Suomen tietokirjailijat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen tietokirjailijat ry on Suomen suurin kirjailijajärjestö. Se on tietokirjailijoiden kulttuuri- ja edunvalvontajärjestö,[1] joka edistää tietokirjallisuutta ja valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Yhdistyksellä on yli 3 200 jäsentä. Jäsenet ovat muun muassa yleisten tietokirjojen, oppimateriaalien, oppaiden, sanakirjojen ja tietokirja-artikkeleiden kirjoittajia.

Yhdistyksen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen tietokirjailijat edistää suomalaista tietokirjallisuutta, valvoo tietokirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja, tukee tietoteosten kirjoittajia sekä edistää jäsentensä ammattitaitoa ja -etiikkaa. Yhdistyksen toimintaa johtaa kymmenhenkinen hallitus, jonka jäsenet valitaan kolmivuotiskausiksi syyskokouksessa. Yhdistyksen puheenjohtaja on matemaatikko Timo Tossavainen ja toiminnanjohtaja on Sanna Haanpää. Perustoimintaa hoitaa viiden työntekijän toimisto: toiminnanjohtaja, lakimies, viestintäpäällikkö, tiedottaja ja järjestösihteeri. Taloudenhoitajana toimii toiminnanjohtaja, jonka tukena on talousvaliokunta. Tossavaisen vuonna 2023 alkanut kausi on toinen lähde?.

Yhdistys antaa lausuntoja erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriölle kysymyksistä, jotka ovat tärkeitä tieto- ja oppikirjailijoille. Se seuraa kansainvälistä tekijänoikeuskeskustelua ja osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön. Yhdistys jakaa tietokirjailijoille apurahoja, järjestää koulutusta ja erilaisia tietokirjatapahtumia. Sen jakamat apurahat ja palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Yhdistys on perustettu vuonna 1983, jolloin Tietokirjailijain Liitto ja Oppikirjantekijät ry yhdistettiin yhdeksi järjestöksi. Yhdistyksen jäsenet ovat muun muassa yleisten tietokirjojen, oppimateriaalien, oppaiden, sanakirjojen ja tietokirja-artikkeleiden kirjoittajia ja edustavat asiantuntijoina useita eri aloja. Suomen tietokirjailijat ry:n verkkosivuilla on yli 600 asiantuntijan rekisteri, jonka kautta voi hakea esimerkiksi puhujaa, luennoitsijaa tai kirjoittajaa.

Suomen tietokirjailijat ry on valtakunnallinen yhdistys, jolla on toimintaa eri puolilla Suomea. Aluetoimikuntaan kuuluu 13 jäsentä, jotka vastaavat aluetoiminnasta, kuten jäsentilaisuuksista eri puolilla Suomea.[2]

Yhdistyksen kevätkokous pidetään ennen toukokuun loppua ja syyskokous ennen marraskuun loppua.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen tietokirjailijat ry myöntää vuosittain useita palkintoja. Palkinnoista suurin on Warelius-palkinto, joka myönnetään tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Tämä yhdistyksen merkittävin palkinto on nimetty Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan – häntä pidetään ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana.[3] Muut yhdistyksen jakamat palkinnot ovat Tietopöllö-palkinto, Tietokirjailijapalkinto sekä Oppikirjailijapalkinto. Lisäksi yhdistys rahoittaa Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoa ja J. A. Hollon palkintoa. Palkintolautakunta päättää yhdistyksen Warelius- ja Tietopöllö-palkinnon saajista. Muiden palkintojen saajista päättää hallitus.

Apurahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apurahoja yhdistys jakaa vuosittain yli kaksi miljoonaa euroa.[4] Apurahoja myönnetään luovaan kirjalliseen työskentelyyn. Kevään apurahat ovat haettavissa maaliskuussa, syksyn apurahat syyskuussa[5]. Lisäksi yhdistys myöntää apurahoja laitehankintaan, kirjahankkeeseen liittyvää matkaa ja koulutusta varten. Näitä voi hakea ympäri vuoden.[6] Päätökset apurahan saajista valmistelee apurahatoimikunta, ja apurahoista päättää yhdistyksen hallitus. Kaikista yhdistyksen myöntämistä apurahoista on tehtävä selvitys selvityslomakkeella.

Suomen tietokirjailijat ry on Kopioston ja Sanaston jäsenjärjestö. Yhdistyksen jakamat apurahat ja palkinnot on rahoitettu Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.lähde?

Jäseneksi liittyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenkriteerinä [7] on yksi tai useampi tietokirja, oppikirja tai muuten julkaistu tietoteos, joka vastaa laajuudeltaan noin 200 painosivua. Se voi olla yksin tai yhdessä julkaistu, mutta kyseisen sivumäärän tulee olla jäseneksi hakijan omaa tuotantoa. Jäseneksi voidaan hyväksyä tieto- tai oppikirjan tai tietokirja- tai oppikirjasarjan työryhmän jäsen. Lehtiartikkeleiden kirjoittaminen, kirjan toimittaminen ja valokuvaaminen eivät yksinään täytä jäsenehtoja.[8] Yksityiskohtaiset jäsenkriteerit on määritelty yhdistyksen säännöissä.[9]

Jäseneksi hyväksymisestä päättää yhdistyksen hallitus. Hakemuksia käsitellään kaikissa hallituksen kokouksissa paitsi vuoden viimeisessä kokouksessa joulukuussa.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen tietokirjailijat ry julkaisee tietokirjailijoita ja kirja-alaa käsitteleviä tutkimuksia, puheenvuoroja, oppaita ja yleisiä tietokirjoja. Kaikki julkaisut ovat vapaasti jaossa verkossa ja myös painettuina, niin kauan kuin painosta riittää.

Yhdistys julkaisee mm. lukuvinkkikatalogeja. Tietokirjoja kouluun! -katalogit on tehty helpottamaan ajankohtaisten ja laadukkaiden tietokirjojen löytämistä ja valitsemista. Katalogeissa esitellään lapsille tai nuorille soveltuvia tietokirjoja. Katalogit on suunnattu opetukseen, mutta vinkit sopivat kaikille. Tietokirjoja kouluun! -lukuvinkkejä alakouluun ja esiopetukseen -katalogi on ilmestynyt 2017 ja 2020[10]. Tietokirjoja kouluun! Lukuvinkkejä yläkouluun ja lukioon -kirjakatalogit ovat ilmestyneet 2016 ja 2018.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suomen tietokirjailijat ry – Esittely Suomen tietokirjailijat ry. Arkistoitu 27.3.2019. Viitattu 27.9.2011.
 2. Aluetoiminta – Suomen tietokirjailijat ry www.suomentietokirjailijat.fi. Viitattu 1.4.2019.
 3. Suomen tietokirjailijat ry – Palkinnot Suomen tietokirjailijat ry. Viitattu 27.9.2011.
 4. Suomen tietokirjailijat ry – Apurahat Suomen tietokirjailijat ry. Viitattu 27.9.2011.
 5. Syksyn apurahat – Suomen tietokirjailijat ry www.suomentietokirjailijat.fi. Viitattu 1.4.2019.
 6. Jatkuvahakuiset apurahat – Suomen tietokirjailijat ry www.suomentietokirjailijat.fi. Viitattu 1.4.2019.
 7. Jäsenkriteerit. Suomen tietokirjailijat.
 8. Jäseneksi liittyminen – Suomen tietokirjailijat ry www.suomentietokirjailijat.fi. Viitattu 1.4.2019.
 9. Jäsenkriteerit Suomen Tietokirjailijat ry
 10. Tietokirjoja alakouluun! -kirjakatalogi 2020 - Suomen tietokirjailijat ry www.suomentietokirjailijat.fi. Viitattu 21.2.2020.
 11. Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogi 2018 - Suomen tietokirjailijat ry www.suomentietokirjailijat.fi. Viitattu 21.2.2020.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jokinen, Heikki: Tietokirjailijan eväät. Tekijänoikeus, sopimukset, apurahat. 2. uudistettu painos. Helsinki: Suomen tietokirjailijat, 2010. ISBN 978-952-67356-0-3.
 • Linko, Maaria: Asiantuntija vai julkkis? Tietokirjallisuus ja tietokirjailijat mediassa. Helsinki: Suomen tietokirjailijat, 2010. ISBN 978-952-67356-1-0.
 • Hiidenmaa, Pirjo & Maasalo, Katri (toim.): He kirjoittavat öisin – mutta miksi? Tietokirjailijat kertovat. Suomen tietokirjailijat ry:n 25-vuotisantologia. Helsinki: Suomen tietokirjailijat, 2008. ISBN 978-951-96737-9-0.
 • Hiidenmaa, Pirjo & Jussila, Raimo & Nissinen, Annika (toim.): Hyvä kirja. Helsinki: Suomen tietokirjailijat, 2006. ISBN 951-96737-7-6.
 • Kalalahti, Mira: Asiantuntijakirjailijat. Suomen tietokirjailijoiden jäsentutkimus 2004. Helsinki: Suomen tietokirjailijat, 2004. ISBN 951-96737-6-8.
 • Palmu, Pentti & Sinerma, Martti: Tiedon ja taidon arvot. Suomen tietokirjailijat ry. 1983–1993. Espoo: Suomen tietokirjailijat, 1993. ISBN 951-96737-0-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]