Bukit Barisan Selatanin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bukit Barisan Selatanin kansallispuisto
Sijainti
Pinta-ala
3 568 km²
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
Taman Nasional Bukit Barisan SelatanView and modify data on Wikidata
Tyyppi
Indonesian kansallispuistoView and modify data on Wikidata
Perustettu
Luokitus
UNESCOn maailmanperintöluettelokohde (d) ()View and modify data on Wikidata
Kartta

Bukit Barisan Selatanin kansallispuisto on kansallispuisto Indonesiassa Sumatran saaren eteläkärjessä. Vuonna 1982 perustettu kansallispuisto on laajuudeltaan 3 568 neliökilometriä. Se muodostaa Unescon maailmanperintöluettelon kohteen Sumatran trooppinen sademetsä yhdessä Gunung Leuserin ja Kerinci Seblatin kansallispuistojen kanssa[1].

Bukit Barisan Selatan on yksi niistä harvoista alueista, joilla vielä näkee uhanalaisia sumatralaisia eläimiä yhdessä. Puistossa elää sumatrantiikereitä, -norsuja ja -sarvikuonoja[2]. Muita alueelta löytyviä uhanalaisia lajeja ovat esimerkiksi sumatrankaniini, merinahkakilpikonna, sumatrankäki ja malesiansinisieppo[1].

Metsän raivaaminen pelloksi on suuri uhka Bukit Barisan Selatanin kansallispuistolle: jo 20 prosenttia metsästä on raivattu laittomien viljelysten tieltä. Maailman luonnonsäätiön vuonna 2007 julkaisemassa raportissa käy ilmi, että kahvia viljellään laittomasti yli 450 neliökilometrin alueella kansallispuistossa. Siellä tuotettu kahvi menee eteenpäin sekoitettuna laillisiin kahvipapuihin ja myydään Bandar Lampungin satamassa monille kuuluisille kahvinvalmistajille, kuten Kraft Foodsille, Nestlélle, Lavazzalle ja Marubelle[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tropical Rainforest Heritage of Sumatra web.archive.org. Arkistoitu 23.8.2004. Viitattu 11.12.2020.
  2. a b Laittomasti viljeltyä kahvia päätyy maailman johtaviin kahvimerkkeihin | WWF Suomi web.archive.org. 21.1.2007. Arkistoitu 21.1.2007. Viitattu 11.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.