Teemasivu:Harry Potter/Artikkelipoiminta2

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hogwarts1.jpg

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu (engl. Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry) on kuvitteellinen taikuuden sisäoppilaitos, joka on J. K. Rowlingin luoman Harry Potter -kirjasarjan päätapahtumapaikka. Tylypahka on noin 900-luvulla vuoren huipulle, vuorten keskelle ja järven rannalle Skotlantiin rakennettu linna. Linnan maa-alueet ovat laajat ja ne rajoittuvat Kiellettyyn metsään sekä Tylyahon velhokylään.

Tylypahkaan pääsee Tylypahkan pikajunalla, joka lähtee Lontoon King's Crossin rautatieaseman laiturilta 9 ja kolme neljännestä, joka vuosi tasan klo 11. Ilmiintyminen ei ole Tylypahkan koulun alueella mahdollista, vaikka aikuiset velhot ja noidat saapuvatkin Tylypahkaan myös muilla keinoilla kuin junalla. Koululla on vahvat taikasuojaukset ympärillään, jotta jästit eli ei-taikovat ihmiset pysyisivät poissa. Jästit näkevät koulun paikalla vain vanhan ja homeisen linnanraunion, jossa on vaarasta varoittava kyltti. Sähkölaitteet eivät toimi Tylypahkan mailla, koska ilmassa on liikaa taikuutta.

Tylypahkan motto on "Draco dormiens nunquam titillandus", joka on latinaa ja tarkoittaa "Älä kutita nukkuvaa lohikäärmettä". Rowling on kertonut, että halusi Tylypahkan motosta käytännöllisen ohjenuoran, koska niin monilla todellisilla kouluilla on ylevän paatoksellisia mottoja kuten "Persevere" (suom. Pysy lujana) tai "Onwards and Upwards" (suom. Edemmäs ja ylemmäs).