Täydellinen kilpailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Täydellinen kilpailu on teoreettinen taloustieteellinen malli, joka kuvaa markkinamuotoa, jossa yhdelläkään kuluttajalla tai tuottajalla ei ole sellaista markkinavoimaa, että ne pystyisivät vaikuttamaan hyödykkeen hintaan. Jokainen yksittäinen ostaja ja myyjä vain havaitsee markkinahinnan, mutta on liian pieni tekijä markkinoilla voidakseen yksin vaikuttaa siihen. Kukin ostaja ja myyjä kykenee vain reagoimaan vallitsevaan hintaan.

Koska täydellisen kilpailun markkinoilla hyödykkeen hinta on alin taloudellisesti kannattava hinta (eli hyödykkeen hinta vastaa täsmälleen sen tuotantokustannuksia) ja hyödykettä tuotetaan suurin mahdollinen määrä, perinteisen taloustieteellisen ajattelun mukaan täydellinen kilpailu johtaa tehokkaimpaan mahdolliseen taloudelliseen lopputulokseen. Valtavirtataloustiede siis pitää kilpailun täydellisyyttä yhteiskunnallisesti optimaalisena. Tämä lienee tärkeimpiä syitä siihen, miksi kilpailun edistämistä usein pidetään tärkeänä talouspolitiikan tavoitteena, ja miksi esimerkiksi yritysten kartellit on useimmissa maissa kielletty.

Talouselämästä on vaikea löytää esimerkkejä, joissa kaikki täydellisen kilpailun vaatimukset täyttyisivät. Kilpailu vaikuttaa kuitenkin melko täydelliseltä mm. suuressa osassa rahoitusmarkkinoita.selvennä Edes suurimmat pankit eivät pysty vaikuttamaan eniten vaihdettujen arvopapereiden hintoihin, joten kilpailu näillä markkinoilla on ainakin melkein täydellistä.lähde? Ennen nykyistä maatalouspolitiikkaa monien maataloustuotteiden markkinat olivat suhteellisen täydelliset. Monien raaka-aineiden maailmanmarkkinat ovat myös melko lähellä täydellisen kilpailun tilannetta.

Sen sijaan lienee mahdotonta löytää esimerkkiä yhdestäkään monimutkaisesta teollisuustuotteesta, jolla olisi täydellisen kilpailun markkinat.

Täydellisen kilpailun aksioomat kehitti ranskalainen taloustieteilijä ja matemaatikko Gérard Debreu julkaisussaan Theory of Value: An Axiomatic Analysis of Economic Equilibrium. Tässä tutkielmassa hän rakensi täydellisten markkinoiden teorialle aksiomaattisen perustan. Hän osoitti uudella lähestymistavalla välttämättömät ja riittävät ehdot markkinoiden tasapainolle.

Täydellisen kilpailun vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloustieteellisen teorian mukaan täydellisen kilpailun markkinat syntyvät, kun seuraavat ehdot toteutuvat:lähde?

Markkinoilla on paljon ostajia ja myyjiä
Yksittäiset markkinatoimijat ovat pieniä, joten yksittäisten ostajien tai myyjien teoilla ei ole merkittävää vaikutusta toisten ostajien tai myyjien tekoihin. Markkinalla toimivat myyjät eivät voi vaikuttaa hintaan: hinta on markkinamekanismin asettama.
Homogeenisuus
Hyödykkeet ovat täydellisiä substituutteja, eli kaikkien myyjien tarjoamat hyödykkeet ovat keskenään täsmälleen samanlaisia.
Täydellinen informaatio
Kaikki ostajat ja myyjät tietävät kaikkien ostajien ja myyjien asettamat hinnat.
Tasavertainen pääsy tuotannontekijöiden markkinoille
Kaikilla markkinoilla toimivilla yrityksillä on yhtäläinen mahdollisuus hankkia tuotantoteknologiaa ja tuotannontekijöitä.
Markkinoille on vapaa pääsy
Mikä tahansa yritys voi vapaasti tulla markkinalle ja poistua markkinalta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.