Sulo M. Hytönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sulo Matti Hytönen (1. joulukuuta 1880 Laukaa25. helmikuuta 1918 Kouvola) oli suomalainen kirjailija.

Hytönen toimi kesällä 1905 Säkkijärven Vilajoen puutavaran lastauspaikalla työnjohtajana. Hänen johdollaan Vilajoen satamatyöläiset tekivät aloitteen lastaustyöliiton perustamisesta. Tämä aloite sai vastakaikua myös muilta lastaus- ja satamapaikoilta ja niinpä Suomen Satamatyöntekijäin Liitto perustettiin lokakuussa 1905. Hytösestä tuli uuden liiton sihteeri seuraavana vuonna. Hytösen aloitteesta liitto perusti lokakuussa 1906 osuuskunnan, joka julkaisi Satamatyömies-nimistä sanomalehteä ja harjoitti kaunokirjallista kustannustoimintaa.

Hytösen Uni-niminen utopiaromaani ilmestyi 1906.[1] Hän kuvaa siinä tulevaisuutta, jossa satamatyöläisten omat työosuuskunnat hallitsisivat lastausalaa ja ammattiliitolla olisi myös oma lepokoti työläisten lomanviettoa ja vanhuudenpäiviä varten.

Vuonna 1907 Hytönen alkoi julkaista Feodor Dostojevskin romaania Rikos ja rangaistus pieninä vihkoina, ja hän perusti myös liiton toimitsijan William Wilenin kanssa kirjallisen aikakuslehden nimeltä Lauvantai. Hytönen joutui kuitenkin eroamaan liiton sihteerin virasta tammikuussa 1908, kun tappiolliseen kustannustoimintaan oli käytetty myös Satamatyöntekijäin liiton varoja.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Satamatyömies, toim. Sulo M. Hytönen. Turku: Suomen satamatyöntekijäin liitto, 1906. Sarja: Suomen satamatyötekijäin liiton julkaisu n:o 1.
  • Uni: kirjoittanut Sulo H. Suomen satamatyöntekijöiden kustannusosuuskunta 1906

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vesa Sisättö: Suomen tulevaisuus. Helsingin Sanomat, 4.12.2017, s. C 2–3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.