Suomen Moneta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oy Nordic Moneta Ab
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2000
Toimitusjohtaja Mia Mäkelä[1]
Puheenjohtaja Pål Mortensen[1]
Kotipaikka Vantaa
Toimiala Mitalit, pokaalit ja muut palkinnot
Liikevaihto 11,7 milj € (2019)[1]
Henkilöstö 66 (2019)[1]
Emoyhtiö Samlerhuset Group B.V.
Kotisivu www.suomenmoneta.fi

Oy Nordic Moneta Ab on pohjoismainen keräilyrahoja ja -mitaleita markkinoiva yritys, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2000 lähtien. Suomessa yritys toimii aputoiminimellä Suomen Moneta. Suomen Moneta on osa kansainvälistä Samlerhuset-konsernia, joka toimii 14 eri Euroopan maassa.

Suomen Moneta on suomalaisten rahasarjojen ja erikoiseurojen virallinen myyjä sekä suomalaisten juhlarahojen virallinen valmistuttaja ja myyjä.[2] Yritys toimii osana Samlerhuset-konsernia monien rahapajojen virallisena jakelijana, näiden joukossa mm. Norjan rahapaja, Britannian kuninkaallinen rahapaja, Ranskan rahapaja, Kanadan kuninkaallinen rahapaja ja Suomen rahapaja. Suomen Moneta myy suomalaisten ja kansainvälisten rahojen lisäksi muun muassa harkkoja ja koruja.

Yhteistyökumppanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Moneta tekee yhteistyötä monien eri tahojen kanssa tarjoten esimerkiksi taloudellista tukea sekä auttamalla kumppaneitaan saavuttamaan tavoitteensa. Suomen Moneta on tehnyt yhteistyötä muun muassa John Nurmisen Säätiön, Joulupukkisäätiön, Kultakeskus Oy:n, Lotta Svärd Säätiön, Mannerheimin Lastensuojeluliiton, #OURSEA-kampanjan, Moomin Charactersin, Paavo Nurmi Gamesin, Sotiemme Veteraanien, Suomen Jääkiekkoliiton, Suomen Palloliiton, Suomen kansallismuseon ja Suomen Olympiakomitean kanssa.

Suomen Moneta tukee suomalaista urheilua monin eri tavoin. Yritys on tehnyt Moneta Teamin kautta urheilijayhteistyötä vuodesta 2009 lähtien ja tukenut suomalaista urheilua kaikkiaan yli 1,5 miljoonalla eurolla.

Tunturikulta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Moneta tekee yhteistyötä Lemmenjoen kullankaivajien kanssa. Yrityksen valikoimiin kuuluu Tunturikullasta valmistettuja tuotteita, kuten harkkoja ja mitaleita. Tunturikulta on Suomen Lapista peräisin olevaa kultaa[3]. Tunturikultahippujen kultapitoisuus on poikkeuksellisen korkea, peräti 94–96 painoprosenttia.

Fairmined[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Moneta kuuluu vastuullista kullantuotantoa edistävään Fairmined-verkostoon. Alliance for Responsible Mining -järjestön avulla pieni kaivos voi saada Fairmined-sertifioinnin ja sitä kautta oikeudenmukaisen hinnan kullasta. Kaivos saa myös ylimääräisen maksun, jolla se voi kattaa sertifiointikuluja, kehittää tuotantoaan, suojella ympäristöä sekä parantaa sosiaalista vastuutaan. Fairmined on vastuullisesti tuotettua kultaa, jonka alkuperän voi aina selvittää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Suomen Moneta www.finder.fi. Viitattu 15.4.2021.
  2. Valtiovarainministeriö ja Oy Nordic Moneta Ab ovat tehneet sopimuksen keräilyrahatoiminnasta Valtiovarainministeriö. 27.12.2019.
  3. Tunturikulta www.suomenmoneta.fi. 16.10.2020.