy myöhemmin Scottin laumaan. Toisen tuotantokauden lopussa Peter Hale käyttää Lydia Martinia (Holland Roden) herättämään itsensä kuolleista.

Kolmannen tuotantokauden ensimmäisessä osassa nuorilla on vastassaan Alfalauma. Samaan aikaan pimeä druidi suorittaa ihmisuhrauksia. Ruumiiden määrä kasvaa. Alfojen johtaja Deucalion on tullut kaupunkiin joko tappamaan Scottin tai ottamaan hänet laumaansa. Kun Scottin äiti Melissa, Stilesin isä ja Allisonin isä kidnapataan välikohtauksessa, lauma tekee seuraavan liikkeen. Scott, Stiles ja Allison tekevät itsestään seuraavat ihmisuhrit. He aikovat kuolla, ja palata takaisin. Tämän seurauksena "ovi heidän mieliinsä" jää raolleen, ja se tekee heistä haavoittuvaisempia. Scott menettää muodonmuutostensa kontrollin, Allisonia vainoaa tämän kuollut täti ja Stiles ns. menettää järkensä. Deucalionin värväyssuunnitelma ei kuitenkaan onnistu ja mutkien kautta selviää, että Scott on todellinen alfa, eli hän ei nouse alfaksi tappamalla vaan tahdonvoiman kautta. Se merkitsee, että Scottista tulee voimakkaampi kuin "tavallisista" alfoista. Scott antaa Deucalionin kävellä vapaana, mutta uhkaa että tulee tämän perään jos Deucalion palaa vanhoihin tapoihinsa. Laumalle paljastuu että Lydia on banshee, eli naishenki joka ennustaa kuolemaa. Tällä kaudella kuolevat Erica ja Boyd.

Kolmannen tuotantokauden toisessa osassa lauma pelastaa tytön nimeltä Malia Tate (Shelley Henning), josta tulee osa laumaa. Malia on ihmiskojootti. Laumaan liittyy myös Kira Yukimura (Arden Cho), joka on kitsune. Scott alkaa seurustella Kiran kanssa. Laumassa on myös alfakaksoset Ethan ja Aiden (Charles Carver, Max Carver). Laumaa uhkaa onit. Onit etsivät tummaa kitsunea, eli Nogitsunea. Nogitsune on vallannut Stilesin. Stiles on vähällä menettää järkensä ja kuolla, kun kamppailee mielessään Nogitsunea vastaan. Kun Nogitsune on saanut Stilesin kunnolla hallintaan, se ottaa Onit haltuunsa ja alkaa murhaamaan. Onit tappavat Aidenin ja Allisonin. Lauma saa Nogitsunen poistumaan, mutta Stiles pelkää että se palaa vielä joku päivä.

Neljännellä tuotantokaudella Scott tekee ensimmäisen oman beetansa, Liam Dunbarin (Dylan Sprayberry). Tällä kaudella peliin tulee kuoleman lista. Siihen on merkattu jokainen yliluonnollinen olento Beacon Hillsissä, ja paljonko sen tappamisesta maksetaan. Monet yrittävät tappaa heitä, ja he saavat lisää ns. jäseniä laumaansa. Käy ilmi että Lydian isoäiti oli ennustanut osan tätä ollessaan mielisairaalassa. Kuoleman listan oli luonut samassa mielisairaalassa ollut tyttö, Meredith (Maya Eshet), joka oli luonut sen kuultuaan koomassa olevan Peterin ajattelevan sellaisen luomista. Peter ei itse muistanut, että oli ensimmäinen joka oli saanut idean kuoleman listasta. Käy ilmi että Kate Argent ei ole kuollut. Hän on muuttunut Peterin raapaisusta ihmisjaguaariksi. Kate varastaa Derekin voimat, muuttaen tämän ihmiseksi. Katella on hallinnassaan berserkkereitä, jotka ovat kuin sieluttomia luisia sotureita. Kate muuttaa Scottin berserkkeriksi ja yrittää tappaa kaikki, mutta Liam herättää Scottin haarniskan sisältä. Derek saa voimansa takaisin sekä kyvyn muuttua kokonaan sudeksi. Kate pakenee, mutta muut metsästäjät lähtevät tämän perään. Peter lähetetään Eichen Houseen.

Viidennellä tuotantokaudella Beacon Hillsin nuoria aletaan muuttamaan geneettisiksi khimairoiksi. Kaupunkiin saapuu myös Theo (Cody Christian). Selviää, että muutosten takana on Kauhutohtorit, jotka yrittävät palauttaa Gévaudan pedon eloon. Theo saa Scottin ja Stilesin välit rakoilemaan, mutta he yhdistävät voimansa pelastaakseen Lydian Eichen Housesta. Kira kamppailee sisäisen kettunsa kanssa. Kauhutohtorit onnistuvat palauttamaan pedon käyttämällä Liamin parasta ystävää, Masonia.

Kuudennen tuotantokauden ensimmäisessä osassa Aaveratsastajat nappaavat ihmisiä Beacon Hillsissä ja pyyhkivät heidät pois ihmisten muisteista. Aaveratsastajat nappaavat myös Stilesin eikä kukaan hänen ystävistään muista häntä. Lydia kuitenkin löytää hänen Jeepinsä. Lydia ystävineen etsivät todisteita Stilesin olemassaolosta. Stiles on jumissa juna-asemalla muiden Aaveratsastajien viemien ihmisten kanssa. Siellä hän tapaa Peter Halen. Hän saa yhteyden Lydiaan, Scottiin ja Maliaan. Lydia muistaa, mitä Stiles sanoi ennen katoamistaan. Selviää että koulun uusi opettaja, Garret Douglas, on puoliksi susi, puoliksi leijona. Scott, Lydia ja Malia muistavat Stilesin ja hän palaa Beacon Hillsiin. Viimeinen taistelu Aaveratsastajia ja Garretia vastaan alkaa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Tyler Posey    Scott McCall  
  Crystal Reed    Allison Argent (kaudet 1–3, sekä kaudessa 5 jaksossa 18 esitti Maid of Gevaudan eli Gevaudanin neitoa)  
  Dylan O’Brien    Stiles Stilinski  
  Tyler Hoechlin    Derek Hale (kaudet 1–4, 6)  
  Holland Roden    Lydia Martin  
  Colton Haynes    Jackson Whittemore (kaudet 1–2, 6)  
  Shelley Hennig    Malia Tate (Ensiesiintyminen kaudessa 3B ja myöhemmin kaudessa 4 liittyy laumaan)  
  Arden Cho    Kira Yukimura (kaudet 3-5)  
  Dylan Sprayberry    Liam Dunbar (kaudesta 4 alkaen)  
  Linden Ashby    Sheriffi Stilinski  
  Melissa Ponzio    Melissa McCall  
  JR Bourne    Christoffer Argent  
  Ryan Kelley    Jordan Parrish (kaudesta 3 alkaen, liittyy laumaan kaudella 4 kun saa tietää olevansa hellhound eli hornakoira/helvettikoira)  
  Seth Gillman    Alan Deaton  
  Ian Bohen    Peter Hale (kaudet 1-4 ja 6)  
  Orny Adams    Valmentaja Bobby Finstock  
  Daniel Sharman    Isaac Lahey (kaudet 2-3)  
  Cody Christian    Theo Raeken (kaudesta 5 alkaen)  
  Keahu Kahuanui    Danny Mahealani (kaudet 1-3)  
  Max Carver    Aiden Steiner (kaudet 3, 5)  
  Charlie Carver    Ethan Steiner (kaudet 3, 6)  
  Tom Choi    Ken Yukimura (kaudet 3-5)  
  Eaddy Mays    Victoria Argent (kaudet 1-2, 3 kaudessa näkyy muistoissa joita ei ole ennen näytetty)  
  Jill Wagner    Kate Argent (kaudet 1 ja 4, ilmestyy ensimmäisen kerran kuoleman jälkeen kauden 3B viimeisessä jaksossa ihmisjaguaarina)  
  Susan Walters    Natalie Martin  
  Matthew Del Negro    Rafael McCall (kaudesta 3 alkaen)  
  Khylin Rhambo    Mason Hewitt (kaudesta 4 alkaen)  
  Tamlyn Tomita    Noshiko Yukimura (kaudesta 3 alkaen)  
  Sinqua Walls    Vernon Boyd (kaudet 2-3)  
  Bianca Lawson    Marin Morrell (kaudet 2-3)  
  Michael Hogan    Gerard Argent (kaudesta 2 alkaen)  
  Meagan Tandy    Braeden (kaudet 3-5)  
  Adelaide Kane    Cora Hale (kausi 3)  
  Gideon Emery    Deucalion (kaudesta 3 alkaen)  
  Gage Golightly    Erica Reyes (kaudet 2-3)  
  Haley Webb    Jennifer Blake (kaudet 3, 6)  
  Stephen Lunsford    Matt Daehler (kausi 2)  
  Felisha Terrell    Kali (kausi 3)  
  Maya Eshet    Meredith Walker (kaudet 3-5)  
  Cody Saintgnue    Brett Talbot (kaudesta 4 alkaen)  
  Victoria Moroles    Hayden Romero (kaudesta 5 alkaen)  
  Sibongile Mlambo    Tamora Monroe (kausi 6B)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teen Wolfin ensimmäinen, toinen ja neljäs tuotantokausi sisältävät 12 jaksoa, kolmas on jaettu kahteen osaan, jotka molemmat koostuvat kahdestatoista jaksosta. Sarjan viides kausi on 20 jakson pituinen ja jaettu jälleen kahteen osaan,[2] kuten myös kuudes kausi.[3] Sarja päättyi kuudenteen kauteen, jonka päätösjakso esitettiin Yhdysvalloissa 24. syyskuuta 2017.[1]

Sarjan jaksot ovat kestoltaan noin 40–45-minuuttisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Swift, Andy: Teen Wolf Series Finale Date Set TVLine. 17.8.2017. Arkistoitu 19.8.2017. Viitattu 15.2.2018. (englanniksi)
  2. Slezak, Michael: MTV Renews Teen Wolf for Season 5 TVLine. 24.6.2014. Viitattu 13.9.2014. (englanniksi)
  3. Wagmeister, Elizabeth: ‘Teen Wolf’ Renewed for Season 6 at MTV Variety. 9.7.2015. Viitattu 14.7.2015. (englanniksi)