Tähtikuonokontiainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tähtikuonokontianen
Condylura.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Soricomorpha
Heimo: Kontiaiset Talpidae
Alaheimo: Scalopinae
Tribus: Condylurini
Gill, 1875
Suku: Condylura
Illiger, 1811
Laji: cristata
Kaksiosainen nimi

Condylura cristata
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tähtikuonokontiainen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tähtikuonokontiainen Commonsissa

Condylura cristata

Tähtikuonokontiainen[2] eli tähtikuonomaamyyrä (Condylura cristata) on pohjoisamerikkalainen pieni kontiaisten eli maamyyrien heimoon kuuluva nisäkäs. Lajia esiintyy Itä-Kanadassa ja Yhdysvaltojen koillisosissa.

Tähtikuonokontiainen elää kosteilla alankoseuduilla syöden pieniä selkärangattomia, vesihyönteisiä, matoja ja nilviäisiä. Se on hyvä uimari ja voi etsiäkin ruokansa jokien ja lampien pohjasta. Kuten muutkin kontiaiset, tämäkin kaivaa matalia tunneleita ruuankeruuta varten. Usein nämä tunnelit johtavat veden alle. Se on aktiivinen sekä päivällä että yöllä. Tähtikuonokontiainen pysyttelee aktiivisena talvella, jolloin sen on havaittu kaivavan tunneleita lumen läpi ja uivan jään peittämissä joissa. Lajin sosiaalisesta käyttäytymisestä ei tiedetä paljoakaan, mutta sen arvellaan elävän yhdyskunnissa.

Tähtikuonokontiaisella on paksu, lähes musta, ruskea vettähylkivä turkki ja pitkä, paksu häntä, joka ilmeisesti toimii rasvavarastona kevään lisääntymiskautta varten. Aikuiset ovat 15–20 cm pitkiä, painavat 55 grammaa ja niillä on 44 hammasta. Lajin huomattavin piirre on sen kuonon päässä 22 kehässä olevaa liikkuvaa, vaaleanpunaista tuntosarvea. Näitä se käyttää ruuan tunnistamiseen koskettamalla.

Tähtikuonokontiainen lisääntyy myöhään talvella tai aikaisin keväällä ja naaras synnyttää myöhään keväällä tai aikaisin syksyllä poikueen, johon kuuluu yleensä 4–5 poikasta.

Lajin luontaisiin vihollisiin kuuluu amerikanhiirihaukka, amerikanhuuhkaja, useita haisunäätälajeja, näätäeläimiä ja jopa isoja kaloja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NatureServe (Hammerson, G.): Condylura cristata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.7.2014. (englanniksi)
  2. Nisäkkäät haistavat vedessä (suomenkielisen nimen lähde) 8.1.2007. Tiede.fi. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 25.6.2007.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Star-nosed Mole
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.