Svejk toisessa maailmansodassa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Svejk toisessa maailmansodassa on saksalaisen kirjailija Bertolt Brechtin 1944 julkaisema näytelmä suurista johtajista ja pienistä ihmisistä julman järjestyksen ja sodan keskellä. Se pohjautuu prahalaisen kirjailijan Jaroslav Hašekin (1883-1923) romaaniin Kunnon sotamies Švejk [1]. Musiikin on säveltänyt Hanns Eisler. Näytelmän on suomentanut Outi Nyytäjä, laulujen suomennokset ovat Elvi Sinervon ja Ilkka Ryömän.

Televisiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralf Långbacka ohjasi Svejkin Lilla Teaterniin ja Televisioteatteri tallensi sen televisioesityksen teatterin näyttämöltä. Långbacka kirjoitti vapaasti Brechtiä mukaillen näytelmän prologin, välikohtauksen ja epilogin. Tv-ohjauksesta vastasi Erkki Pohjanheimo. Ensiesitys oli Yle TV1:ssä 7.12.1979. [2] [3]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lilla Teaternin ja Televisioteatterin versiossa esiintyivät seuraavat näyttelijät:

[4]

Svejkistä ja televisioesityksestä kirjoitettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Svejk on pienen ihmisen perikuva, vastarintamies, joka toimii ’pisara kovertaa kivenkin’ –periaatteen mukaan. Hän käyttää kuminauhatekniikkaa, jossa nauha vedetään niin pitkälle, että katkeaa, - ja antaa nenille määräilijöitä.” Ralf Långbacka, Kansan Uutiset 07.12.1979.
  • ”Lillanin esittäjäryhmä selviää urakastaan tänään nähtävässä lavataltioinnissa melkeinpä paremmin kuin näkemissäni yleisönäytännöissä.” Jukka Kajava, Helsingin Sanomat 07.12.1979.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]