Sungir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sungir
Сунгирь
Sungirin paleoliittikauden hauta.
Sungirin paleoliittikauden hauta.
Sijainti

Sungir
Koordinaatit 56°10′33″N, 40°30′33″E
Valtio Venäjä
Paikkakunta Vladimir
Historia
Tyyppi asuinpaikka
Ajanjakso pleistoseeni, holoseeni
Kulttuuri paleoliittinen kausi
Aiheesta muualla

Commons-logo.svg Sungir Commonssissa

Sungir (ven. Сунгирь) on myöhäispaleoliittinen kivikauden asuinpaikka Venäjällä Vladimirin alueella. Se oli asuttu noin 30 000–25 000 vuotta sitten Valdai-jääkauden Brjansk-interstadiaalin aikana. Paikalta on löydetty jääkauden huippuvaihetta edeltäviä hautoja. Sungirin asutus oli Gravetten kulttuurin aikalainen.

Sungirin löytöpaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sungirista on löydetty majoja, tulisijoja, kuoppia, hautoja ja peuran, naalin, mammutin, ahman, alkuhärän, biisonin, suden, hevosen sekä jäniksen jäännöksiä. Sungir oli luultavasti kesäasuinpaikka. Löydetyistä esineistä vain 3,6 % on kivisiä työkaluja.

Sungir on Vladimirin kaupungin lähellä noin 190 kilometriä Moskovasta itäkoilliseen 56. leveysasteella. Hehtaarin laajuisesta alueesta on tutkittu vain murto-osa. Paikak oli radiohiiliajoitsuten mukaan asuttu noin 32 050–28 550 eaa., siitepölyanalyysin mukaan ehkä melko lämpimänä GI-5-interstadiaalina. Tällöin paikka olisi luultavimmin asuttu joskus vuosien 30 500–30 100 eaa. aikoihin.

Jääkauden kylmimmän vaiheen aikana, 24 000–21 000 kalenterivuotta sitten, Sungirin alueelle levisi ruohotundra. Jäätikkö laajeni maksimissaan sadan kilometrin päähän Sungirista.[1]

Sungirissa oli asuttu jo Moustierin ja Aurignacin kulttuurien ajoista lähtien, ja asutusta oli vielä viime jääkauden huippukohdan alkuvaiheessa. Sungiriin liitetään varhais Aurignacin lehtimäiset kärjet, mutta jotkut ovat sitä mieltä, että kulttuuri on Kostjonkin esivaihetta. Osa esineistä on alkeellisia. Jääkauden lämpimämänä kautena 29 000–25 000 vuotta sitten Sungirissa oli tundraa, mutta kun jää alkoi levitä pohjoisesta, olosuhteet muuttuivat sietämättömiksi, liian kylmiksi riistaeläimille. Uskotaan ihmisten muuttaneen etelämmäksi, toisten uskotaan kuolleen kylmään.

Sungirissa lienee ollut tilapäinen kesäleiri, joka oli pitkään käytössä. Sieltä on löydetty ensimmäiset ikiroutaan kaivetut haudat ajalta 30 000–28 000 vuotta sitten. Niihin on pantu tarve-esineitä. Ruumiissa on punamultatäpliä. Joillakin on yllään hienot, helmin koristellut vaatteet. Miehen mukana haudassa oli naisen pääkallo. Poika ja tyttö olivat päät vastakkain. Haudassa oli sormuksia, koruja, tuhansia luuhelmiä, naalin hampaita sekä aseita: keihäitä, keihäslinkoja ja veitsiä. On löydetty paitsi hautoja myös peuran, hevosen, mammutin, napaketun, jäniksen, biisonin ynnä muiden eläinten jäännöksiä.

Sungirista on löydetty 2-puolisesti iskettyjä, ellipsinmuotoisia veitsiä sekä pitkiä ja lyhyitä kolmiomaisia kärkiä.[2][3]

Sungirista löydettyjen äidin ja lapset geentitukimuksen mukaan äitilinjan haploryhmän tyyppi on H2a2a, jossa on mutaatio H17'27 (H17a)[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]