Sybotan taistelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sybotan taistelu
Osa Peloponnesolaissotaa
Päivämäärä:

433 eaa.

Paikka:

Kerkyran edustalla

Lopputulos:

ei selvää voittajaa

Osapuolet

Kerkyra ja Ateena

Korintti

Komentajat

Mikiades, Aisimides, Eurybatos, Lakedaimonios, Diotimos ja Protea

Ksenoklides

Vahvuudet

120 laivaa

150 laivaa

Tappiot

1250 vankia

?

Peloponnesolaissodan taistelut
SybotaPotidaiaNaupaktosKhalkisPlataiaTanagraOlpaiPylosSfakteriaDelionMegaraAmfipolisMantineiaSyrakusaSymeKynossemaKyzikosNotionArginusaiAigospotamoi

Sybotan taistelu käytiin vuonna 433 eaa. Kerkyran ja Korinttin laivastojen välillä. Se oli yksi tapahtumista joka johti peloponnesolaissodan alkamiseen.

Kerkyra (nykyinen Korfu) oli vanha Korinttin kolonia, joka halusi päästä eroon Korinttin alaisuudesta. Kerkyralla oli kreikkalaisen maailman suurin laivasto ja se oli liittoutunut Ateenan kanssa. Korintti oli puolestaan liitossa Spartan kanssa. Ateenalaiset lähettivät kymmenen laivaa Kerkyran avuksi, mutta laivastolle annettiin määräys hyökätä vain, jos korinttilaiset yrittivät nousta maihin Kerkyralle. Ateenalaisia komensivat Lakedaimonios (Kimonin poika), Diotimos ja Proteas. Samalla korinttilaiset lähettivät Kerkyraa vastaan 150 laivaa käsittäneen laivaston, joka koostui korinttilaisista ja heidän liittolaistensa laivoista.

Kerkyralaiset lähettivät korinttilaisia vastaan 110 laivaa, joita johtivat Mikiades, Aisimides ja Eurybatos. He tekivät Sybotan saaresta laivastonsa tukikohdan. Kun korinttilainen laivasto saapui Sybotan edustalle pistivät kerkyralaiset laivastonsa taisteluvalmiuteen.

Ateenalaiset eivät aluksi ottaneet osaa taisteluun, vaikka olivatkin kerkyralaisen laivaston oikealla siivellä. Kummallakin puolella oli laivoissaan jousimiehiä ja hopliittejä. Thukydides kertoo, että taistelu käytiin "vanhanaikaiseen tyyliin". Kumpikaan osapuoli ei yrittänyt upottaa vastustajiaan törmäämällä keula edellä vihollisen sivustaan, kuten myöhemmissä taisteluissa. Taistelu muistutti enemmän maataistelua merellä.

Kerkyralaiset mursivat korinttilaisten oikean siiven ja ajoivat heidät pakosalle. Korinttilaisten vasen siipi pärjäsi paremmin ja pian ateenalaiset päättivät, että oli pakko avustaa heidän liittolaisiian. Lopulta korinttilaiset voittivat kuitenkin taistelun ja ottivat 1250 vihollisen sotilasta vangiksi.

Kerkyralaiset ja ateenalaiset pakenivat nyt kohti Kerkyraa puolustamaan itse saarta. Kun korinttilaien laivasto pääsi Kerkyran edustalle, lähti se kuitenkin heti perääntymään, koska paikalle saapui uusi 20 laivaa käsittänyt ateenalainen laivasto. Seuraavana päivänä ateenalaiset ja kerkyralaiset olivat valmiita uudelleen puolustamaan saarta vihollista vastaan. Korinttilaiset olivat kuitenkin saaneet tarpeekseen ja purjehtivat kotiin. Kumpikin osapuoli julisti voittaneensa. Korinttilaiset voittivat taistelun, mutta kerkyralaiset estivät heitä valtaamasta saartaan.

Jo seuraavana vuonna Ateena ja Korintti ottivat yhteen Potidaian taistelussa joka lopullisesti veti Spartan mukaan sotaan.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.