Sully Erna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sully Erna

Sully Erna.jpg
Sully Erna vuonna 2006.

Syntynyt 7. helmikuuta 1968 (ikä 50)
Kotoisin Lawrence, Massachusetts
Tyylilajit hard rock, alternative metal, heavy metal, post-grunge, nu metal
Soittimet laulu, kitara, huuliharppu, rummut, piano, kosketinsoittimet, lyömäsoittimet
Yhtyeet Godsmack, Meliah Rage, Strip Mind
MusicBrainz

Salvatore Paul ”Sully” Erna (s. 7. helmikuuta 1968 Lawrence, Massachusetts) on metalliyhtye Godsmackin laulaja ja laulujentekijä. Hän soittaa myös kitaraa ja rumpuja sekä albumeilla että livenä. Vuonna 2006 hänet äänestettiin 50 parhaan metallilaulajan joukkoon sijalle 47.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erna alkoi soittaa rumpuja kolmivuotiaana. Hänen isänsä, Paul Erna, soitti trumpettia ja harjoitteli kellarissa, missä pojalla oli tapana nukkua tyhjässä kitarakotelossa. Hänen isoisänsä isä oli tunnettu sisilialainen säveltäjä. 11-vuotiaana Erna huomasi, että hänestä oli helpompaa oppia soittamaan kuunnellen musiikkia kuin suoraan paperilta. Hän päätti lopettaa oppituntinsa ja istui kotona harjoitellen Aerosmithin, Led Zeppelinin ja Motörheadin levyjen avulla.

Ura muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 Erna sai ensimmäisen levysopimuksensa yhdessä Strip Mind -nimisen yhtyeen kanssa. Heidän esikoisalbuminsa What’s in Your Mouth myi alle 50 000 kappaletta ja yhtye hajosi pian levytyksen jälkeen. Tämän jälkeen Erna kuului myös yhtyeisiin Meliah Rage ja The Fighting Cocks ennen kuin päätti perustaa uuden yhtyeen, jossa toimisi itse laulajana. Tämän idean pohjalta kehittyi metalliyhtye Godsmack. Yhtyeen konserteissa Erna soittaa myös välillä kitaraa, bongoja sekä rumpuja ja tavallisesti käy yhtyeen rumpalin Shannon Larkinin kanssa rumpukamppailun, josta on tullut konserttien kohokohta. Hän on myös taitava huuliharpun soittaja, mikä käy ilmi Godsmackin kappaleella ”Shine Down”.

Erna on myös pyrkinyt auttamaan paikallisia musiikkipiirejä. Huhtikuussa 2005 hän osallistui New Hampshiren bändien taistoon, jossa voittaja sai mahdollisuuden nauhoittaa demon Ernan studiossa Kaliforniassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]