Sumatrankäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sumatrankäki
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Käkilinnut Cuculiformes
Heimo: Käet Cuculidae
Suku: Korallinokkakäet Carpococcyx
Laji: viridis
Kaksiosainen nimi

Carpococcyx viridis
Salvadori, 1879

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sumatrankäki Wikispeciesissä

Sumatrankäki (Carpococcyx viridis) on huonosti tunnettu äärimmäisen uhanalainen[1] käkilintu, jota tavataan endeemisenä vain Sumatran saarelta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sumatrankäki on melko suurikokoinen noin 55 senttimetriä pitkä lintu, jolla on pitkä pyrstö. Laji on väritykseltään tumma. Siivet ja pyrstö ovat vihertäväntummia. Haaleanvihreätä on vaipassa, yläselässä, kaulan sivuilla, kyynärsulissa, kurkun alaosassa ja rinnan yläosassa. Loput vatsasta on kellertävänruskeat ja enemmän ruskeanpunaista kyljissä. Päässä on musta kruunu, joka muuttuu vihertäväksi kruunun takaosassa. Silmän ympärillä on vihreää, liilaa ja sinistä paljasta ihoa. [2]

Lajin ääni rekisteröitiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2007 [3].

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sumatrankäkeä tavataan pelkästään Indonesian Sumatran saarelta. Laji on havaittu vain muutamia kertoja ja se oli kadoksissa yli 80 vuotta, kunnes vuonna 1997 laji tunnistettiin yhdestä kuvasta Bukit Barisan Selatanin kansallispuistosta. [4] Kaikki havainnot lajista on tehty Sumatran eteläosista Barisanin vuoristosta ja se onkin todennäköisesti todella harvinainen. Lajin lähisukulainen sundankäki on erittäin huomaamaton, mikä saattaa selittää myös osaksi havaintojen vähyyden. [2]

Yksittäisten lintujen perusteella voidaan päätellä, että sumatrankäki elelee todennäköisesti metsissä vuorten juurelle tai alarinteissä 300–1400 metrin korkeudessa. Se saattaa asua myös alankoalueillakin, kuten sukulaislaji sundankäki. [2]

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sumatrankäen käyttäytymisestä ei tiedetä juuri mitään. Se elää maanpinnalla ja pyydystää isoja selkärangattomia tai pieniä selkärankaisia ravinnokseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Carpococcyx viridis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.4.2014. (englanniksi)
  2. a b c BirdLife International: Species factsheet: Carpococcyx viridis 2007. Birdlife International. Viitattu 14. syyskuuta 2007. (englanniksi)
  3. Lost cuckoo calls forth birdlife.org. 12. maaliskuuta 2007. Birdlife International. Viitattu 14. syyskuuta 2007. (englanniksi)
  4. Sumatran Ground-cuckoo rediscovered birdlife.org. 10. huhtikuuta 2002. Birdlife International. Viitattu 14. syyskuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]