Sully Erna

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sully Erna
Sully Erna.jpg
Syntynyt 7. helmikuuta 1968 (ikä 47)
Kotipaikka Lawrence, Massachusetts
Tyylilajit

Hard rock
Alternative metal
Heavy metal
Post-grunge

Nu metal
Soittimet laulu, kitara, huuliharppu, rummut, piano, kosketinsoittimet, lyömäsoittimet
Yhtyeet Godsmack, Meliah Rage, Strip Mind

Sully Erna (s. Salvator Paul Erna 7. helmikuuta 1968 Lawrence, Massachusetts) on metalliyhtye Godsmackin laulaja ja laulujentekijä. Hän soittaa myös kitaraa ja rumpuja sekä albumeilla että livenä. Vuonna 2006 hänet äänestettiin 50 parhaan hevilaulajan joukkoon sijalle 47.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sully alkoi soittaa rumpuja 3-vuotiaana. Hänen isänsä, Paul Erna, soitti trumpettia ja harjoitteli kellarissa, missä Sullylla oli tapana nukkua tyhjässä kitarakotelossa. Hänen isoisänsä isä oli tunnettu sisilialainen säveltäjä, missä tämän syntymäpäivää kunnioitetaan vuosittain ja hänen kuviaan löytyy museosta. 11-vuotiaana Sully huomasi, että hänestä oli helpompaa oppia soittamaan kuunnellen musiikkia kuin suoraan paperilta. Hän päätti lopettaa oppituntinsa ja istui kotona harjoitellen Aerosmithin, Led Zeppelinin ja Motörheadin levyjen avulla.

Ura muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 Sully sai ensimmäisen levysopimuksensa yhdessä Strip Mind nimisen yhtyeen kanssa. Heidän esikoisalbuminsa What's in Your Mouth myi alle 50 000 kappaletta ja yhtye hajosi pian levytyksen jälkeen. Tämän jälkeen Sully kuului myös yhtyeisiin Meliah Rage sekä The Fighting Cocks ennen kuin päätti perustaa uuden yhtyeen, jossa toimisi itse laulajana. Tämän idean pohjalta kehittyi metalliyhtye Godsmack. Yhtyeen konserteissa Sully soittaa myös välillä kitaraa, bongoja sekä rumpuja ja tavallisesti käy yhtyeen rumpalin Shannon Larkinin kanssa rumpukamppailun, josta on tullut konserttien kohokohta. Hän on myös taitava huuliharpun soittaja, mikä käy ilmi Godsmackin kappaleella Shine Down.

Erna on myös pyrkinyt auttamaan paikallisia musiikkipiirejä. Vuoden 2005 huhtikuussa Sully osallistui New Hampshiren bändien taistoon, jossa voittaja sai mahdollisuuden nauhoittaa demon Sullyn Kalifornian studiossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sully Erna.