Teen Wolf, eli ihmissusi teini-iässä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teen Wolf, eli ihmissusi teini-iässä
Teen Wolf
Teen Wolf 1985 poster.jpg
Ohjaaja Rod Daniel
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Miles Goodman
Kuvaaja Tim Suhrstedt
Leikkaaja Lois Freeman-Fox
Pääosat Michael J. Fox
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta
  • 23. elokuuta 1985
  • 28. helmikuuta 1986 (Suomi)
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli englanti
Tuotto 33 086 611 USD (USA)[1]
Seuraaja Teen Wolf Too
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Teen Wolf, eli ihmissusi teini-iässä on Rod Danielin ohjaama, vuonna 1985 ensi-iltansa saanut elokuva. Pääosassa esiintyy Michael J. Fox ja sivuosissa James Hampton, Scott Paulin, Susan Ursitti, Jerry Levine ja Jay Tarses.

Elokuvalle on tehty myös jatko-osa, Teen Wolf Too.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Scott Howard on 17-vuotias lukiolainen, joka on kyllästynyt olemaan keskinkertainen. Hän asuu pikkukaupungissa Nebraskassa ja hänen ainoa mahdollisuutensa suosituksi tulemiseen on hänen koulunsa koripallojoukkue Beavers. Scott on ihastunut Pamela Wellsiin, joka seurustelee hänen kilpailijansa Mickin kanssa. Mick pelaa Dragons-joukkueessa, joka on Beaversin pahin kilpakumppani. Scott jättää täysin huomiotta parhaan kaverinsa Boofin vihjaukset kiinnostuksestaan häntä kohtaan vedoten yhteiseen historiaan.

Kun sarja hämmästyttäviä muutoksia tapahtuu, kuten pitkät hiukset kasvavat hetkessä, kädet ovat yhtäkkiä karvaiset, Scott päättää lopettaa joukkueessa pelaamisen mutta hänen valmentajansa saa hänet muuttamaan mielensä. Scott ja hänen kaverinsa Stiles lähtevät illalla kotibileisiin jossa myös Pamela sekä Scottin harmiksi myös Mick ovat, Scott ja Boof joutuvat kahdestaan kaappiin ja Boof alkaa muhinoimaan Scottin kanssa. Scottin eläimellinen puoli astuu esiin ja hän vahingossa raapii Boofin selkää. Kun Scott palaa kotiin, hän lukittautuu kylpyhuoneeseen ja on huolissaan muutoksista kuten kynsien nopeasta kasvusta ja karvoista käsissä. Hän huomaa muuttuvansa ihmissudeksi. Hänen isänsä Harold kohtaa hänet ja paljastaa, että hän on myös ihmissusi ja että hän toivoi, että Scott ei peri perintöä, koska ”joskus se hyppää sukupolven yli”.

Scott paljastaa salaisuutensa Stilesille, joka suostuu pitämään salaisuutensa, mutta kun Scottin paineet kasvaa kentällä seuraavassa koripallopelissä, hän muuttuu sudeksi, joka on ilmiömäinen koripalloilija ja auttaa joukkueensa voittamaan ensimmäisen pelinsä kolmeen vuoteen. Tämä vaikuttaa nopeasti Scottin suosioon ja kohta koko lukio kannattaa ”Wolf Feveriä”. Scott unohtaa ystävänsä Boofin suosion tiellä ja tämä vieraantuu Scottista samoin kun Scottiin joukkuekaverit eivät pidä suden yksioikoisesta pelityylistä.

Stiles myy ”Teen Wolf” -tavaraa ja Pamela vihdoin alkaa kiinnittää huomiota Scottiin. Kun Scott saa roolin lukion näytelmästä Pamelan rinnalla, Pamela tulee hänen päälleen pukuhuoneessa ja he harrastavat seksiä. Myöhemmin selviää että kaikki tapahtunut oli vain Pamelan juoni tehdä Mick mustasukkaiseksi ja hän sanoo Scottille seurustelevansa edelleen Mickin kanssa ja että hän ei ole Scottista kiinnostunut poikaystävänä. Harold kertoo Scottille, että hän on vastuussa rehtori Rusty Thornesta, joka pitää Scottia silmätikkunaan, koska hän oli pelotellut rehtoria omana lukioaikanaan. Harold tästä syystä neuvoo Scottia olemaan oma itsensä, eikä susi.

Tulevalla kevätanssilla Boof suostuu menemään Scottin kanssa, mutta vain jos hän tulee omana itsenään, ei sutena. Scott kuitenkin saapuu paikalle sutena ja pitää hauskaa. Boof ei tästä ole kovinkaan vaikuttunut. Hän vie Scottin ulos eteiseen ja suutelee, mikä muuttaa Scottin takaisin omaksi itsekseen. Kun he palaavat tanssilattialle, jokainen kiinnittää huomiota häneen, Pamela mukaan lukien. Mick huomaa sen myös ja alkaa ahdistella Scottia, kunnes susi astuu esiin ja hyökkää hänen kimppuun. Susifanit osoittavat suosiota Scottille ja hän juoksee pois tanssilattialta käytävään jossa törmää suoraan Thorneen, joka uhkaa erottaa Scottin koulusta. Harold saapuu paikalle ja käskee Scottin kotiin. Sitten hän muistuttaa Thornea siitä mihin hän kykenee nojaamalla rehtoria päin ja murisemalla, joka saa Thornen kastelemaan housunsa.

Scott luopuu suden roolista lopettaen näyttelemisen ja pelaamisen. Mestaruuspelissä Scott kuitenkin saapuu paikalle ja kokoontuu joukkuetovereidensa kanssa pelaamaan ilman sutta voittaakseen pelin. Odotuksista huolimatta joukkue alkaa pelaamaan hyvin yhteen ja he tekevät tasoitusta Dragonseja vastaan. Viimeisellä neljänneksellä, Beaversin ollessa yhden pisteen takana, Mick kaataa Scottin summerin soidessa. Beaversit saavat tästä kaksi rangaistusheittoa. Scott pussittaa molemmat heitot. Beavers voittaa pelin ja mestaruuden kaikkien iloksi. Pamela tulee katsomosta Scottia vastaan mutta Scott ryntää hänen ohi Boofin luo ja suutelee tätä. Mick sanoo Pamelalle että heidän on lähdettävä mutta Pamela vastaa hänelle negatiivisesti ja ryntää itse ulos pettyneenä muiden juhliessa voittoa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael J. Fox  Scott Howard 
 Lorie Griffin  Pamela Wells 
 James Hampton  Harold Howard 
 Susan Ursitti  Lisa "Boof" Marconi 
 Jerry Levine  Rupert "Stiles" Stilinski 
 Matt Adler  Lewis 
 Jim McKrell  Rusty Thorne 
 Mark Arnold  Mick McAllister 
 Jay Tarses  Valmentaja Bobby Finstock 
 Mark Holton  Chubby 

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Sam Inkinen pitää elokuvaa perushauskana ihmissusiparodiana ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teen Wolf boxofficemojo.com. Viitattu 29.7.2011. (englanniksi)
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]