Teemasivu:Formula 1/Artikkelipoiminta 31

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arrows Grand Prix, tai lyhyemmin pelkästään Arrows, oli Formula 1 -talli, joka osallistui sarjaan 1978–2002. Talli tunnettiin vuosina 1991–1996 nimellä Footwork. Tallin perustivat Franco Ambrosio, Alan Rees, Jackie Oliver, Dave Wass ja Tony Southgate, joiden nimikirjaimista tallin nimi muodostettiin. Arrowsin ensimmäinen kilpailu oli Brasilian Grand Prix 1978.

Tallin toisessa kisassa sen kuljettaja Riccardo Patrese johti kisaa kierrokselle 63/78 asti, kunnes auton moottori petti. Seuraavan kerran talli oli lähellä voittoa vasta vuonna 1997 Unkarin GP:ssä, jossa Damon Hill johti kisaa vielä viimeiselle kierrokselle lähdettäessä, mutta autoon iski tekninen vika, ja Hill joutui päästämään Jacques Villeneuven ohitseen. Näin ollen Arrowsin parhaaksi sijoitukseksi kisassa jäi toinen tila.

1980-luvulla talli saavutti pisteitä jokaisella kaudella. Paras kausi oli 1988, jolloin pisteitä tuli 23, ja sijoitus valmistajien MM-sarjassa oli neljäs. Kausi 1991 oli ensimmäinen jolloin talli ei saavuttanut yhtään pistettä. Aiemmin Arrowsin sponsorina toiminut Footwork osti tallin 1991, ja tallin nimeksi tuli Footwork. Tämä nimi pysyi vuoden 1995 loppuun asti. Kaudella 1997 Arrowsin ykköskuskina toimi Damon Hill, jonka tilalle vuonna 1998 tuli Mika Salo. Arrowsin tulokset heikkenivät entisestään. Talli yritti saada kuljettajakseen kaudeksi 2002 Jean Alesin, mutta ranskalainen siirtyi mieluummin DTM sarjaan, kuin siirtyi Arrowsin ohjaimiin. Heinz-Harald Frentzen teki mitä pystyi ja toi muutaman kerran pisteen tallille, mutta talousvaikeuksille hänkään ei voinut mitään. Vuonna 2002 talli lopetti toimintansa, ajettuaan 356 kisaa ilman voittoa. Autojen rungot myytiin Paul Stoddartille, josta tuli myöhemmin Minardin tallipäällikkö.