Suukko (makeinen)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krembo eli suomeksi suukko.
Krembo sisältä.

Suukko on ympäri maailmaa eri nimillä tunnettu makeinen, jonka alkuperä juontuu juutalaiseen kremboon. Israelissa tätä herkkua syödään vain talvisaikaan mutta runsain määrin. Krembo on yhdistelmä heprean kielen sanoista krem (kerma) ja bo (sisällä). Krembossa on pyöreän keksin päällä munavaahtoa, joka on kuorrutettu ohuesti suklaalla. Makeinen on kääritty alumiinifolioon.

Suukot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa makeista valmistaa nykyisin Brunberg. Alkujaan makeista valmistivat muutkin (esimerkiksi Hellas nimellä Neekerin suudelma 1920-luvulla), mutta Brunberg aloitti sen teollisen tuotannon vuonna 1951. Makuja on neljä: mansikka, vanilja, mokka ja toffee.[1]

Suomessa makeista on kutsuttu neekerinsuukoksi tai -pusuksi vanhempaa perua olevan saksankielisen nimityksen, Negerkuß, perusteella. Nimi muutettiin vuonna 2001 Brunbergin suukoksi, vaikka suukon nimen vaihtamisesta saatu palaute oli ollut Brunbergin toimitusjohtajan Tom Brunberg mukaan "lähes sataprosenttisesti vastustavaa".[2] Samalla muutettiin pakkauksen kuvaa neutraalimmaksi: karikatyyrin tapaan kuvattujen hahmojen huulia pienennettiin ja kaislahame muuttui kankaiseksi. Myös Saksassa makeisen nimitys on muutettu suklaasuukoksi (saks. Schokokuss).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brunberg Oy - Suukot
  2. Neekerinpusun nimi muutetaan "Brunbergin suukoksi" iltasanomat.fi. 16.5.2001. Viitattu 25.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]