Swingtown

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Swingtown
Tyyli draama
Kestoaika 60 min
Luoja(t) Mike Kelley
Pääosissa Molly Parker
Jack Davenport
Grant Show
Lana Parrilla
Josh Hopkins
Miriam Shor
Shanna Collins
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat CBS
Suomi Nelonen
Esitetty 5. kesäkuuta 2008 – 5. syyskuuta 2008
Tuotantokausia 1
Jaksoja 13
Tuotanto
Tuottaja(t) Mike Kelley
Vastaava(t) tuottaja(t) Carol Barbee
Ohjaaja(t) Alan Poul
Jamie Babbit
Käsikirjoittaja(t) Mike Kelley
Aiheesta muualla
IMDb

Swingtown on yhdysvaltalainen draamasarja, jota tuotantoyhtiö CBS esitti kesällä 2008 yhden tuotantokauden, 13 jakson verran. Käsikirjoittaja Mike Kelleyn luoma Swingtown kertoo 1970-luvun elämästä kolmen erilaisen pariskunnan näkökulmasta. Sarjan keskeisiä teemoja ovat aikakaudelle tunnusomaisia asioita, kuten sosiaalisen elämän muutokset ja seksuaalisen vallankumouksen vaikutukset yhdysvaltalaiseen lähiöelämään. Swingtownin yksittäiset jaksot käsittelevät eri aiheita, kuten parinvaihtoa, avointa avioliittoa, ryhmäseksiä, uskollisuutta, uskottomuutta, ydinperheen kriisejä ja tasa-arvoa.[1] Sarjassa viitataan myös todellisiin poliittisiin ja taloudellisiin tapahtumiin, kuten vuoden 1976 presidentinvaaleihin ja 1970-luvun öljykriiseihin.

Sarjan taustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swingtown sijoittuu vuoden 1976 kesään. Millerin perhe muuttaa ylemmän keskiluokan kansoittamaan lähiöön Chicagon North Shoreen. Bruce Miller (Jack Davenport) on nousujohteisella urapolulla oleva pörssimeklari ja naimisissa Susanin (Molly Parker) kanssa. Kotiäiti Susan Miller on Brucen lukioaikainen heila. He menivät naimisiin ja Susan tuli raskaaksi molempien ollessa vielä high schoolissa. Pariskunnalla on teini-ikäinen tytär Laurie (Shanna Collins) ja nuorempi poika Bruce Junior, lempinimeltään B.J. (Aaron Howles).

Tom ja Trina Decker (Grant Show ja Lana Parrilla) ovat Millereiden uudet naapurit. Tom, ammatiltaan lentäjä, tapasi Trinan työssään − Trina oli aiemmin lentoemäntä. Deckerit ystävystyvät nopeasti Millereiden kanssa ja pian Millereille selviää, että heidän uudet naapurinsa elävät avoimessa avioliitossa.

Millereiden muutto koettelee pariskunnan suhteita entisiin naapureihinsa, erityisesti Roger ja Janet Thompsoniin (Josh Hopkins ja Miriam Shor). Konservatiiviset Thompsonit yrittävät säilyttää hyvät välinsä Millereihin, mutta Deckereiden avioliiton järjestely pöyristyttää heitä. Roger ja Janet Thompsonilla on poika Rick (Nick Benson).

Vaikka Swingtown keskittyykin kertomaan erityisesti kolmen aikuisen pariskunnan elämästä, sarjassa seurataan sekä Millereiden että Thompsonien lasten tarinaa. Erityisesti Millerien teini-ikäisen tyttären Laurien elämä muuttuu kesäkoulun aikana, kun hän ihastuu opettajaansa (Michael Rady). Muutto koettelee myös B.J.:n ja Rickin ystävyyttä, varsinkin kun B.J. tutustuu uuteen naapuriinsa, samanikäiseen tyttöön nimeltä Samantha Saxton (Brittany Robertson).

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jack Davenport  Bruce Miller, Sr.  
 Molly Parker  Susan Miller  
 Lana Parrilla  Trina Decker  
 Grant Show  Tom Decker  
 Miriam Shor  Janet Thompson  
 Josh Hopkins  Roger Thompson  
 Shanna Collins  Laurie Miller  
 Aaron Christian Howles  Bruce "B.J." Miller, Jr.  
 Michael Rady  Doug Stephens  
 Brittany Robertson  Samantha Saxton  

Muut henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nick Benson  Rick Thompson (9 jaksoa)  
 Kate Norby  Gail Saxton (6 jaksoa)  
 Rachelle Lefevre  Melinda, Brucen kollega (5 jaksoa)  
 Rick Peters  Tony Mareno (5 jaksoa)  
 Kyle Searles  Logan Rhode (4 jaksoa)  
 Erin Daniels  Sylvia Davis (4 jaksoa)  
 Mark Valley  Brad Davis (3 jaksoa)  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan jaksot sisältävät aikakauden musiikkia, jota on kuultavissa CBS:n omistamassa Last.fm-palvelussa.[2]

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Tuotantonumero Nimi Alkup. esityspäivä
1 101 Pilot 5.6.2008
Susan ja Bruce lapsineen ovat juuri muuttaneet Chicagon lähiöön ja yrittävät päästä osaksi uutta yhteisöllisyyttä, jollaista he eivät ole aiemmin tunteneet. He eivät aavista lainkaan astuvansa keskelle parinvaihdon ja seksuaalisen vallankumouksen maailmaa.


2 102 Love Will Find a Way 12.6.2008
Brucen loistava päivä päättyy juhliin, joihin hän osallistuu vaimonsa Susanin kanssa. Janetille valkenee, kuinka tärkeä hänen ja Susanin ystävyys voi olla.


3 103 Double Exposure 19.6.2008
Susan tarvitsee apua tupaantuliaisten järjestämisessä ja toivoo samalla korjaavansa hänen ja Janetin väliseen ystävyyteen tullutta säröä. Trinalla sen sijaan on aivan toisenalaisia suunnitelmia tupaantuliaisten suhteen.


4 104 Cabin Fever 26.6.2008
Millerit, Deckerit ja Thompsonit päätyvät Susanin suvun kesämökille, missä Janet vihdoinkin rentoutuu.


5 105 Go Your Own Way 3.7.2008
Susan, välittämättä Brucen vastalauseista, osallistuu sananvapauden puolesta järjestettyyn tilaisuuteen, jossa kerätään varoja kiistanalaisen elokuvatähden oikeudenkäyntiä varten.


6 106 Friends with Benefits 10.7.2008
Tom on mustasukkainen, kun Trina tapaa kouluaikaisen ihastuksensa. Susan osallistuu naisjärjestön lounaalle auttaakseen Brucen uraa, mutta lopulta Janet päätyy tekemään lähtemättömän vaikutuksen päättäjänaisiin.


7 107 Heatwave 17.7.2008
Tom järjestää allasjuhlat kertomatta Trinalle, joka on katkera Tomille tämän Tokiossa viettämästään yhden illan suhteesta. Roger menettää työpaikkansa ja pyytää Susanilta neuvoja. Bruce lähestyy työtoveriaan Melindaa.


8 108 Puzzlerama 25.7.2008
Roger ja Susan, Bruce ja Melinda sekä Tom ja Janet muodostavat joukkueet Trinan vuotuisessa Puzzlerama-juhlassa. Juhlien keskipisteessä on peli, jonka vihjeet paljastavat naapuruston synkeimmät salaisuudet. Trina junailee Rogerin ja Susanin yhteen toivoen romanttista kohtaamista ja Bruce päätyy suutelemaan Melindaa.


9 109 Swingus Interruptus 1.8.2008
Tom ja Trina päättävät omistautua avioliitossaan vain toisilleen, Susan ja Bruce tekevät uusia kokeiluja Bradin ja Sylvian kanssa, mutta Laurie ja hänen uusi poikaystävänsä Doug keskeyttävät heidän aikeensa.


10 110 Running on Empty 8.8.2008
Bruce suunnittelee mökkiviikonloppua vain perheen kesken, mutta Lauriella on muita suunnitelmia Dougin kanssa. Roger ja Janet käyvät terapeutilla.


11 111 Get Down Tonight 15.8.2008
Bruce ja Susan käyvät tanssimassa Tomin ja Trinan kanssa ja Janet aloittaa työt sijaisena paikallisessa sanomalehdessä. Janetin työt alkavat hyvin ja hän tekee vaikutuksen esimieheensä.


12 112 Surprise 29.8.2008
Susan järjestää Janetin syntymäpäivän kunniaksi yllätysjuhlat. Rogerilla on työhaastattelu Cincinnatissa ja Samantha saa tietää, että hän muuttaa asumaan serkkunsa Lisan luokse. B.J. ei pidä uutisesta. Trinalla järjestää kaikille yllätyksen, joka muuttaa hänen ja Tomin elämän.


13 113 Take it to the Limit 5.9.2008
Trina ja Tom järjestävät kesän lopetusjuhlat rannalla. Roger aikoo ottaa vastaan uuden työpaikan ja aikoo lentää uuteen kaupunkiin etsimään Thompsoneille uutta kotia. Janet ei halua muuttaa Chicagosta. Susanin ja Bruces avioliitto on vaakalaudalla, kun Susanille saa tietää Brucen ja Melindan suhteesta. Laurie menee Dougin asunnolle lähteäkseen tämän kanssa Guatemalaan, mutta Doug on jo ehtinyt lähteä. Laurie lukee Dougin jättämän jäähyväisviestin, jossa hän vannoo rakkauttaan ja sitoutumistaan. Päätösjaksossa Trina lukee vauvaopasta (Dr. Benjamin Spockin kirja, joka on lahja Janetilta) ja Janet kokoaa leikekirjaansa. Bruce menee tapaamaan Melindaa baariin, jossa he suutelevat ja Susan menee tapaamaan Rogeria hotelliin.

Esitysajat Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swingtownin ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 5. kesäkuuta 2008.[3] Swingtownia esittivät myös Global Kanadassa, ITV3 Isossa-Britanniassa,[4] TV3 Ireland Irlannissa, Network Ten Australiassa, Rai 4 Italiassa Italy, Warner Channel Etelä-Amerikassa,[5] ja Universal Channel Puolassa ja Romaniassa.[6] Sarja päätyi Suomessa Nelosen kevään ja kesän 2010 ohjelmistoon.

CBS esitti seitsemän ensimmäistä jaksoa torstaisin, mutta jatkuvasti laskevien katsojalukujen takia sarja siirtyi esitettäväksi perjantai-iltaan.[7] Ensimmäisen tuotantokauden viimeinen jakso esitettiin 5. syyskuuta 2008.

Sarja oli pitkään lopetusuhan alla, mutta CBS ilmoitti vasta 14. tammikuuta 2009, että ensimmäinen tuotantokausi jää sarjan ainoaksi. [8][9]

Katsojaluvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swingtownin seitsemän ensimmäistä jaksoa saivat verrattain heikot katsojaluvut – torstai-illassa jaksot keräsivät noin 6,7 miljoonaa katsojaa ja kohderyhmässään 18-49-vuotiaat aikuiset sen katsojalukuindeksi oli 2,3. CBS päätti siirtää esitysajankohdan torstaista perjantaihin, mutta katsojaluvut heikkenivät entisestään: seuraavia neljää jaksoa seurasi keskimäärin vain 3,9 miljoonaa katsojaa heikolla 1,3:n katsojalukuindeksillä.[7]

DVD-julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen tuotantokauden jaksot julkaistiin Yhdysvalloissa DVD:nä 9. joulukuuta 2008.[10][11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]